EducatieSeksuele klachten

Heb jij weleens hoofdpijn tijdens of na de seks?

geschreven door 17 oktober 2017
Hoofdpijn tijdens de seks

Hoofdpijn wordt vaak gezien als een excuus om geen seks te hebben, maar wat als jij nou hoofdpijn krijgt van seks? Hoofdpijn tijdens of na seks, ook genoemd coïtale cefalalgie, is een nog vrij onbekend fenomeen. Wat is coïtale hoofdpijn, waardoor wordt het veroorzaakt en wat is er aan te doen?

Eerder schreven wij op Bedmanieren.nl over postcoïtale dysforie: het verdrietig voelen na seks. Dit kan een vervelende bijkomstigheid zijn bij seks, waardoor het plezier in seks kan afnemen. Nog zoiets is de coïtale cefalalgie waarbij het hebben van seks, een orgasme of masturberen hoofdpijn kan veroorzaken. Onderzoek wijst uit dat ongeveer 1% van de samenleving hier last van heeft. Zeker zijn we niet van dit percentage, omdat er ook wordt getwijfeld of deze klacht altijd wordt gerapporteerd bij de huisarts. Dit in verband met de schroom die we vaak hebben om over seks te praten. Uit de informatie die er wel over bekend is, lijken mannen vaker last hebben van deze klacht dan vrouwen; het komt ongeveer drie keer zo vaak voor bij mannen.

Wat is coïtale cafalalgie?

Volgens bestaande onderzoeken zijn er drie soorten seksueel gerelateerde hoofdpijn te onderscheiden. Type één wordt geclassificeerd als een ‘vroege hoofdpijn’: dit is een doffe hoofd- en nekpijn die zich ontwikkelt in de aanloop naar een orgasme. De ernst hiervan is vaak matig en de hoofdpijn houdt enkele minuten aan. Het tweede type is een zeer heftige, stekende en explosieve hoofdpijn die op het moment van orgasme optreedt. Dit wordt vaak aangeduid als orgasme hoofdpijn, vanwege het moment waarop deze hoofdpijn opkomt. Dit type hoofdpijn kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden. Een bijkomend verschijnsel hierbij is misselijkheid, waardoor dit soort hoofdpijn kan aanvoelen als een migraine aanval. Het derde en laatste type hoofdpijn komt minder vaak voor en is daardoor ook nog minder bekend. Dit soort hoofdpijn is een langere, aanhoudende vorm na de seksuele activiteit en/of orgasme waarbij de ernst ervan kan toenemen bij inspanning (bijvoorbeeld bij tillen, huilen of persen bij het plassen of ontlasting). Bij deze laatste vorm kan de hoofdpijn uren tot wel dagen aanhouden.

Zoals eerder genoemd, komt het bij ongeveer 1% van de samenleving voor en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Opvallend is dat het ‘zo maar’ kan optreden, namelijk: iemand kan er geen of weinig last van hebben gehad en plots drie maanden, of langer, er wel last van hebben. Coïtale hoofdpijn kan bij alle leeftijden optreden.

Waardoor komt het?

Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van deze vorm van hoofdpijn, echter is er (nog) geen concrete oorzaak bekend. Een theorie is dat het kan komen door inspanning tijdens de seksuele activiteit en opbouw naar een orgasme, waardoor de bloeddruk toeneemt. Daarnaast zou het kunnen komen doordat we tijdens de seks, maar ook tijdens een orgasme, onze spieren aanspannen – ook dit kan hoofdpijn veroorzaken. Denk hierbij aan een vorm van spanningshoofdpijn. Een andere theorie is dat het vaak gepaard gaat met het hebben van een aanleg voor hoofdpijn, zoals bij migraine patiënten. Ook zouden conditie en lichaamsgewicht een rol kunnen spelen. Seksuele inspanning kan veel vragen van je lijf en uithoudingsvermogen. Voor sommige personen met deze vorm van hoofdpijn is het ook gekoppeld aan een bepaalde lichaamshouding tijdens de seks waardoor de hoofdpijn ontstaat; hier is echter weinig bewijs voor. Duidelijk is wel dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak en behandeling hiervan.

Wat kan je er aan doen?

Zo plots als de hoofdpijn kan ontstaan en optreden, zo spontaan kan het ook weer verdwijnen. Maar mocht je er langere tijd last van hebben dan kan een pijnstiller worden voorgeschreven om in te nemen vóór de seksuele activiteit. Als je plots hoofdpijn krijgt na een seksuele activiteit dan kan je daar behoorlijk van schrikken, zeker als je duizelig wordt, (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen krijgt of moet braken. Heel soms kan dat duiden op iets anders dan coïtale cefalalgie. Maak gewoon een afspraak met je huisarts en bespreek het in plaats van je zorgen te maken. Daarnaast kan het ook de zin in seks doen afnemen – iets wat plezierig zou moeten zijn, heeft pijn als gevolg en dat kan afschrikken. Het kan soms helpen om een wat meer passieve rol in te nemen tijdens een seksuele activiteit om te kijken of dat helpt, of zelfs een tijdje seksuele activiteiten staken.

Zoals aan het begin al genoemd, is er weinig onderzoek gedaan naar hoofdpijn tijdens of na een seksuele activiteit. Hierdoor is het nog onduidelijk wat de oorzaak en de oplossing kunnen zijn voor deze stoornis. Belangrijk is wel om eerst uit te sluiten dat het geen andere vorm van hoofdpijn is of dat het komt door iets anders. Mocht jouw seksleven er uiteindelijk onder lijden – neem dan contact op met je huisarts of een seksuoloog om te kijken hoe je het beste hiermee om kunt gaan.

Bron: Goedaardige hoofdpijn bij vrijen en masturbatie, J.W.M. ten Berg 2011.
Hoofdafbeelding: Vinicius “amnx” Amano via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

13 reacties

Hoofdpijn 15 december 2018 om 10:14

Voor lotgenoten: Ik ben 53. Na een orgasme ontstond er een “explosie” in mijn hoofd. Eerst dacht ik dat ik een TIA had. Ik kon de eerste minuut niet bewegen van de pijn. Daarna kijken of ik alles nog kon bewegen, goed zicht had en geen scheve mond. So far so good. Even Googlen om er achter te komen dat dit zelden voorkomt bij vrouwen. Pfffff, heb ik weer. Een dag later moest ik naar de manuele therapeut en heb dit met hem besproken. We gaan er nu vanuit dat het te maken heeft met mijn spierspanning omdat mijn rug helemaal vast zit. Ondertussen loop ik al 2 dagen met knallende koppijn. Ik heb nog nooit migraine gehad en dat komt ook in de familie niet voor. Ik hoop dat de hoofdpijn snel verdwijnt en dat dit eenmalig was anders gaat de lol van een orgasme er wel af……

Antwoorden
mm
Simone Speelman 4 januari 2019 om 13:27

Wat vervelend om te horen dat je hier last van hebt. Hopelijk helpen de afspraken bij de manuele therapeut en heb je hier geen last meer van. Dank voor het delen van je verhaal, team Bedmanieren

Antwoorden
Rudy 5 juli 2019 om 12:55

Ook ik heb dit mogen ervaren. Ik ben 28 jaar oud en heb me na de 3e dag hoofdpijn laten onderzoeken. Na allerlei neurologische testen enz ct scan bloedonderzoek en een ruggenprik waarbij ze hersenvocht hebben afgenomen. Kwam er gelukkig niks ernstigs uit. En gaan ze ervan uit dat het hierboven benoemd probleem is. Toen ik een orgasme kreeg kreeg ik aan de rechterkant van mijn hoofd doortrekkend naar me nek verschrikkelijke hoofdpijn wat enorm bonsde, die ergste hoofdpijn is weg alleen nu 3 dagen later is het nog steeds gewone hoofdpijn.

Ik hoop ook andere mensen hiermee te helpen. Maar als zoiets gebeurd, laat je wel voor de zekerheid nakijken.

Antwoorden
mm
Rinske Bakker 6 juli 2019 om 10:39

Dag Rudy,
Gelukkig bleek het niks ernstigs te zijn! Dank voor het delen van je ervaring; daar hebben andere mensen ook wat aan.
Groet,
Team Bedmanieren.nl

Antwoorden
Robin 14 maart 2020 om 05:47

Hier nog een geval. Ik ben een gezonde fitte man van 44 en heb ook het zelfde mee gemaakt: tijdens een orgasme giga hoofdpijn! 10 uit 10 zeg maar. Na diverse manuele behandelingen, dry needle sessies, bezoek aan huisarts en neuroloog is het zo goed als weg. Ik slik nu nog paracetamol en wordt ‘s nachts wakker van pijn als ik een erectie krijg ( zijn inmiddels 14 dagen verder)! Mijn sexleven is ook volledig weg wat mij en mijn vrouw ook frustreert, zijn frequente doeners zeg maar. Ik ben zelfs angstig aan het voren voor een toekomstig orgasme! Iemand tips of onderzoeks ervaring? Sterkte lotgenoten!!

Antwoorden
Irriterende hoofdpijn 8 april 2020 om 23:22

Ik ben een 21 jarige man welke uit het niets na een orgasme een behoorlijk hoofdpijn kreeg welke veel lijkt op spijrpijn boven aan de nek/hals en deze verdwijnt na een paar uur maar hoofdpijn blijft wel 2 a 3 dagen licht hangen.
Dit is bij mij nu 3 keer achter elkaar gebeurd met verschil in sterkte/pijn.
Mocht iemand tips hebben over hoe te voorkomen of ervaring heeft met de verdwijning van. Dan hoor ik het graag gezien ik deze comment sectie voorlopig even in de gaten houdt. 🙂

Antwoorden
Last van hoofdpijn na de seks? Hier komt het door - Epic Place 23 mei 2020 om 07:05

[…] | Women’s Health, Het Laatste Nieuws, BedmanierenBeeld | […]

Antwoorden
Hoofdpijn na de seks? Hier kan het door komen 29 mei 2020 om 15:05

[…] Women’s Health, HLN.be, Bedmanieren Foto: Getty […]

Antwoorden
LAS 24 juni 2020 om 23:41

Ik ben een vrouw van 34 en vind het lastig om klaar te komen tijdens de seks. Zelf lukt het wel maar ik wil graag dat we beiden klaar komen tijdens de seks. (Vroeger boeide het mij niet zo omdat ik geniet van de seks. We nemen de tijd voor elkaar en latwn elkaar genieten) nu willen we wen stapje verder. Daarom zijn we aan het oefenen. Nu heb ik het bijna voor elkaar en kom ik bijna tot mijn hoogtepunt, begin ik vreselijke steken in mijn hoofd te krijgen. De eerste keer schrok ik mij rot. Ik denk dat mijn bloeddruk zo hoog oploopt dat ik vreselijke hoofdpijn krijg. Nu al 4x overkomen. Daarvoor had ik al last van een soort opvliegers ( kan niet, ik ben 34) dus besloot ik mijn bloed te laten controleren. (Uitslag moet ik nog krijgen) ik ben ook gevoelig voor trombose en ben bang dat dit iets ernstigs is. Ik wil geen herseninfarct of tia krijgen. Daarom denk ik aan een hersenonderzoek. Maar als ik dit lees kan het ook onschuldig zijn.

Antwoorden
mm
dr. Rinske Bakker 2 juli 2020 om 14:37

Beste LAS,
Wat vervelend, lijkt me! Het kan inderdaad onschuldig zijn, maar altijd goed om verder uit te laten zoeken. Hopelijk heb je hier in de toekomst minder last van!
Met groet,
Team Bedmanieren.nl

Antwoorden
Boris 18 augustus 2020 om 16:22

Hoi,
Ikzelf ben een 18 jarige jongen en heb ook erg veel last van hoofdpijn vlak voor/tijdens mijn orgasme. Dit is me nu 3x achter elkaar overkomen. Mijn vriendin vindt het vooral vervelend voor mij maar ja, zij zit hier natuurlijk ook niet op te wachten. Voordat wij een relatie hadden kwam het ook wel eens voor tijdens het masturberen. Maar dan ging het na een tijdje weer weg en dan vergat ik het weer. Nu ik dus een vriendin heb is de ernst wel groter. Als iemand tips heeft hoor ik het graag want het killt me echt.
-boris

Antwoorden
mm
Simone Speelman 25 augustus 2020 om 09:24

Beste Boris,

Wat vervelend om te horen dat je er zo veel last van hebt. Het is misschien goed om na te gaan of er bepaalde factoren mee spelen waardoor je de ene keer wel hoofdpijn krijgt en de andere keer niet. Denk hierbij aan het aanspannen van bepaalde spieren tijdens een seksuele activiteit of bepaalde standjes, of wellicht heeft het te maken met stress of spanningen die op dat moment een rol spelen in je dagelijks leven? Hopelijk neemt het snel weer af.

Met vriendelijke groet,
Team Bedmanieren

Antwoorden
Ria 11 februari 2021 om 23:05

Hoi, ik ben een 60 jarige vrouw en heb al voor de 2e keer hoofdpijn gehad tijdens zelfbevrediging. Vandaag bonkte mijn hoofd verschrikkelijk. Ik dacht dat Ik een hersenbloeding kreeg. Maar binnen enkele minuten was het weer weg. Ik ben wel lekker klaargekomen. Moet ik mij hierover zorgen maken?
Groet

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.