EducatieErotiekTaboe

Hoe zit het met jouw vulva, vagina en genitale zelfperceptie?

geschreven door 4 februari 2020
Vulva vagina genitale zelfperceptie

Wat is genitale zelfperceptie eigenlijk? En wat maakt een vulva of vagina mooi of minder mooi? Hoe kijken andere vrouwen aan tegen hun vulva/vagina? Je leest het hier.

In 2007 maakte Sunny Bergman de documentaire Beperkt houdbaar, over de consequenties van het huidige vrouwelijke schoonheidsideaal. In deze documentaire gaat zij langs bij een plastisch chirurg in Los Angeles voor een consult. Terwijl Sunny Bergman de arts tussen haar benen door filmt, vertelt de arts haar wat er allemaal zou moeten worden veranderd aan haar vulva. En dat is heel wat.

De perfecte vulva en vagina

Veel vrouwen hebben een beeld in hun hoofd van wat een ‘perfecte’ vulva en vagina zijn. De vulva is het buitenste gedeelte van de vrouwelijke geslachtsorganen: de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de ingang van de vagina. De vagina is het inwendige gedeelte dat leidt naar de ingang van de baarmoeder. Het beeld van wat een ‘perfecte’ vulva/vagina is, wordt onder andere beïnvloed door beelden in bijvoorbeeld tijdschriften, (erotische/porno-) films/bladen en andere media. Deze beelden kunnen negatieve gevolgen hebben voor het beeld dat een vrouw heeft van haar eigen vulva/vagina. Dit is de zogenaamde ‘genitale zelfperceptie’.

clitoris

Rawpixel

Een onderzoek naar genitale zelfperceptie

In het wetenschappelijk tijdschrift The Journal of Sex Research verscheen in 2016 een artikel van Fudge en Byers. Dit artikel beschrijft de antwoorden van vrouwen op de vraag hoe zij aankijken tegen hun eigen vulva/vagina. Uit de interviews kwam naar voren dat voor veel vrouwen de genitale zelfperceptie dikwijls uit zowel positieve als negatieve percepties bestaat.

Zo gaven sommige vrouwen aan dat zij hun vulva niet per se mooi vonden om te zien, maar dat ze er wel heel blij mee waren vanwege het seksuele genot dat zij eraan beleefden. Of de vulva werd wel als mooi ervaren, maar de hoeveelheid afscheiding gaf een gevoel van ongemak. De als meest problematisch beoordeelde aspecten waren de geur en smaak van de vulva/vagina, de vorm of grootte van de schaamlippen, en de hoeveelheid schaamhaar. Bedenk wel, de vulva en vagina hebben een geur en dat is normaal: zo ruikt het. Lees ook eens ons artikel over vaginale geur en verzorging.

Sommige vrouwen gaven aan zich sowieso ongemakkelijk te voelen als zij (gedeeltelijk) naakt waren. Andere vrouwen voelden zich over het algemeen prima wanneer zij naakt waren, maar bij hen stak het ongemak de kop op bij seksuele activiteit waarbij de geslachtsdelen meer zichtbaar waren, zoals tijdens orale seks. Sommige vrouwen (ook die met een vaste sekspartner) ontweken orale seks omdat zij zich teveel schaamden voor hun vulva/vagina. Een groot deel van de vrouwen gaf aan dat zij vaak voorafgaand aan seks een douche namen ter verfrissing, of gebruik maakten van vaginale reinigingsdoekjes. Een aantal vrouwen gaf aan dagelijks tampons te gebruiken om te voorkomen dat vaginale afscheiding in hun slipje zou komen*.

Wat vind jij van jouw vulva en vagina?

De onderzoekers concludeerden dat de vrouwelijke genitale zelfperceptie veelzijdig is, en vrijwel nooit alleen maar positief of alleen maar negatief. Hoe is jouw genitale zelfperceptie opgebouwd? Wat vind je mooi en minder mooi aan jouw vulva/vagina? Maken de omstandigheden uit (vaste sekspartner, wisselende contacten, doktersbezoek)? En wat zou jou kunnen helpen je positiever te voelen? Dat is best iets om eens bij stil te staan! Heb je bovendien ooit weleens een spiegel in de hand genomen en naar je eigen vulva gekeken? Dat is het proberen waard, en probeer daarbij niet alleen te richten op de aspecten die je minder fijn vindt aan je vulva/vagina, maar vooral ook wat je er mooi aan vindt.

* Als een kort educatie-moment geven we graag aan dat het het beste is de vulva en vagina schoon te houden door alleen te wassen met water. Zeep (ook speciale zeep voor de intieme delen), reinigingsdoekjes en veelvuldig gebruik van tampons tasten de pH-waarde aan en hebben daardoor juist een averechts effect. Bovendien reinigt de vagina zich vanzelf, dus daar is eigenlijk helemaal geen extra hulp bij nodig!

Beperkt houdbaar’ van Sunny Bergman is te bekijken via 2doc.

Lees eventueel ook dit interview met onderzoeker en seksuoloog Ellen Laan over het positieve effect van het zien van plaatjes van vulva’s van andere vrouwen op het beeld van de eigen vulva.

Beeld: Rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou: