Educatie

De Seksuele Aversie, als je seks vies vindt.

geschreven door 26 maart 2019
Seksuele Aversie

Seks kan ons veel plezier en verbondenheid geven. Jammer genoeg is dit niet bij ieder van ons het geval en zijn er mensen die een afkeer tegenover seks (of delen ervan) hebben ontwikkeld.  Dit noemen wij seksuele aversie. Wat is dit precies en kan dit worden behandeld?

Mensen met seksuele aversie ervaren een afkeer, walging of angst ten aanzien van seks. Zij vermijden seksueel contact zoveel mogelijk. Sommigen voelen een afkeer naar alles wat met seks te maken heeft en anderen ervaren alleen een afkeer in specifieke situaties, zoals bij het zien van een penis in erectie of porno. De intensiteit van de aversieve reactie kan per individu verschillen. De aversie kan primair (levenslang) of secundair (verworven) zijn.

Seksuele aversie gaat veel verder dan geen zin hebben in seks. Zo wordt een seksuele interesse/opwindingsstoornis gekenmerkt door het afwezig zijn van belangstelling in seks terwijl seks op zich wel als plezierig kan worden beleefd; seksuele aversie  daarentegen wordt gekarakteriseerd door het ervaren van negatieve emoties zoals walging en angst in seksuele situaties, en het om deze reden vermijden daarvan. Het hebben van een seksuele aversie kan een individueel probleem zijn, maar kan ook leiden tot problemen in een relatie of bij het aangaan van een nieuwe relatie. Over het algemeen wordt de seksuele aversie relatief vaker door vrouwen (4.5%) gerapporteerd dan door mannen (2.4 %).

Hoe kom je eraan?

Niemand wordt geboren met seksuele aversie, maar het kan helaas wel door verschillende oorzaken ontstaan. Oorzaken van primaire seksuele aversie kunnen zijn: een orthodoxe religieuze levensbeschouwing, negatieve seksuele attitudes en boodschappen tijdens de opvoeding. Hierin wordt seks bijvoorbeeld als vies bestempeld en/of is seks onbespreekbaar. Ook nare of traumatische seksuele ervaringen, seksuele trauma’s in de kindertijd en verwarring over de genderidentiteit kunnen tot seksuele aversie leiden. Als oorzaak van secundaire aversie wordt genoemd: seksuele problemen zoals vaginisme en dyspareunie, verkrachting en/of een patroon van constante seksuele druk door de partner in een langdurige relatie.

Hoe kom je er vanaf?

De behandeling van seksuele aversie komt in grote lijnen overeen met de behandeling van verminderd seksueel verlangen. Omdat er bij seksuele aversie niet alleen sprake is van geen zin, maar ook van walging/afkeer, wordt bij behandeling van seksuele aversie tevens systematische desensitisatie toegepast (systematisch ongevoelig maken door confrontatie met de walging/angst, in werkelijkheid of in gedachten) evenals counterconditionering (het veranderen van de negatieve associaties in neutrale of positieve associaties). Soms staat seksuele aversie in het teken van het voorkomen of vermijden van de activatie van akelige of traumatische herinneringen. In die gevallen kan seksuele aversie worden gezien als een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en als zodanig worden behandeld. Al met al richt de behandeling zich op het verminderen van de negatieve emoties en het vergroten van het gevoel van controle over de beangstigende situatie.

Herken je je in dit verhaal en heb je behoefte aan hulp? Stap dan naar de huisarts voor een verwijzing. Op de site van de Nederlandse Vereniging Voor Seksuologiekun je een seksuoloog bij jou in de buurt vinden.

Wellicht ook interessant voor jou:

1 reactie

Jannes 7 november 2020 om 22:27

Wat is er opwindend aan hetgeen we boven de wc pot lozen , kijk wat er in de pot terecht komt en dan doe stank

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.