Educatie

Anticonceptie; een mannenzaak?

geschreven door 26 oktober 2021
anticonceptie

In de jaren 60 betekende de komst van de anticonceptiepil een bevrijding voor vrouwen. Zij konden nu plezierig seks hebben zonder zwanger te raken. De hormonen in de pil namen we voor lief, want we hadden controle over zwangerschap. Hedendaags is een groeiend aantal vrouwen echter op zoek naar een alternatief voor anticonceptie, het liefst zonder hormonen. Maar moet die verantwoordelijkheid per se bij de vrouw liggen?

Steeds meer vrouwen lijken de hormonen in anticonceptie zat te zijn. Stichting Farmaceutische Kerngetallen (SFK) publiceerde cijfers over het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen onder vrouwen. De onderzoekers zagen het gebruik hiervan tussen 2015 en 2017 met 8,5% dalen. Vooral hormoonpillen, de orale hormonale anticonceptiva, worden steeds minder gebruikt. De grootste oorzaak  van deze afname zijn de bijwerkingen van de hormonale anticonceptie pil. Vrouwen rapporteren vaak dat ze stemmingswisselingen of juist afgevlakte gevoelens ervaren. Het nemen van kunstmatige hormonen verstoort de natuurlijke hormoonbalans, wat ook klachten als misselijkheid en hoofdpijn kan veroorzaken. Daarnaast rapporteren vrouwen die hormonale anticonceptie slikken verminderde zin in seks.

Mannelijke anticonceptie

Als de vrouw niet meer de verantwoordelijkheid over anticonceptie zou willen, kan de man dit dan op zich nemen? Wat betreft anticonceptie waren er tot nu toe voor mannen nauwelijks andere opties dan condooms of sterilisatie. Condooms worden dan ook volop gebruikt in nieuwe relaties, ook gezien de kans op soa’s. Mannen die in een monogame relatie zitten zouden ook meer zeggenschap willen over anticonceptie. In een onderzoek van Picavetgaf 76% procent van de mannelijke respondenten aan zich net zo verantwoordelijk te voelen voor het voorkomen van een zwangerschap als hun partner. Dus wat is het alternatief als zij de verantwoordelijkheid van anticonceptie op zich willen nemen?

Man zwangerschap
Fotografie: Philippe Vogelenzang, assistent fotografie: Jorin Koers, model: Coen Koch, visagie: Joanne @ Head Affairs, buik: Rob’s Propshop.

De mannenpil

Er is recentelijk een veelbelovend onderzoek naar een werkende mannenpil gepresenteerd. In deze pil zit een stof genaamd DMAU, een stofje dat testosteron nabootst. Hierdoor krijgen de hersenen een seintje dat de testikels zélf geen testosteron meer hoeven aan te maken. De zaadproductie, die pas op gang komt bij enorm hoge testosteronlevels in de testikels, stopt vervolgens. Het middel, hoewel nog niet grootschalig en langdurig getest, is gemakkelijk in gebruik en heeft beperkte bijwerkingen. De enige noemenswaardige bijwerking, een vermindering in libido bij enkele proefpersonen, is met andere doses wellicht op te lossen. Inmiddels is de University of Washington School of Medicine gestart met een onderzoek om de meest geschikte doses vast te stellen.

Willen mannen dit?

Dit klinkt allemaal veelbelovend. De DMAU-pil heeft dus een stuk minder bijwerkingen dan de vrouwelijke variant. Toch zijn mannen nog niet massaal aan deze mannenpil geslagen. Het benodigde geld van farmaceuten blijft uit. Waarom hebben deze farmaceuten geen vertrouwen in de mannenpil? Als reden hiervoor wordt genoemd dat ze denken dat mannen niet bereid zijn aan de mannenpil te gaan. De cijfers uit het onderzoek van Picavet laten echter een heel ander beeld zien. Daaruit blijkt dat 54% van de Nederlandse mannen best een anticonceptiepil zou gebruiken. Daarnaast wacht een zesde van de Nederlandse mannen nog op de lange termijn resultaten voordat ze het middel zouden gebruiken. 

Een vrouwenzaak?

Niet alleen het vertrouwen van de farmaceuten moet worden gewonnen. Het is ook mogelijk dat vrouwen de mannen niet helemaal vertrouwen als het gaat om het slikken van de pil. Daarnaast is de vrouw degene die zwanger kan raken, waardoor de problemen voor haar wellicht meer voelbaar zijn dan voor de man. Als vruchtbare, seksueel actieve vrouw kan het dus best een risico zijn om een man te vertrouwen in het slikken van de mannenpil. Alhoewel man en vrouw beiden in gelijke mate verantwoordelijk zijn voor eventuele zwangerschap, heerst er nog steeds een cultuur waarbij de vrouw verantwoordelijkheid draagt voor anticonceptie. Dit is lastig te veranderen; tot nu toe zelfs niet met een mannenpil. Het lijkt er helaas op dat anticonceptie voorlopig nog een vrouwenzaak blijft… 

Wellicht ook interessant voor jou: