Educatie

Wat stop jij in jouw vagina?

geschreven door 10 juli 2018
vagina verzorging

Al eerder schreven wij op Bedmanieren.nl over vaginale geurtjes. Zoals je in dat artikel kan lezen, zijn er verschillende wasemulsie-advertenties die (ten onrechte) stellen dat ze je vagina schoon houden en doen ruiken naar roosjes. Er bestaan tegenwoordig zelfs producten die beweren je vagina niet alleen schoon en strak te houden, maar zelfs te verjongen. Wat klopt er van alle verhalen over wat je in je vagina zou moeten stoppen?

Wespennestballen ter verjonging van je vagina?

Er is vorig jaar een product op de markt gebracht van gemalen wespennesten, bedoeld om bij de vagina in te brengen. De wespennestballen zouden je vagina reinigen, maar ook drogen, strakker maken en daardoor verjongen. Er werd aangeraden om drie balletjes in te brengen en deze 72 uur laten zitten. Wel zou het een branderig gevoel kunnen geven… Dit laatste is al direct een teken dat het product niet gezond is voor je vagina. Alles wat een branderig gevoel geeft, is foute boel! Daarnaast is het uitdrogen van je vagina ook geen goed idee – hierdoor kan het gaan jeuken, maar kan ook de seks pijn gaan doen omdat het gewoonweg té droog is. Bepaalde kruidenzakjes zouden hetzelfde effect opleveren als de wespennestballen, maar om dezelfde redenen wordt dit sterk afgeraden.

Vagina facial

Een andere hype is de vagina facial. Bij deze trend wordt een geschilde komkommer bij de vagina ingebracht en twintig minuten rondgedraaid om zo de vagina te reinigen en te verzorgen. Ook dit werkt juist averechts. Los van eventuele bacteriën op de komkommer (zelfs al is deze gewassen of geschild) kan ook de punt van de komkommer schade aanrichten in je vagina en/of baarmoeder. Een komkommer in je vagina is dus geen goed idee.

Tamponziekte – oftewelToxic Shock Syndrome

Het langdurig laten zitten van iets in je vagina kan Toxic Shock Syndrome (TSS) veroorzaken. Dit is een bacteriële ziekte die je kan krijgen van bijvoorbeeld het langer dan acht uur dragen van een tampon. Vandaar ook de bijnaam ‘tamponziekte’. Het gebruiken van tampons op zichzelf is niet de oorzaak van deze ziekte, maar door het te lang laten zitten van de tampon kan de kans hierop wel sterk toenemen. Toxic Shock Syndrome kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld bovengenoemde wespennestballen in de vagina. De precieze oorzaak van TSS is onbekend, maar het komt het meest voor bij jonge vrouwen die langer dan acht uur een tampon hebben gedragen. Maar geen zorgen; wanneer je de instructies volgt rondom tampongebruik is het risico zeer klein dat je TSS zal ontwikkelen. Dus een nacht je tampon laten zitten kan weinig kwaad, als je deze maar direct voor het slapen gaan inbrengt en direct verschoont wanneer je wakker wordt. Mocht je helemaal geen risico willen nemen dan kan je altijd een menstruatie cup (aff.) gebruiken. Lees er hier meer over.

Afbeelding afkomstig uit de serie New Girl

Dus voordat je iets in je vagina stopt, denk even goed na over wat je doet. Een komkommer, kruidenzakjes of wespennestballen horen niet thuis in je vagina! Ook het stomen van je vagina is geen goed idee. Laat de natuur zijn werk doen, was alleen met water en onthoud: als het brandt of pijn doet, is het foute boel!

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.