EducatieSeksualiteit

Seks doe je met je hoofd: seksuele fantasieën

geschreven door 14 mei 2019
Seksuele fantasieën

Dat seks iets is wat je met je lijf doet, is algemeen bekend en iets wat vaker wordt besproken. Maar dat seks ook iets is wat zich grotendeels in je hoofd afspeelt, is iets waar we maar weinig over praten, ondanks het feit dat bijna iedereen seksuele fantasieën heeft. Een prima onderwerp dus voor Bedmanieren.nl om dit ook bespreekbaar te maken.

Wat is een seksuele fantasie?

Uit onderzoek blijkt dat iedereen seksuele fantasieën heeft, maar dat we ze zelden tot nooit uitspreken. Een seksuele fantasie is een beeld dat of een film die zich in je hoofd afspeelt waarbij je lichamelijk of geestelijk seksueel opgewonden kan raken. Dit kan gebaseerd zijn op gebeurtenissen uit het verleden, dingen die je hebt gezien (bijvoorbeeld op televisie of in een porno (of porna) film) of iets wat je misschien een keer zou willen proberen. En zelfs misschien iets wat je eigenlijk helemaal niet zou willen, maar waar je wel opgewonden van raakt. In dit geval kan het zijn dat je van je eigen seksuele fantasie schrikt.

Fantaseren en seksuele opwinding

Om zin te krijgen en te hebben in seks, om seks als iets wat plezierig is te kunnen ervaren én om klaar te kunnen komen, is het van belang om seksueel opgewonden te raken en te blijven. Deze onderdelen van de seksuele opwindingsrespons gebeuren voornamelijk ‘tussen de oren’ en niet tussen de lakens (met of zonder je partner). Je moet namelijk wel bezig zijn met seks om zin te krijgen in seks. Seks is namelijk niet iets wat uit de lucht komt vallen! Als je merkt dat je denkt aan seks, fantasieën hebt of je wordt door je omgeving geprikkeld dan kan je opgewonden raken. Gebeurtenissen worden in je hoofd geregistreerd als seksueel opwindend of niet. De opwinding gebeurt dus voornamelijk in je hoofd. Hierbij heb je een keuze – om dit om te zetten naar een seksuele activiteit (alleen of samen) of niet.

Seksuele fantasieën en solo-seks

Als je met jezelf vrijt kunnen er soms minder seksuele prikkels om je heen zijn. Maar in je hoofd is er een onuitputtelijke bron van seksuele beelden, gevoelens en gedachtes beschikbaar! Je haalt (bewust of onbewust) een erotisch beeld of een gedachte voor ogen waardoor je merkt dat je zin krijgt in seks en/of een orgasme. Door in je hoofd bezig te zijn met seks (en je een seksuele fantasie hebt) kan het je lukken om mede daardoor, en door de juiste stimulatie, klaar te komen. Een voorwaarde om klaar te komen is dat er voldoende seksuele prikkels en stimulatie aanwezig zijn. Het is wel van belang dat deze als positief worden ervaren waardoor je ervan kan genieten. Als een seksuele fantasie een negatieve lading krijgt dan is het heel moeilijk om ervan te genieten en al helemaal om een orgasme te bereiken.

Fantaseren tijdens seks met je partner

Ook als je seks hebt met je partner kun je seksuele fantasieën hebben. Met name tijdens de fase vóór een orgasme (de plateau fase) is het nodig om je op jezelf te concentreren om een orgasme te kunnen bereiken. Hierbij kan het helpen om seksuele fantasieën te hebben. Daarnaast is het bijna onmogelijk om je gedachten uit te schakelen tijdens welke activiteit dan ook. Dus ook niet tijdens een seksuele activiteit. Dat je dan aan een andere persoon dan je partner, of aan andere seksuele situaties dan waar je op dat moment mee bezig bent denkt, kan heel goed voorkomen. Ook seksuele activiteiten die je zou willen proberen, ervaren of gezien hebt of die je nooit zou willen doen maar wel opwindend vindt, kunnen in je gedachten voorbij komen. Maar ook de boodschappenlijstjes, een gebeurtenis op het werk of iets anders niet seksueels.

Zijn seksuele fantasieën goed of fout?

Zoals je hierboven kan lezen heeft iedereen seksuele fantasieën en kunnen deze verschillende vormen aannemen. Sommige seksuele fantasieën kunnen wat apartere vormen aannemen dan wat je in het ‘echt’ zou willen doen. Van vastgebonden worden, gedomineerd worden of zelf domineren, seks met meerdere mensen, seks met mensen van hetzelfde of andere geslacht tot seks met iemand met een groot leeftijdsverschil. Je kan ervan schrikken dat je hieraan denkt maar ook schrikken dat je er opgewonden van wordt. Maar eigenlijk is dit heel normaal. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat ruim 90% van de mensen ‘extreme’ fantasieën heeft. Wat er in je hoofd afspeelt, betekent niet dat je dit in het dagelijks leven zou willen. Er zijn dus eigenlijk geen ‘foute’ fantasieën, maar er zijn natuurlijk wel strafbare seksuele handelingen. Zolang het bij een fantasie blijft doe je niets verkeerd – als je er maar van kunt genieten!

Zoals Ellen Laan en Rik van Lunsen schreven in hun boek:

“Seksuele fantasieën zijn ieders geheime tuin der lusten, waarin naar hartenlust gespeeld kan worden zonder dat je daar schuldig over hoeft te voelen, zonder dat je je hoeft te schamen over de inhoud ervan en zonder dat je je verplicht hoeft te voelen verantwoording af te leggen over wat er in die tuin gebeurt. […] Je kunt alleen genieten van opwinding bij soloseks (en in de solofase bij partnerseks) als je de inhoud van je fantasieën accepteert en als positief kunt beleven.”

Seks! Een leven lang leren, R. van Lunsen en E. Laan, 2017

Dus, als je straks merkt dat je een seksuele fantasie hebt: sluit je ogen, laat je meenemen door het verhaal en geniet ervan! In je hoofd is alles mogelijk en daar mag ook alles gebeuren wat voor jou opwindend werkt.

Hoofdafbeelding: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties

hannie 7 augustus 2017 om 20:21

Betekent het dat als iemand altijd zijn ogen dicht heeft tijdens seks en nooit naar partner kijkt en het iniatief neemt haar ook te verwennen dat hij liever zelf Door zijn fantasie een orgasmen wil,

Antwoorden
mm
Simone Speelman 13 augustus 2017 om 18:57

Beste Hannie, als iemand zijn of haar ogen dicht heeft tijdens seksueel contact kan dat allerlei redenen of oorzaken hebben. Bij de een kan het helpen om de aandacht erbij te houden, te letten op wat je voelt in je lijf, en voor de ander om(bijvoorbeeld) aan seksuele fantasieën te denken. De enige manier om erachter te komen waarom iemand dat doet is om dit met die persoon te bespreken. Dit kan erg lastig zijn om te doen maar het kan wel duidelijkheid geven over jouw vragen hierbij – vragen mag namelijk altijd!

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.