EducatieGender

Panseksualiteit – wat is dat?

geschreven door 8 december 2020

Op Bedmanieren.nl schreven wij eerder over de genderkoek en aseksualiteit. Er is echter ook nog een andere vorm van seksualiteit, namelijk panseksualiteit. Weet jij wat dat inhoudt?

Zoals het artikel over de genderkoek al omschreef, kun je seksualiteit, biologisch geslacht, genderidentiteit en genderexpressie op een fluïde manier bekijken. Je hoeft niet alleen op mannen, vrouwen of op beiden te vallen. Het kan ook zo zijn dat je je weinig aantrekt van de genderidentiteit van de persoon tot wie je je aangetrokken voelt. In de huidige samenleving wordt steeds meer focus gelegd op de persoon zelf, in plaats van aantrekkingskracht tot ‘slechts’ man, vrouw of allebei.

Wat betekent het als iemand panseksueel is?

Het woord ‘pan’ betekent ‘alles’ in het Grieks. Als iemand zich panseksueel noemt, geeft hij of zij aan zich seksueel, emotioneel of fysiek aangetrokken te kunnen voelen tot een ander persoon, ongeacht biologisch geslacht, gender identiteit en/of gender expressie. Het maakt dus niet uit of iemand man, vrouw, androgeen of in transitie is. Een panseksueel kijkt hier niet naar. Dit is dan ook gelijk het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit. Het betreft niet het uiterlijk of de genderidentiteit van die persoon, maar eerder de persoonlijkheid.

 

Panseksueel

Panseksueel van Claudio Schwarz via Unsplash

Het verschil tussen panseksualiteit en omniseksualiteit?

De twee termen panseksualiteit en omniseksualiteit worden vaak met elkaar verward. Als we kijken naar de betekenis dan lijken ze ook wel veel op elkaar. Echter is er een wezenlijk verschil: als omniseksueel herken en erken je namelijk wel het gender waarmee iemand zich identificeert. Als panseksueel doe je dit niet; zoals hierboven omschreven staat kijkt een panseksueel helemaal niet naar gender.

Voor personen die zich identificeren met een ander gender dan hun biologische geslacht kan het een worsteling zijn om een relatie aan te gaan binnen de binaire denkwijze die onze huidige samenleving en denksysteem omschrijft. Maar als we er eens bij stilstaan is het wel een hele mooie manier om relaties te beschouwen; kijken naar de persoon voor ons, in plaats van het biologische, categorische geslacht van deze persoon. Gaat liefde uiteindelijk ook niet om de persoon zelf in plaats van het gender?

Hoofdafbeelding: Pansexual via Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou:

7 reacties

Chrisje 8 december 2018 om 06:58

Eindelijk!! Niet dat ik hou van etiketten, maar er bestaat n woord voor wat ik voel!

Antwoorden
mm
Simone Speelman 10 december 2018 om 21:54

Beste Chrisje, wat fijn dat je nu weet hoe het heet wat je voelt, ook al is het een vorm van een ‘etiket’. We hopen dat je je vrij voelt om te voelen wat je voelt voor anderen! Groetjes, team Bedmanieren

Antwoorden
turis 9 mei 2019 om 12:09

wat een goede info. heeft me goed geholpen

Antwoorden
mm
Lisanne Hummel 23 mei 2019 om 22:44

Beste Turis,

Goed om te horen dat je onze blog zo informatief vond, bedankt!

Vriendelijke groeten,
Het team van Bedmanieren.nl

Antwoorden
Panseksualiteit en biseksualiteit - Expreszo 24 augustus 2020 om 09:00

[…] gezien als de personificatie van de natuur. Panseksualiteit betekent een seksuele voorkeur voor alle personen ongeacht hun genderidentiteit of geslacht. Liefde voor iedereen dus. (Maar niet allemaal tegelijk, […]

Antwoorden
Gijs 18 augustus 2021 om 16:59

Geinteresseerd zijn in en je aangetrokken voelen tot diverse sensuele en seksuele uitingsvormen. Is dat panseksualiteit?

Antwoorden
mm
Simone Speelman 20 augustus 2021 om 14:53

Beste Gijs,

Zoals je kan lezen in dit artikel is panseksualiteit “het seksueel, emotioneel of fysiek aangetrokken voelen tot een ander persoon, ongeacht biologisch geslacht, gender identiteit en/of gender expressie.” Je kijkt dan veel meer naar de persoonlijkheid en de persoon, en minder naar uiterlijke (geslachts)kenmerken etc.
Hoe iemand zich dan seksueel of sensueel uit zou dan niet uitmaken. Uiteraard zijn er vele verschillende vormen van seksuele en sensuele uitingsvormen, waar je je specifiek tot aangetrokken kan voelen. Je kan dan panseksueel zijn, het zou ook een andere vorm van seksualiteitsbeleving kunnen zijn. Het gaat er vooral om – waar herken jij jezelf in? Wat past bij jou? Hopelijk beantwoord dit jouw vraag.

Groet, team Bedmanieren.nl

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.