EducatieTaboe

Free Bleeding: Bevrijdend of Belachelijk?

geschreven door 14 november 2017

Toen Kiran Ghandi in augustus 2015 vanwege haar menstruatie met een bebloede broek over de finish van de Londen marathon kwam, kreeg het onderwerp Free Bleeding veel aandacht van de media. Hierna gingen steeds meer vrouwen over de gehele wereld doen aan Free Bleeding. Maar wat is Free Bleeding, wat zijn de beweegredenen hiervoor en wat vind jij ervan?

Wat is Free Bleeding?

Free Bleeding, oftewel vrij bloeden, is het niet tegenhouden van je menstruatiebloed en dit dus vrij laten lopen. Dit doen vrouwen om te menstrueren op een pure manier, zoals het lichaam dit ‘hoort’ te doen. Er worden dus geen tampons, maandverband, menstruatiecup of iets anders gebruikt om het menstruatiebloed tegen te houden of op te vangen. Het gevolg hiervan is dus ook dat jij, maar ook anderen, kunnen zien dat je menstrueert aan je kleding, lakens en ondergoed en dergelijke. Eigenlijk ben je dus bewust aan het doorlekken. Een ander begrip van Free Bleeding is dat vrouwen hun menstruatiebloed zelf kunnen ophouden, bijvoorbeeld net zoals je je plas ophoudt. Er wordt gezegd dat deze vrouwen hun baarmoeder en bekkenbodemspier op een bepaalde manier hebben getraind zodat zij het bloed binnen kunnen houden, waardoor ze geen producten nodig hebben om het bloed op te vangen. Zij gaan dan naar het toilet, net zoals je naar het toilet gaat om te plassen. De vraag is wel of dit überhaupt mogelijk is.

Waar komt het concept van Free Bleeding vandaan?

Een van de eerste keren dat het Free Bleeding concept veel aandacht kreeg in de media was toen Kiran Ghandi in 2015 de London marathon rende. Dit deed zij zonder maandverband of tampons tijdens de menstruatie met als gevolg dat ze een donkere vlek had op haar broek, bij haar kruis. Ongeveer een jaar voor Ghandi was het concept Free Bleeding begonnen als een satire. Vrouwen werden door de groep 4chan aangespoord om producten zoals maandverband en tampons te boycotten omdat deze door mannen waren ontwikkeld en het vrouw zijn hierdoor wordt onderdrukt. Het idee was puur om een reactie uit te lokken bij feministen. Als gevolg van deze actie werd het al snel duidelijk hoe krampachtig er wordt omgegaan met menstruatie en het vloeien. Het menstrueren zelf en het doorlekken wordt gezien als een schaamtevol iets. De meeste vrouwen weten wel hoe gênant het kan voelen als je daadwerkelijk doorlekt. Maar waarom zou je dit dan bewust doen?

Waarom zou je aan Free Bleeding doen?

Toen aan Ghandi werd gevraagd waarom ze ervoor had gekozen om zonder producten de marathon te gaan rennen, gaf ze aan dat ze had gekozen voor comfort. Het rennen van 41 km is al lastig genoeg zonder dat er schurend maandverband in je ondergoed zit of een tampon in je vagina. Andere vrouwen die doen aan Free Bleeding geven ook aan dat het bevrijdend aanvoelt om te werken, sporten en slapen zonder dat er producten gebruikt worden die in de weg zitten of dat je je zorgen hoeft te maken over eventueel doorlekken. Een vrouw gaf aan dat de bewuste keuze om door te lekken bevrijdend aanvoelde omdat het dan je eigen keuze is en geen ‘ongelukje’. Andere vrouwen kiezen voor Free Bleeding uit zorg voor het milieu. Maandverband, inlegkruisjes en tampons kunnen niet worden hergebruikt. Tegenwoordig zijn er wel wat meer milieubewuste keuzes zoals een ‘menstruatiecup’ of biologische, katoenen tampons en inlegkruisjes.

Welke gevolgen heeft de aandacht voor Free Bleeding gehad?

Als gevolg van de marathon van Ghandi en andere Free Bleeding acties is er meer gesproken over menstruatie en hoe wij daar in het dagelijks leven mee omgaan. Menstruatie is een natuurlijk fenomeen waarmee ongeveer 50% van de samenleving maandelijks te maken heeft. Vaak wordt er op een krampachtige manier mee omgegaan en in sommige culturen wordt de vrouw ook gezien als onrein als ze ongesteld is. Sowieso wordt er niet vaak over vaginale functies gesproken of wordt de vagina als een vies of lelijk iets beschouwd; hierover schreven wij al eerder op Bedmanieren.nl. Ook komt het vaak genoeg voor dat seks tijdens de menstruatie wordt gezien als iets vies, maar er zijn ook mensen die hier heel makkelijk mee om gaan.

Al met al is de menstruatie een heel natuurlijk en normaal fenomeen waar vrouwen wereldwijd mee te maken hebben. Maar hoe ga jij ermee om? En wat vind jij van Free Bleeding? Is het iets wat jij zelf zou doen of vind je het belachelijk? Wij zijn benieuwd naar jouw mening hierover!

Beeld: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.