EducatieTaboe

Seks bespreken met je kinderen/ouders… Doe jij dat?

geschreven door 25 juli 2017

Zoals we al meerdere keren hebben geschreven op Bedmanieren.nl is seks een lastig onderwerp om over te praten. Deze blogs waren vooral gericht op het praten over seks met je partner. Maar hoe is het om over seks te praten met je ouders of kinderen?

Seksuele ontwikkeling

Als een kind in de puberteit komt dan kan het lastiger zijn om over seks te spreken dan vóór deze ontwikkelingsfase. De geslachtsdelen hebben daarvoor eigenlijk alleen de functie om te plassen en poepen, en hebben nog geen voortplantings- of seksuele functie. Het kan wel lekker voelen om eraan te zitten maar het heeft, naast dat het plezierig kan aanvoelen, geen verdere betekenis. Het is normaal voor (jonge) kinderen om aan hun eigen geslachtsdelen te zitten en voelen. Hierdoor maken zij kennis met hun eigen lichaam.

In de puberteit gaat een jongere zijn/haar geslachtsdelen ontdekken als iets seksueels. Het geeft dan een nóg fijner gevoel om er aan te zitten en er wordt ontdekt dat je, door de penis of clitoris op de juiste manier te stimuleren, een orgasme kan bereiken. Seksuele fantasieën en dromen komen dan ook voor en kunnen zorgen voor natte dromen. Natte dromen komen zowel bij jongens als bij meisjes voor. Sommige jongens kunnen zich hier heel erg voor schamen, omdat bij hen de natte droom gepaard gaat met een zaadlozing. Schaamte is echter niet nodig, want het is een hele normale en gezonde ontwikkeling.

Seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting kan door verschillende personen worden gegeven: onder andere door ouders, vrienden of school. Het bespreken van seks en seksualiteit met ouders wordt vanaf (ongeveer) het 12de levensjaar toch een stuk ongemakkelijker door de start van de puberteit. Het is makkelijker om met vrienden over seks te praten, omdat er dan minder een gevoel van schaamte is. Dit terwijl allerlei andere dingen vaak wel met ouders worden besproken, zoals pijn in de buik, ongesteld worden, ziek zijn, problemen op school of leuke gebeurtenissen op school. Maar ondanks dat alle ouders seks hebben gehad om een kind op de wereld te zetten, blijft seks een lastig onderwerp om te bespreken voor zowel ouders als voor kinderen. Sommige ouders vinden dat het de verantwoordelijkheid is van de school om seksuele voorlichting te geven. Maar ook thuis ligt een grote en belangrijke taak om dit te bespreken, omdat je als ouder hiermee het goede voorbeeld geeft en het signaal geeft dat je kind hierover kan praten met jou. Want als je zelf geen open houding hebt in het bespreken van seksualiteit, dan kan je ook niet verwachten dat jouw dochter of zoon dit onderwerp aansnijdt bij jou als ze vragen hebben. Natuurlijk is het niet noodzakelijk om alles in detail te bespreken met je kind, maar dat het onderwerp wel iets is wat besproken kan en mag worden, zet de juiste toon.

Doordat seks toch een schaamtevol onderwerp blijft om over te praten, bestaat de neiging vaak juist de gevaren en risico’s te bespreken. Vaak wordt gedacht dat we als ouders moeten vertellen dat het belangrijk is dat “niks moet en je moet je grenzen aangeven” en dat “het veilig gebeurt”. Maar houden we hiermee de schaamte en het lastig bespreken van seks niet in stand? De ruimte om seks te bespreken maken we wel, maar als deze alleen wordt gevuld met het bespreken van de risico’s, wordt het geen ‘veilig’ onderwerp om te bespreken. Seks is dan iets wat gevaarlijk is. De fijne en plezierige kant van seks en seksualiteit komt dan niet aan bod. Terwijl dit juist een belangrijk onderdeel van seks is!

Volwassenen onder elkaar

Het is dus lastig om seksualiteit te bespreken in de pubertijd, maar hoe zit dat als je volwassen bent? Met vrienden kunnen we het er vaak makkelijker over hebben dan met onze ouders. Terwijl we de problemen tijdens de studie, op het werk of in de relatie vaak wel met onze ouders kunnen bespreken. Seks als gespreksonderwerp blijft toch een taboe. Zou jij dit willen bespreken met je ouders? Of met je kind(eren)? In Amerika hebben ze een spelletje ontwikkeld om dit te bespreken met je vader, moeder, dochter of zoon. Dit zorgt voor grappige maar ook mooie momenten waarin ouders en kinderen seks openlijk met elkaar bespreken. Wat wel erg jammer is, is dat er drank bij betrokken wordt. Wij vragen ons af of dit nodig is om seksualiteit met je ouders te bespreken. Het kan de situatie wat makkelijker maken, maar is het echt nodig? Wil jij weten hoe dit spel er aan toe gaat? Hieronder het filmpje! Zou jij dit spel met je ouders willen spelen en is seks iets wat bespreekbaar is bij jou thuis?

Hoofdafbeelding: YouTube

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.