EducatieSeksuele klachten

Huid & Seks

geschreven door 14 april 2020
huid

Al weken niet zijn aangeraakt. Alleen telefonisch contact. Een pandemie zoals deze heeft voor sommigen enorme gevolgen. Fysiek contact, oftewel ‘huidhonger’, is een fundamentele menselijke behoefte en onmisbaar voor goede seks. En seks is weer goed voor de huid! Ons grootste seksorgaan wordt nog te vaak vergeten. Wat er kan gebeuren als je niet zo lekker in je vel zit?

De huid

De huid heeft overal gevoelige zenuwuiteinden met receptoren die reageren op allerlei soorten aanrakingen en emoties. Sensuele aanraking is een belangrijk onderdeel van onze opwinding, zelfs zonder dat de genitale huid direct wordt aangeraakt. Aanraking kan een positieve psychologische impact leveren zoals liefde, geluk of rust. Huid-op-huidcontact stimuleert de productie van het hormoon oxytocine en bij deze reactie komt endorfine vrij. Dit verhoogt het genot en de hechting tussen personen. Via de huid en haren worden ook feromonen verspreid. Dit zijn natuurlijke stoffen die een rol spelen bij de aantrekkingskracht. De neus, oogleden en lippen behoren tot de meest gevoelige plekken op het lichaam. Dit geldt ook voor de oren, de binnenkant van de benen en het gebied onder de navel. Die gebieden hebben een dunne laag huid met veel receptoren eronder. Andere zones zijn de zijkanten van de nek, de onderkant van de polsen, het perineum, de anus en de tenen. Veel van deze delen van de huid zenden berichten naar de seksuele centra van de hersenen die dan een boodschap overbrengen naar de geslachtsdelen als voorbereiding op seksuele activiteit. Een variatie in kracht (zweepje?) en soort van de aanraking (veertje?) kan de seksuele beleving interessanter maken.

Huidproblemen

De huid zit aan onze buitenkant en vormt een communicatiemiddel voor de hersenen om emoties zoals schaamte, ontroering en nervositeit te tonen. In de seconde van een swipe op een datingapp of bij het eerste oogcontact, worden we ook beoordeeld op onze huid. Uiterlijke veranderingen door huidproblemen kunnen daarom van invloed zijn op de beleving van seksualiteit. Iets meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben een chronische huidaandoening. Daardoor kan de huid erg gevoelig, jeukend of zelfs pijnlijk zijn. Soms gaat de huid schilferen bij aanraking of makkelijk bloeden. Daarnaast zijn er huidaandoeningen met overbeharing of juist haarverlies. Ze kunnen verworven of aangeboren zijn. De aandoening kan verspreid zijn over het gehele lichaam of op specifieke locaties, zoals het genitale gebied. Sommige huidaandoeningen kunnen ook overdraagbaar zijn. Ook de medicatie en zalfjes die worden voorgeschreven kunnen van invloed zijn op de seksualiteit.

Seksuele klachten

Seksueel contact kan veel spanning oproepen uit angst en schaamte voor de reactie van de ander. Wanneer je onzeker bent, is het lastiger om jezelf bloot te geven. Dit kan voor vermijding van intimiteit en seksueel contact zorgen. Dit kan vervolgens zorgen voor eenzaamheid of spanningen in relaties. De partners van huidpatiënten kunnen lichamelijk contact zelf ook moeilijk vinden uit angst voor besmettelijkheid of om iemand pijn te doen. Voorbeelden van seksuele klachten zijn minder zin in seks, minder snel opgewonden raken of een verminderd vermogen tot het hebben van een orgasme. Een huidaandoening zou een gezond en bevredigend liefdesleven niet in de weg mogen zitten. Toch is vermijding een groot probleem. Vermijding creëert afstand vanaf je eigen seksualiteit en die met anderen wat resulteert in verlies van intimiteit. Onderaan vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij wat je zelf kunt doen. Maar soms is het nodig hulp te vragen aan de huisarts of dermatoloog. Deze kan dan doorverwijzen naar een seksuoloog die kan helpen samen te zoeken naar oplossingen of alternatieven.

Seks is goed voor je huid

Gelukkig zijn er steeds meer rolmodellen die huidafwijkingen op de kaart proberen te zetten en taboes doorbreken. Het vergroten van de kennis over het voorkomen van seksuele klachten bij huidaandoeningen kan helpen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Seks draagt voor veel mensen bij aan een verbetering van de kwaliteit van leven en zorgt voor vermindering van stress. Dat heeft ook een positieve uitwerking op de huid. Bij vrouwen bijvoorbeeld, neemt door seksueel contact de hoeveelheid oestrogeen toe. Dit resulteert in een gladdere huid en voller haar. Zoenen zorgt voor een verspreiding van talg van de lipgrens naar het lippenrood en verhoogt ook de lipdoorbloeding. Maak seks dus onderdeel van je nieuwe skincare ritueel!

Tips bij huidproblemen

  • Zelfacceptatie en vertrouwen

Jouw aandoening maakt deel uit van wie je bent. Degene met wie je seks hebt, zou jou ook zo moeten accepteren en willen zoals je bent. Pas als je zelf een weg hebt gevonden daarin, dan kun je dit ook uitstralen naar je partner.

  • Aanpassing & creativiteit

Seksualiteit kan plaatsvinden in vele vormen en is meer dan bijvoorbeeld alleen penetratie. Op andere momenten of manieren vrijen kan een oplossing zijn. Jullie zouden van houding kunnen wisselen of iets anders kunnen uitproberen wat minder pijnlijk is. Soms kan bijvoorbeeld steviger vrijen beter zijn als je een minder gevoelige huid hebt. Of soms zijn plekjes zo pijnlijk dat je er zelfs geen aanraking of druk van een lichaam op kan verdragen.

  • Zelfzorg en stressreductie

Zorg zo goed als mogelijk voor jezelf en voor je huid. Regelmatige lichaamsbeweging zal endorfine vrijmaken. Je algemene stemming wordt gestimuleerd, je slaapt beter en hebt dan ook meer energie. Yoga en meditatie kunnen ook de spanning verlichten.

  • Kwetsbaarheid en communicatie

Een groot deel van goede seks is kwetsbaar durven te zijn. Als je nieuw bent met iemand, vertel dan vooraf over je huidaandoening. Probeer zo open mogelijk te zijn voorafgaand aan de seks, zodat je in het moment kunt zijn en ervan kunt genieten. Bij langere relaties is het van belang om samen een nieuwe balans te vinden en soms vaste seksrollen los te laten. Als je een uitbarsting hebt of seks is te pijnlijk, wees dan eerlijk en ga niet door ondanks de pijn.

  • Omgeving en tijd

Haast je niet met seksualiteit. Neem genoeg ruimte voor het creëren van opwinding. Besteed ook aandacht aan de omgeving door deze zo aangenaam mogelijk te maken, passend bij jouw huidaandoening (denk aan licht, warmte, kleur en materiaal van de dekens en ondergoed).

Gastschrijver Rieky Dikmans heeft haar eigen praktijk: Red Verve.

Beeld: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.