EducatieInspiratie

Wist je dat?! Jouw maandelijkse shot weetjes #4.

geschreven door en 6 oktober 2020
weetjes

Onder het motto #stayhome bleven we in de maanden na de eerste coronapiek massaal meer thuis. Bedmanieren.nl hostte daarom twee keer een Thuispubquiz. Een pubquiz, maar dan vanuit huis, met als thema seksualiteit. Tijdens de Thuispubquiz gingen zo’n 70 deelnemers fanatiek de strijd met elkaar aan. Speciaal voor jullie, aan iedereen die meedeed en aan iedereen die er helaas niet bij kon zijn, een artikel gevuld met sappige weetjes, feitjes en verhalen uit onze Thuispubquiz.

Wat is…?

Het Death Grip-syndroom? 

Het Death Grip-syndroom is een monotone methode van stimuleren tijdens het masturberen. Je brein kan na lange tijd gewend zijn geraakt aan een beperkte en directe methode van stimuleren, waardoor het niet meer zo intens reageert op (andere) plezierige seksuele signalen (ook wel desensitisatie genoemd). Het bestaan van dit syndroom is echter niet wetenschappelijk aangetoond.

Een derde bal? 

Een zwelling in het perineum die kan ontstaan door veel wielrennen (check Wist je dat?! #3 voor meer feitjes over het perineum).

De term IELT?

De duur van penetratieseks. IELT staat voor intravaginale ejaculatie latentie tijd en hiermee wordt de duur van penetratieseks gemeten van het eerste moment dat de penis in de vagina komt tot de ejaculatie van de man.

Een wap-stel? 

Een koppel in de swingerswereld dat verdovende middelen voor en/of tijdens de seks gebruikt.

Wat zeggen de cijfers?

Duur penetratieseks

De gemiddelde duur van penetratieseks (IELT) is 5.4 minuten. Er lijkt een druk te bestaan om langdurig te penetreren zoals in erotische films wordt getoond. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebruik van een condoom niet van invloed is op de duur van de penetratieseks. Daarnaast nam de duur van de IELT af naarmate de mannen ouder waren. Extra weetje: als de IELT onder 1 minuut is, en dit gebeurt voordat de man dit wenst, is er sprake van een voortijdige zaadlozing, oftewel ejaculatie praecox. Hier is sprake van als deze klacht minstens 6 maanden aanwezig is en als dit wordt ervaren tijdens alle of bijna alle (75%-100%) gevallen van seksuele activiteit.

Tepelstimulatie

Voor 78% van de vrouwen en 39% van de mannen wordt de seksuele opwinding verhoogd door stimulatie van tepels/borsten tijdens de seks.

Orgasmeproblemen vrouw

Naast onvoldoende stimulatie van de clitoris bestaan er ook andere redenen die volgens vrouwen ten grondslag liggen aan de moeite die zij hebben om een orgasme te bereiken. De meest genoemde reden is algemene stress en/of angst, namelijk bij 58% van de vrouwen. Voor 48% was er sprake van te weinig opwinding of inadequate seksuele stimulatie. Daarnaast werd het hebben van te weinig tijd tijdens seks door 40% benoemd als reden.

Wist je dat?

Persoonlijkheid

Extraverte mensen zijn sociaal, actief, praatgraag, gericht op anderen, optimistisch. Daarnaast blijkt; hoe extraverter, hoe vaker beschermde seks. Echter is niemand volledig extravert of introvert. Daarom kunnen we ook niet stellen dat iemand altijd een sprankelend wild of juist een heel degelijk seksleven heeft. Ook staan we tijdens partnerseks natuurlijk altijd in interactie met een ander. Iedereen kan dus weer een andere kant in jou naar boven halen!

Liefdestaal

Afstand bewaren, zoals we tijdens de coronacrisis moeten doen, is volgens relatietherapeut Chapman GEEN liefdestaal. Chapman ontdekte dat er in de liefde verschillende talen zijn die je kunt spreken. Zo kan het zijn dat je veel van je partner houdt, maar dat het lijkt alsof jouw liefde niet aankomt. Of andersom; je partner zegt veel van je te houden, maar dit merk je nauwelijks op. Spreken jullie dezelfde liefdestaal en begrijpen jullie elkaars taal? 

Love-map

Volgens seksuologen heeft iedereen een love-map. Een soort landkaart die representeert van welke prikkels en fantasieën je opgewonden raakt. Deze ‘landkaart’ zou ook jouw ideeën, gevoelens en wensen met betrekking tot seksualiteit weergeven. Volgens de seksuoloog John Money ligt dit vanaf 7 à 8 jaar vast in ons brein. Dit zou volgens hem dus betekenen dat je genderidentiteit, seksuele oriëntatie, seksuele voorkeuren en het scenario van je toekomstige liefdesleven van jongs af aan al uitgestippeld is. 

Tot je volgende shot!

Beeld: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.