Een paar jaar geleden begon ik aan een spirituele, innerlijke reis. Een reis zonder eindbestemming of doel. Zonder dit vooraf te beseffen, bleek dit ook een seksuele reis voor mij te zijn. Op deze reis kwam ik een inspirerende reispartner tegen, die ik de stilte noem. Wie weet kan de stilte jou ook op jouw reis inspireren en kan jij vrijen met de stilte…
Het is de laatste tijd stiller om ons heen. Het is stil op straat, stil in je huis en wellicht is het ook stil in jezelf. Voor anderen is er nu juist meer geluid aanwezig, wanneer je kinderen en partner continu om je heen geluid maken als je thuiswerkt of een bad wilt nemen. En zelfs dan, als er zoveel geluid is, zou het dan ook stil kunnen zijn in jou? Wat kunnen we leren van deze stilte, die ons nu zo rijkelijk is gegeven? Kunnen we haar uitnodigen als ‘bedmanier’?
De krachtige, breekbare stilte
De kracht van de stilte ervoer ik voor het eerst tijdens een stilte retraite, die tien dagen duurde. In die stilte heb ik nog nooit zoveel gehoord over mijn eigen lichaam en over mijzelf. Ik kon voor het eerst écht luisteren naar mijn eigen, stille plek. Voor mij zit die stille plek drie vingerbreedtes onder mijn navel. Daar waar het centrum van levensenergie en seksualiteit zich bevindt. Hoe meer ik mij kon laten zakken in de stilte, hoe meer ik mijn levensenergie en seksuele energie kon voelen. Soms was het zo intens dat ik dacht dat ik een orgasme kon bereiken. De stilte vulde letterlijk mijn bekken met energie, waardoor ik in beweging kwam, alsof ik aan het dansen was op de muziek van de stilte.
Stilte en Muziek
De stilte kunnen we horen als we goed luisteren. Een muziekstuk is pas een muziekstuk als er op de juiste momenten een stilte valt. Er bestaat zelfs een muziekstuk dat 4 minuten en 33 seconden duurt en waarin niets te horen is. Ook componeerde de Hongaarse componist György Ligeti een stuk dat eindigde in stilte. Tijdens de laatste maten spelen de musici niet meer, maar de dirigent gaat gewoon door. De dirigent geeft op deze manier een betekenis aan de stilte.
“Dat wat van buitenaf komt, is al een keer verteld. Dat wat belangrijk en uniek is bevindt zich al in je.”
Erlin Kagge
Stilte en Kunst
Marina Abramović, een Servische kunstenares, houdt zich al sinds de jaren ’70 bezig met videokunst en performance. Zij is altijd opzoek naar iets nieuws en zoekt de grenzen op. In 2010 liet ze haar performance “The Artist Is Present” zien in MoMa New York (Museum of Modern Art). In stilte zat zij op een stoel, waarbij bezoekers om de beurt tegenover haar konden zitten. Abramović en de bezoeker keken elkaar aan en zwegen. Op deze manier communiceerde Abramović op intuïtief niveau met de persoon tegenover haar. Het bijzondere was dat één van die bezoekers ook haar ex-partner betrof waarbij ik denk dat de emoties (extra) hoog opliepen, omdat de stilte hierin misschien wel de katalysator was.
Stilte brengt je naar binnen
Het is opvallend hoe snel er in stilte emoties ontstaan en hoe intiem het voelt. Dit komt omdat er door de stilte maar één uitweg is en dat is naar binnen gaan, terwijl verbale communicatie meer naar buiten is gericht. Intiem contact maken op een non-verbale manier maakt dat je je emoties de ruimte geeft. Het rationaliseren, wat vaak bij verbale communicatie gebeurt, maakt dat je een bepaalde afstand creëert met je eigen kwetsbaarheid, emoties en pijn.
Vrijen met de stilte als partner
Vrijen voelt voor mij alsof ik een uniek muziekstuk aan het componeren ben, waarin de stilte ons dirigeert. Op een non-verbale manier is er intiem contact. Er is geen uitweg als we in stilte elkaar aankijken en contact maken. Er ontstaan daardoor vaak tranen van intimiteit. Hiervoor is moed nodig. Moed om in de naakte stilte verbinding te maken. Luister naar de uitwisseling van blikken. Voel het ritme van de adem. Ervaar het beven van de lichamen op de geluidsgolven. In stilte maak je contact, intiem contact. Vaak lachen we hier overheen, omdat de intimiteit zo naakt en spannend is. Laten we samen stil zijn, om die intensiteit te voelen. Samen geluid maken doen we al zo vaak.
“Er gaat niets verloren zolang je niet probeert om het onuitsprekelijke uit te spreken. Door te praten kan er een afstand met de gebeurtenis ontstaan.”
Gebaseerd op de Oostenrijkse filosoof Ludwig Wittgenstein (1889 – 1951)
Ik werk als psycholoog en krijg regelmatig de volgende vraag van cliënten: “Wat moet ik doen om te voelen?” Ik vertel ze dan dat het juist draait om het ‘niets’ doen en in stilte zijn. We zijn zo gewend om activiteiten te ondernemen of iets spannends te doen, om maar iets te voelen. Terwijl juist het niets doen in stilte ons dichter tot onszelf, en dus ook de ander, brengt. En als bonus: je kan in de stilte ook je rust vinden. Dus bij dezen ook voor jou de oefening om even niets te doen, maar juist te voelen in stilte.
Oefeningen
Met een partner
Ga 20 minuten lang in de armen van je partner liggen. In stilte. Voel jezelf en je partner. Zet hiervoor een timer, zodat je de 20 minuten vol maakt.
Ga vervolgens 10 minuten tegenover elkaar zitten en kijk elkaar aan.
Met jezelf
Ga 20 minuten op de bank liggen en doe echt even niets. Laad jezelf op. Ontvang de onrust (ja, die onrust zal je voelen als je dit voor het eerst doet).
Ga vervolgens 10 minuten voor de spiegel zitten en kijk jezelf aan.
Mediteren
Neem dagelijks de tijd om, in stilte, met mededogen naar de dingen in jezelf te luisteren die schreeuwen om aandacht. Als je weet hoe je naar jezelf kunt luisteren, dan zal je weten hoe je naar anderen kunt luisteren. Welk deel van je lichaam vraagt om meer aandacht? Kan je daar met je aandacht naartoe gaan?
Stilte als ‘bedmanier’
In stilte communiceren doe je vaak als je vrijt, omdat je dan vooral gebruikt maakt van non-verbale communicatie. Goede communicatie verbetert je seksuele relatie. Vrij met elkaar in stilte terwijl je elkaar aankijkt. Ervaar wat stilte met je zintuigen en mate van intimiteit doet. En vergeet niet: blijf plezier hebben in bed, je kunt meer spelen met je ogen dan je denkt.
Reflecteren in stilte
Schrijf vervolgens op waar je naar geluisterd hebt in jezelf en in de ander. Een zucht, een woord of een zin die jij gebruikte om de stilte te doorbreken. Wanneer deed je dit? Hoe voelde het om zo in contact te zijn in stilte? Merk je een verschil op, als er veel geluid/afleiding om je heen is? Ben je je bewuster van de adem van je partner, of juist niet? Is er meer synchroniciteit, of juist niet? Wat merk je nog meer op?
Ben je net zoals ik geïnspireerd geraakt door de stilte? Laat hier je verder inspireren.
Illustraties: Reisleidster Jozy.