Seksuele voorlichting belicht doorgaans de risico’s en gevaren van seks en seksualiteit, maar niet de plezierige of lollige kant ervan. En dat terwijl toch ieder mens recht heeft op plezierige, fijne en leuke seks. Dat kan samen, maar ook solo. Maar wat is dan eigenlijk seksueel plezier? En hoe zorg je dat je kunt genieten en op een leuke manier je seksualiteit kunt ontdekken?
Wat is seksueel plezier?
Seksueel plezier is moeilijk te definiëren. Een korte zoektocht online levert geen eenduidig antwoord op. Seksueel plezier heeft dan misschien ook geen duidelijke definitie. Ergens klopt dat ook wel, want seksueel plezier is voor iedereen anders: wat voor de één plezierig is, is niet per definitie voor de ander plezierig. Maar weet jij al wat seksualiteit voor jou plezierig maakt en wat daarvoor nodig is? Je kan hierbij drie termen of stappen onthouden: afstemmen, vragen, uitspreken. Door deze drie stappen te gebruiken tijdens seksueel contact met een partner kan je jouw behoeftes uiten maar ook die van de ander navragen om zo te zorgen dat er écht plezierige seks is voor jullie beide! Natuurlijk kan je dit ook bij soloseks gebruiken om daarop te kunnen reflecteren.
De focus in seksuele voorlichting
Kinderen en jongeren die goede seksuele vorming krijgen, ervaren positievere seksuele waarden (UNESCO, 2018). Deze vorming zorgt ervoor dat je van jongs af aan bezig bent met wat seksueel plezier voor jou betekent en dat je kunt oefenen in afstemmen, vragen en uitspreken. Echter, voorlichting op de middelbare school gaat veelal over de biologische aspecten van seksualiteit en minder over plezier. Een ontzettend belangrijk orgaan voor seksueel plezier van mensen met een vulva wordt nog niet in elke biologie- en seksuele voorlichtingsles behandeld: de clitoris. Deze is sinds kort in Biologie voor jou (Malmberg) te zien. Naast het ontbreken van de clitoris, gaat er tijdens de voorlichtingslessen vaak ook, onbewust, veel aandacht naar penetratieseks (de vorm van seks waar de meeste mensen aan denken bij het woord ‘seks’). Doordat er in seksuele voorlichting veel nadruk ligt op het voorkomen van zwangerschap en soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) wordt de focus onbewust gelegd op de veronderstelling dat jongens en mannen tijdens seks klaar horen te komen in de vagina. Wij leggen hieronder uit dat seks meer is dan penis-in-vagina, en dat juist kennis hierover belangrijk kan zijn voor je eigen seksuele plezier en dat van een ander.
Seks is…
Om seksueel plezier te kunnen ervaren is het allereerst belangrijk om te beseffen dat seks meer is dan penetratie. Seks is alles wat jij (en je bedpartner) willen dat het is: beffen, pijpen, strelen, vingeren, aftrekken, penetreren, BDSM, enzovoort. Een belangrijke basis voor plezier is dat je veiligheid ervaart, je in een voor jou of jullie geschikte omgeving bevindt, je wensen en grenzen kunt aangeven en die van elkaar kunt respecteren. Je kunt seks daarnaast zien als ervaring, waarin je (samen) ontdekt en erachter komt wat voor jou of jullie plezierig is. Eerder schreven we op Bedmanieren.nl dat je met je partner kan ontdekken wat de plezierige kant is van seks en seksualiteit. Het hoeft allemaal niet perfect te verlopen, maar ga alleen of samen op de reis van plezier! Belangrijk is dat je je eigen lijf leert kennen en er voor jezelf achter komt wat jij als plezierig ervaart.
De clitoris en seksueel plezier
De clitoris en het proces van opwinding bij mensen met een vulva kan van groot belang zijn voor seksueel plezier. Wist je bijvoorbeeld dat de clitoris veel gevoeliger is dan de vagina? En dat de clitoris net als een penis opgezwollen raakt door seksuele opwinding en stimulering? Penetratieseks is voor de meeste vrouwen dan ook pas een prettige ervaring wanneer de clitoris goed gezwollen is. Als dit zo is, dan is de seksuele opwinding het hoogst, waardoor de vagina ook vochtig genoeg is voor pijnvrije penetratieseks (wel zo plezierig als het geen pijn doet toch?). Sommige vrouwen kunnen een orgasme krijgen door penetratie, maar de meeste vrouwen niet. Clitorale stimulatie is bij het grootste deel van de vrouwen vaak de enige manier om een orgasme te bereiken. Weten hoe de clitoris eruitziet en hoe het anatomisch werkt? Lees er hier meer over.
De penis en seksueel plezier
Ook mannen hebben een gevoeliger deel van hun geslacht, net zoals vrouwen. Dit deel heet de glans, oftewel de eikel. In de basis zijn de glans van de clitoris en de glans van de penis hetzelfde, maar ontwikkelen ze zich beide anders, afhankelijk van de chromosomen tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder. Dit topje van de penis is het meest gevoelige deel, maar ook de penisschacht en de scrotum (ballen) zijn gevoelig. De penis en scrotum kan je dan, net zoals bij de clitoris, vulva en vagina, stimuleren met hand, mond en sextoys. Daarnaast zijn er misschien ook andere lichaamsdelen die zorgen voor seksuele opwinding en seksueel plezier zoals de nek, billen en oorlellen. Buiten de penetratieseks is er echt nog zo veel mogelijk!
Communicatie en seksueel plezier
Seks en met name seksueel plezier is nog altijd een moeilijk te bespreken onderwerp. Soms hebben we bepaalde verwachtingen van onze partner of juist van onszelf, door wat we om ons heen horen en zien. Seksuele voorlichting heeft hier al een groot aandeel in door alleen de gevaren te bespreken, maar zich niet te richten op seksueel plezier. Ook in porno wordt nog steeds vaak alleen penetratieseks getoond waarbij de vrouw een orgasme bereikt. De vraag is natuurlijk of dat ook daadwerkelijk zo is… Door te praten met elkaar kun je erachter komen wat de ander fijn vindt én kun je schaamte en andere twijfels een plekje geven. In je communicatie kun je denken aan een aantal ‘green flags’: afstemmen, vragen, uitspreken.
Hebben jullie met elkaar besproken wat voor jullie ‘green flags’ zijn? Dan kun je je nu heerlijk gaan richten op het hebben van plezier!
Beeld: Rawpixel