Columns

De helende baarmoeder

geschreven door 19 oktober 2021

Een paar jaar geleden begon ik aan een spirituele, innerlijke reis. Een reis zonder eindbestemming of doel. Zonder dit vooraf te beseffen, bleek dit ook een seksuele reis voor mij te zijn. Op deze reis werd ik geconfronteerd met mijn lichaam. Ik kreeg een voorstadium van baarmoederhalskanker. Uiteindelijk bleek dit een cadeau te zijn om bepaalde angsten onder ogen te komen. Ik heb het cadeau dan ook met aandacht uitgepakt. 

Een paar maanden lang viel ik in slaap met mijn hand op mijn baarmoeder. Het leek alsof ze om hulp vroeg. Op mijn 28ste heb ik zelf het initiatief genomen om een uitstrijkje te laten doen, met als gevolg de bevestiging dat het niet goed was. Ik had, zoals veel vrouwen, het HPV-virus, wat seksueel overdraagbaar is en wat bijna iedereen krijgt die seksueel actief is. Namelijk zo’n 80% van de seksueel actieve vrouwen krijgt het HPV-virus gedurende het leven. Door dit hoge aantal krijgen alle vrouwen op hun 30ste verjaardag (jaja het is een mooi cadeautje) van de Nederlandse staat een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, om kosteloos een uitstrijkje te laten doen. 

Er bestaan verschillende varianten van het HPV-virus, sommige veroorzaken baarmoederhalskanker, andere niet. Soms ruimt het lichaam het virus zelf weer op, maar soms ook niet. De klachten die je zou kunnen krijgen zijn: contactbloedingen (bloedingen tijdens of na penetratie-seks), spontane bloedingen en sommige HPV-virussen kunnen wratjes veroorzaken. Ik had helaas een variant die zorgde voor baarmoederhalskanker en mijn lichaam kon het niet zelf opruimen. Ik kreeg te horen dat ik een voorstadium van baarmoederhalskanker had en dat de “foute cellen” moesten worden weggebrand.  

Voor veel vrouwen gaat het wegbranden van de “foute” cellen goed. Een paar dagen later kunnen ze gewoon weer hun dagelijkse bezigheden oppakken. Bij mij verliep het anders. Ik ben in totaal vijf keer terug geweest naar het ziekenhuis omdat mijn baarmoedermond maar bleef bloeden. Ik begreep het niet, dus ik begon te voelen, te luisteren naar mijn baarmoeder. Tegelijkertijd hoorde ik van een vrouw dat het bloeden van de baarmoeder (dus ook de menstruatie) een manier is om de baarmoeder te reinigen. Het leek wel alsof ze aan een grote reiniging begonnen was, zonder mij hiervan op de hoogte te brengen. Ik voelde dat ze het niet alleen kon en ben op onderzoek uitgegaan.

Bloeden is reinigen

Opgeslagen trauma’s 

Onze buik is een pakhuis voor onze emoties. De baarmoeder is het hart van dit pakhuis. Ook als je fysiek geen baarmoeder meer hebt, is deze energetisch aanwezig. In de baarmoeder liggen onze eigen trauma’s, evenals het collectieve trauma van alle vrouwen opgeslagen; alle pijn van bijvoorbeeld bevallingen, verlies van doodgeboren kindjes en verkrachtingen. Het is aan ons of we die willen helen. Heling van onze baarmoeder begint door onze eigen trauma’s onder ogen te komen en de pijn van alle vrouwen te voelen. Voor mij betekende dit dat ik mijn eigen vrouwelijkheid een waardevolle plek zou geven en dat ik de overtuiging dat ik mezelf geen échte liefde gunde onder ogen zou komen. Ik heb te makkelijk piemels binnengelaten die mij niet zagen in mijn volledige vrouwelijke waarde en die elk hun energie in mijn baarmoeder achterlieten. 

Krachten van de baarmoeder

De baarmoeder gebruikt haar magnetische kracht om de juiste spermacellen aan te trekken én de  juiste partners. De baarmoeder gebruikt haar creatiekracht om letterlijk nieuw leven in haar te creëren én ook om je eigen levensverlangens te creëren. Ze heeft ook nog een reinigende kracht; het maandelijkse menstrueren. Het bloeden reinigt de baarmoederwand en de negatieve ervaringen op die ze heeft opgeslagen. Het menstrueren heeft haar eigen cyclus die elk weer zijn eigen fases heeft. De cyclus die wij ook in de natuur zien, zoals de seizoenen en de maanstanden. Leven vanuit je baarmoeder is samenleven met deze cycli waardoor je de krachten van je baarmoeder kunt inzetten. Ook kunnen ze tot bloei komen als jij de belofte nakomt die jouw unieke baarmoeder nodig heeft. De mijne had bescherming en de aandacht nodig om de trauma’s te helen.

Belofte aan je baarmoeder

Ik heb contact gemaakt met mijn baarmoeder en ben de verbinding aangegaan, niet alleen om mij heen maar juist in mijzelf met de wortels van mijn baarmoeder. Mijn baarmoeder is mijn huis; zacht en nat tegelijk. Als zij zachtheid en liefde ontvangt stroomt ze, en dan stroomt ook mijn vrouwelijke kracht. Ik moest onder ogen zien dat ik te makkelijk was om mezelf weg te geven, omdat ik mezelf ook vaak verliet. De belofte aan mezelf om pas piemels binnen te laten die mijn waarde zagen en die ik waardig genoeg vond om binnen te laten komen, maakte dat ik mijn eigenwaarde volledig begon te voelen. Ik beloofde van mezelf te houden en mijn baarmoeder te beschermen.

Blijf in contact met je lichaam

Ondanks dat ik deze weg óók spiritueel liep, is het belangrijk om te blijven inzien dat ik ook de medische weg beliep. We leven nu in een tijd dat als we een ongeluk krijgen en doodbloeden, dat we dan een infuus met bloed tot ons krijgen. Dit kunnen we spiritueel niet oplossen. Als we ernstig ziek zijn hebben we ook medicatie of een operatie nodig. Het is van belang dat we ook blijven inzien dat we ook gewoon “pech” kunnen hebben en na het seksueel contact HPV kunnen oplopen met de gevolgen van dien. Dat de medische hulp en de spirituele hulp mooi hand in hand kunnen gaan.

Oefening

Bij deze een mooie Transcendente Reis van Marieke van Meijeren van de Bewustzijnschool. Het is een reis om je baarmoeder te reinigen van de energieën die je binnen hebt gelaten. Dus van alle mannen die hun energie in je baarmoeder hebben achter gelaten.

Voordat je aan de reis begint is het fijn om eerst meer informatie tot je te nemen over wat trancedent reizen eigenlijk is. Marieke vertelt daar hier meer over.

Daarna is het mooi om een klein ritueel voor je baarmoeder te doen. Steek een kaarsje aan. Leg je hand op je baarmoeder. Maak er contact mee. Spreek hardop een belofte uit die je aan je baarmoeder wilt maken. Blaas het kaarsje uit. Voel na. Wat ervaar jij in je lichaam als jij aan jezelf deze belofte maakt?

illustraties van Reisleidster Jozy

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.