EducatieSeksualiteitSeksuele klachten

Veel zin in seks! Of toch minder? – Verschil in verlangen

geschreven door 8 oktober 2019
verschil in verlangen

Heb jij minder zin in seks dan je partner? Of misschien juist meer? Dit kan zorgen voor spanningen in de relatie, maar het is volstrekt normaal. Wij noemen dit: verschil in verlangen.

In een relatie kan je verwachten dat jij en je partner op één lijn zitten op veel vlakken, waaronder ook de frequentie waarin je seksueel contact hebt met elkaar. Hoe werkt dit precies en wat kan je doen als jullie verschillen in de behoefte aan seks?

Zin in seks

Zoals wij eerder schreven zijn er verschillende stappen te doorlopen om daadwerkelijk zin te krijgen in seks. De context en de juiste seksuele prikkels moeten ernaar zijn, en daarnaast moeten de prikkels op een juiste manier verwerkt kunnen worden. Als deze stappen positief zijn doorlopen kan dit omgezet worden in seksuele activiteit. Aan het begin van een relatie (tijdens de verliefdheidsfase) heb je vaak meer zin in seks. Dit komt door de verliefdheidshormonen, maar ook omdat je dan vaak meer bezig bent met seks.

Afbeelding door Ioana Cristiana via Unsplash

Samen zin hebben in seks

Als je de stappen hebt doorlopen om zin te krijgen in seks, en de juiste context is aanwezig, dan is het natuurlijk wel fijn als je (bed)partner ook zin heeft in seks! Alleen is dit eigenlijk best een beetje vreemd om te verwachten. Je kan het vergelijken met de verwachting dat je partner net zoveel honger heeft als jij op precies hetzelfde moment, en dan ook nog precies hetzelfde wil eten in dezelfde hoeveelheid. De verwachting dat je partner dus net zo veel zin heeft als jij, en ook op hetzelfde moment is dan ook een beetje vreemd! Onthoud ook: al zouden jullie evenveel zin hebben in seksueel contact met elkaar, dat betekent nog niet dat je precies op hetzelfde moment zin hoeft te hebben in seks. Bijvoorbeeld: als je beiden eens per week zin hebt in seks, dan is bestaat de kans dat de één graag op zondagochtend seks heeft en de ander juist weer op woensdagavond.

Verschil in verlangen

Het verschil in verlangen kan een probleem zijn in de relatie. Vooral als je vaker zin hebt dan je partner kan een gevoel van afwijzing er behoorlijk in hakken. Vat het vooral niet te persoonlijk op; het is een afwijzing van seks, maar niet van jou als persoon. En niet getreurd, want (zoals ook in de eerdere blog vermeld) kan zin in seks ook op gang komen zodra je ermee begint. Net zoiets als: “zien eten doet eten”. Daarnaast mag je natuurlijk altijd aan iets beginnen zonder het af te maken. Begin eraan en kijk hoe ver je wil gaan.

We kunnen het eigenlijk niet vaak genoeg benadrukken: mocht er een probleem zijn – bespreek het dan met je partner. Komen jullie er samen niet uit? Zorg dan dat je hulp inschakelt door contact te zoeken met een seksuoloog.

Beeld: Alexis Fauvet via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.