EducatieSeksualiteit

Sekssomnia: Seks tijdens je slaap?

geschreven door 23 oktober 2018

Ben jij weleens wakker geworden tijdens je slaap terwijl je bezig was met (solo)seks? Of heeft je partner je weleens verteld dat jullie ’s nachts seks hebben gehad, maar kun je je daar niks meer van herinneren? Mogelijk heb je last van sekssomnia – een nog vrij onbekende aandoening.

Sekssomnia – wat is het?

Sekssomnia is het hebben van, of actief zijn met, atypische seksuele activiteiten gedurende de slaap. Het woord ‘atypisch’ is hier van belang, aangezien nachtelijke erecties, vaginale doorbloeding/lubricatie en ‘natte dromen’ niet vallen onder sekssomnia. Sekssomnia is verwant aan andere parasomnia’s, zoals slaapwandelen en slaapeten. Bij sekssomnia kan er sprake zijn van penetratieseks gedurende de slaap, maar ook van andere seksuele handelingen zoals masturbatie, het tegen iets aan rijden, seksuele bewegingen en strelen. Dit kan dus gebeuren met of zonder partner. Vaak komt het aan het licht doordat de partner dit opmerkt. Net zoals bij slaapwandelen is de persoon in kwestie zich niet bewust van zijn handelen en weet hij of zij er achteraf vaak niets meer van. Hoe vaak sekssomnia voorkomt, is onbekend omdat dit nog een relatief onbekende parasomnia is en lastig te diagnosticeren.

Waardoor kan dit gebeuren?

De oorzaak van sekssomnia is onduidelijk. Onderzoek wijst uit dat er duidelijke triggers zijn waardoor dit slaapgedrag opgewekt kan worden. Dit zijn stress, slaapgebrek, alcohol of drugsgebruik, oververmoeidheid en fysieke overactiviteit ’s avonds of ’s nachts. Ook is er een verband gevonden tussen sekssomnia en de aanwezigheid van slaapapneu – een andere slaapstoornis. Daarnaast is ook het slapen naast iemand een trigger, maar deze bevinding wordt mogelijk ook beïnvloed door het feit dat de seksuele activiteit slechts wordt opgemerkt wanneer er een partner aanwezig is.

Wat zijn de gevolgen van sekssomnia?

Hoewel het leuk kan klinken om seksueel contact te hebben in je slaap, heeft dit soms ook negatieve gevolgen. Een persoon met sekssomnia kan gedurende zijn of haar slaap niet met de partner afstemmen welke seksuele activiteiten er worden uitgevoerd. Dit kan tegen de wil van de partner ingaan, met ongewenst seksueel gedrag tot gevolg. Sekssomnia komt dan ook regelmatig voor in juridische zaken, waarbij het ongewenste gedrag wordt verhaald op sekssomnia, als excuus voor het seksueel misbruik. De persoon met sekssomnia kan het eigen gedrag ook als negatief ervaren, omdat hij of zij niet meer weet of er seksueel contact heeft plaatsgevonden. Daarentegen zijn er ook stellen die de sekssomnia omhelzen als een variatie op hun seksueel contact, waardoor hun seksleven afwisselend en spannend blijft.

Doordat afstemming tussen de partners ontbreekt tijdens sekssomnia is het toch van belang hier hulp voor te zoeken. In professionele slaapcentra kan sekssomnia gediagnosticeerd worden. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om geschikte behandelmethoden te ontwikkelen.

Hoofdafbeelding: Kinga Cichewicz via Unsplash
Bronnen:

Wellicht ook interessant voor jou: