EducatieSeksualiteit

Seks tijdens de zwangerschap

geschreven door 3 juli 2018

Het ene moment kun je je partner wel achter het behang plakken, terwijl je het volgende moment je heel veel zin hebt in een potje naakt twister spelen. Hormonen, de veroorzakers van zowel de wilde lusten als de diepe emoties die tegen je kunnen keren. Essentieel tijdens een zwangerschap, maar ook soms reuze ingewikkeld om mee om te gaan. En wat betekent dit voor je seksleven tijdens de zwangerschap. Juist wel doen of geeft het te veel stress en angst?

Aan de ene kant zijn er veel positieve argumenten voor seks tijdens de zwangerschap. De oestrogeen en progesteron levels worden steeds hoger, dit kan leiden tot meer zin om te vrijen. De oestrogenen zorgen er ook voor dat doorbloeding van het genitale gebied (vulva, vagina en clitoris) toeneemt en zorgen voor een verhoging van lubricatie.  Daardoor kun je gemakkelijker opgewonden raken. Afhankelijk van je stemming kan dat prettig of onprettig zijn. Daarnaast zal je veel sensitiever worden in je borsten en tepels. Goede voorwaarden dus voor een fijne nacht tussen de lakens.

Aan de andere kant kunnen diezelfde hormonen er juist voor zorgen dat je helemaal geen zin in seks hebt. In het begin van de zwangerschap veroorzaken ze flinke vermoeidheid en misselijkheid. Hierdoor wil je ook graag naar bed, maar om een hele andere reden. Ook aan het einde van de zwangerschap, kun je door de grote buik niet meer zo aantrekkelijk en sexy voelen. De meeste vrouwen kunnen profiteren van de hormonen voor hun seksleven vanaf maand 4 tot en met maand 6 (tweede trimester).

Tips voor seks tijdens de zwangerschap

Bovenstaande leert ons dat het gevecht met de hormonen  nog het meest lastige is van seks tijdens de zwangerschap. Het enige waar je rekening mee moet houden is je wisselende stemmingen en je veranderende lichaam. De zin in seks, net als het verloop van de zwangerschap, is bij elke vrouw uniek. Het goed luisteren naar jezelf en je eigen behoeftes kan je hierbij helpen. Als de behoefte er is, maar angsten je tegenhouden kunnen deze tips je misschien helpen:

  • Seks tijdens de zwangerschap kan het ongeboren kind geen schade toebrengen en is niet gevaarlijk. Het kindje is veilig beschermt in jouw baarmoeder. Zolang je zwangerschap normaal verloopt en de verloskundige geen contra indicatie geeft dan kun je zo vaak seks hebben als je wil.
  • Bloedverlies; het kan voorkomen en is vaak onschuldig. Doordat de baarmoederwand meer doorbloed is kunnen er tijden de penetratie wat kleine bloedvaatjes knappen. Als je twijfelt of het bloedverlies te veel is overleg dit dan altijd met je huisarts of verloskundige.
  • Orgasme: Je hoeft ook niet bang te zijn dat bij het samentrekken van je baarmoeder door een orgasme, je baby daar last van heeft of bijvoorbeeld een miskraam zou kunnen opwekken. Het is zelfs goed dat je een orgasme krijgt, want zo blijft je baarmoeder in goede conditie voor de bevalling.
  • Seks-standjes: In het begin van je zwangerschap is je lichaam nog niet zo veranderd en kan je nog vaak alle standjes doen. Naarmate je buik groeit kun je nog prima uit de voeten met de volgende standjes; lepeltje-lepeltje, zittend, jij bovenop, doggy-style en nog veel meer …(Nieuwsgierig naar meer standjes?)

Samen met je partner

Ook bij je partner kan de behoefte aan seks en de beleving ervan door de zwangerschap veranderen. De een vindt het zwangere lichaam heel aantrekkelijk, terwijl een ander het lichaam van zijn partner ziet veranderen in een ‘moederlijf’ waardoor de zin in seks kan verminderen. Of er is sprake van angst bij je partner om door seks het ongeboren vrucht te beschadigen. Praat met elkaar hierover. Ook zonder veel seks kan de zwangerschap een periode van bijzondere intimiteit zijn voor jou en je partner.  Samen knuffelen en het kindje voelen in de buik kan erg fijn zijn.

Wellicht ook interessant voor jou: