EducatieSeksualiteit

Een boek lezen in plaats van seks hebben?

geschreven door 31 juli 2018
Boeken over seksualiteit

Op Bedmanieren.nl schrijven wij met veel plezier over seksualiteit, intimiteit en relaties. Misschien heb je zin om, naast onze blogs, eens wat langere stukken over seksualiteit te lezen. Heb je al eens van de volgende boeken over seksualiteit en relaties gehoord?

Er bestaan natuurlijk heel wat boeken over seksualiteit. Zie je door de bomen het bos niet meer? We hebben hieronder een lijstje voor je gemaakt.

Dit gaat niet over seks

Wil je beginnen met iets behapbaars? Het kleine boekje ‘Dit gaat niet over seks’ van Daan Borrel en Peter Leusink bevat 25 brieven waarin de briefschrijvers vertellen over hun persoonlijke seksuele ontdekkingstocht. Sommige van de brieven zijn gericht aan een specifiek persoon (‘Aan mijn lieve kinderen’, ‘Lieve Lara’, ‘Beste mannen in de kroeg’), maar andere brieven zijn gericht aan de lezer in het algemeen. De briefschrijvers geven antwoord op de vraag: wat is de rol van seksualiteit in je leven en hoe heeft deze zich ontwikkeld tot een die de moeite waard is, waar je tevreden of gelukkig mee bent?

Vuile Lakens

‘Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit’ is geschreven door historicus Anaïs Van Ertvelde en journalist Heleen Debruyne. Om en om schrijven zij een hoofdstuk in dit boek waarin seksualiteit wordt bekeken vanuit historisch, cultureel en wetenschappelijk perspectief. Het feit dat seks overal is – op tv, op straat, op social media – suggereert volgens de schrijvers dat wij dus wel seksueel bevrijd moeten zijn. Maar Van Ertvelde en Debruyne merkten steeds vaker dat hun eigen verlangens niet altijd overeenkwamen met de bestaande normen.

Op basis van zowel hun professionele kennis als persoonlijke ervaringen schrijven de auteurs over o.a. seksuele voorlichting, de (onterechte) gêne over vaginale afscheiding en menstruatie, de clitoris, besneden penissen, schaamte, vrouwelijk seksueel verlangen, maagdelijkheid, seksuele fluïditeit, anale seks, porno en sexual consent. Dat de onderwerpen worden besproken vanuit een (cultuur-)historisch perspectief, met uitleg van experts en aangevuld met de persoonlijke ervaringen van de auteurs, maakt dit boek het lezen meer dan waard. Samen maakten Van Ertvelde en Debruyne trouwens ook een gelijknamige podcastserie, die we al eens tipten in een eerder artikel op Bedmanieren.nl.

De taal der liefde

‘De taal der liefde. Literair woordenboek van seks en erotiek’ is samengesteld door Ton ten Boon. Hij verzamelde door  de jaren heen meer dan 2600 woorden over seks en erotiek. Het boek is een woordenboek, maar het leuke is (naast het verrijken van je seksuele woordenschat!) dat bij veel van de definities citaten uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur zijn geplaatst. Verder zijn er bladzijden gewijd aan omschrijvingen van geschreven werk over seksualiteit door bijvoorbeeld Gerrit Komrij, Kees van Kooten, A. F. Th. van der Heijden en Tom Lanoye.

De weg van liefde

‘Weg van liefde’/’The course of love’ van Alain de Botton is een roman waarin de relatie van Rabih en Kirsten wordt beschreven. Regelmatig krijgen zij de vraag: hoe hebben jullie elkaar ontmoet? Dit boek beschrijft hoe de relatie van de twee hoofdpersonen zich heeft ontwikkeld, welke uitdagingen en strubbelingen ze daarin tegenkwamen, hoe zij de relatie goed hielden en wat er misliep. De boodschap van dit boek is dat de maatschappij ons vertelt dat het verhaal van liefde is: twee mensen ontmoeten elkaar, ze worden verliefd en trouwen. Maar dat is pas het begin. Het verhaal wordt afgewisseld met stukken cursieve tekst, waarin De Botton toelichting geeft op waarom interacties in relaties lopen zoals ze lopen.

Seks!

Een boek dat niet in deze lijst mag ontbreken is: ‘Seks! Een leven lang leren’ van Rik van Lunsen en Ellen Laan. In dit boek passeert een reeks aan belangrijke onderwerpen op het gebied van seksualiteit de revue. Het bevat veel  informatie, zonder een droog voorlichtingsboek te zijn. Het boek start met de vraag: wat is seks? Daarna volgen hoofdstukken over onder andere de modellen/visies die onze kijk op seksualiteit hebben beïnvloed (denk o.a. aan Freud, en Masters en Johnson), de seksuele ontwikkeling, de rol van de zintuigen en hormonen in seksualiteit, de vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen (met, belangrijk, extra aandacht voor de clitoris), de seksuele responscyclus, de eerste keer gemeenschap, en waarom het goed is om samen te praten over seks en hoe je dat effectief doet. En dit is nog maar een hele klein greep uit wat er aan bod komt in dit boek.

We wensen je veel leesplezier met deze boeken over seksualiteit en relaties.

Beeld: Pixabay.

Wellicht ook interessant voor jou: