We leven in het mobiele tijdperk. Onze mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit ons leven. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een app voor. Zo bestaan er de Wat-eten-we-vandaag-app, Mindfulness-app, Yoga-app, 7- minutes-workout-app, Ovulatie-app, Dieet-app, maar ook met de Slaap- of Verbeter-je-intimiteit-app kun je je leven vergemakkelijken. Maar bestaat er ook een app om de bekkenbodem mee te trainen? Gastschrijvers Mariëlla Goudberg en Karen Vanhomwegen, beiden geregistreerd bekkenfysiotherapeut, zochten het uit en geven hier graag hun visie op.
Uiteraard bestaan er anno 2020 ook apps over de bekkenbodem, onder andere de Bekkenbodem-app, Kegel Trainer, Elvie trainer, Lights by TENA, Mommymove fitness en de Train-je-bekkenbodem-app. Al deze apps zijn te downloaden via de App store. We hebben een onderverdeling gemaakt in professionele apps en commerciële apps.
De professionele app
De professionele app zoals de Bekkenbodem-app (App store) is ontwikkeld door geregistreerde bekkenfysiotherapeuten (ProFundum Instituut) en bevat complete, heldere en correcte informatie over verschillende klachten. Ook staat uitgebreid beschreven hoe je de bekkenbodem kan gebruiken en hoe deze getraind kan worden. Het nadeel van deze app is dat er grotere lappen tekst in staan, wat voor sommige mensen onoverzichtelijk kan zijn. Daarnaast ziet de app er niet erg flitsend uit.
De commerciële app
Aan de andere kant zijn er de commerciële apps, zoals de Kegel Trainer, Elvie trainer en Lights by TENA (App store). Deze apps zijn, in samenwerking met geregistreerde bekkenfysiotherapeuten, opgesteld door commerciële bedrijven en zien er dus wat meer ‘gelikt’ uit. Ze missen echter wel vaak compleetheid in informatie en kunnen gekoppeld zijn aan een product.
Elvie trainer
Het voordeel van de Elvie trainer ten opzichte van de andere apps is dat hiermee middels feedback getraind kan worden. Je brengt hierbij vaginaal een meetinstrument in, dat de spierspanning tijdens het aanspannen van de bekkenbodem meet. Via de app op je telefoon krijg je inzicht in hoe krachtig je aanspant. Echter, we hebben de Elvie trainer niet zelf getest. Als mensen nog niet goed weten of voelen hoe ze de bekkenbodem precies moeten aanspannen, spannen ze vaak de billen en/of de buik aan. Het gevaar bestaat dat het meetinstrument, net als bij de meeste meetinstrumenten die geregistreerde bekkenfysiotherapeuten gebruiken, op deze momenten toch een goede aanspanning weergeeft ondanks dat iemand mogelijk niet de juiste spieren aanspant. Helaas kan deze app niet controleren of je de bekkenbodem op de juiste manier aanspant.
Kegel trainer
De Kegel Trainer, ontwikkeld door Olson applications, beschrijft 10 verschillende sessies die tussen de 30 seconden en 3 minuten duren. Het zijn eenvoudig te volgen sessies en de app bevat dagelijkse reminders. In de app wordt helaas alleen gesproken over het aanspannen van de bekkenbodem. Om dit goed te kunnen doen, moet je je bekkenbodem ook goed kunnen ontspannen en mogen er geen onderliggende bekkenbodemproblemen aanwezig zijn.
Lights by TENA
Lights by TENA bevat oefenprogramma’s die ingedeeld zijn in verschillende moeilijkheidsniveaus. Het gemakkelijkste niveau heeft 1 ster, het moeilijkste niveau 3 sterren. De app belooft dat je bij gebruik van de app licht urineverlies (van enkele druppels) kan verminderen. Ook geeft het aan dat je algehele gezondheid, welzijn en je seksleven beter wordt. Ze geven een beschrijving hoe je de bekkenbodem moet aanspannen en geven ook aan dat ontspannen belangrijk is. Je begint met 4 tellen aanspannen en ontspannen. Ook hier moet je in staat zijn om dit al te kunnen. Niet iedereen kan de bekkenbodem goed voelen en kan correct 4 tellen aanspannen.
Een app als vervanging voor bekkenfysiotherapie?
Geen enkele van de hierboven beschreven apps kan een bekkenfysiotherapeutisch consult vervangen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er, in tegenstelling tot bij de geregistreerde bekkenfysiotherapeut, geen diagnose kan worden gesteld. De app kan bijvoorbeeld niet controleren of er sprake is van een verzakking, een te slappe of juist te gespannen bekkenbodem en of er wel of geen pijnlijke trigger points (pijnpunten in de spier) aanwezig zijn. Zie ook ons eerder verschenen artikel over de bekkenbodem.
Daarnaast is het belangrijk om te weten met welk doel je traint en hoe je de bekkenbodem op de juiste manier kan aan- en ontspannen. Vaak zien we dat men bij bijvoorbeeld incontinentie denkt dat een te slappe bekkenbodem hier de oorzaak van is. Maar het kan ook komen door een te gespannen bekkenbodem. Ga je vervolgens alleen kracht trainen, dan krijg je juist steeds meer last. Nog een ander aspect is dat het trainen van kracht alleen geen garantie is voor een goed functionerende bekkenbodem. Je moet ook in staat zijn om de bekkenbodemfuncties goed toe te passen tijdens je dagelijkse handelingen, zoals bijvoorbeeld tillen, hoesten, springen en rennen.
De bekkenbodem-app kan zeker van toegevoegde waarde zijn naast een therapeutische behandeling. Gebruik van de app zou het aantal consulten bij de therapeut kunnen helpen verminderen. Als je weet hoe je moet trainen, kan je gerichter de oefeningen doen die daarvoor bestemd zijn. De app kan bovendien een goede motivatie zijn, want je hebt het altijd bij de hand, je wordt eraan herinnerd en er zit mogelijk een ‘leuk’ spelaspect bij. Daardoor blijf je mogelijk langer gemotiveerd om de oefeningen te doen.
Beeld: rawpixel.com