EducatieGenderSeksualiteit

Hoe kan ik een bondgenoot zijn voor LHBTQIAP+-personen?

geschreven door 23 augustus 2022
LHBTQIAP

Behoor jij niet tot de LHBTQIAP+-gemeenschap en wil je graag een bondgenoot zijn? In dit artikel vind je tips om dit zo goed mogelijk te kunnen doen.

Pride!

Pride Amsterdam is een festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wil. De organisatie bestaat sinds 1996 en is inmiddels uitgegroeid tot een negen dagen durend festival. Onderdeel daarvan zijn onder andere de beroemde Canal Parade (de botenparade) en de Pride Walk, maar er zijn ook exposities, informatieve wandelroutes, paneldiscussies en zelfs een Pride kerkdienst. Elk jaar is er een thema, zoals ‘TAKE PRIDE in us’ in 2021 en ‘My gender, my pride’ in 2022. Op de website van Pride Amsterdam is er meer informatie te vinden over o.a. de geschiedenis van de organisatie en de thema’s over de jaren

Misschien identificeer jij je niet als LHBTQIAP+-persoon en ben je wel eens bij één of meerdere activiteiten aanwezig geweest of ben je een vaste bezoeker van de botenparade. Geweldig en ga zo door! Het allermooiste is echter natuurlijk om het hele jaar door een bondgenoot te zijn voor de LHBTQIAP+-gemeenschap. Welke dingen zijn daarbij belangrijk?

Rawpixel.com

Wat is een bondgenoot?

Volgens de Van Dale is een bondgenoot een ‘medestander, helper’. Het betekent dus dat je je aansluit bij een individu of een groep waar je zelf niet toe behoort. Je ondersteunt hun doelen en waarden, bent solidair en kaart onrecht aan dat hen wordt aangedaan. Wanneer wordt gesproken over bondgenootschap gaat het, vanzelfsprekend, over groepen die in de minderheid zijn of onrecht wordt aangedaan. Als bondgenoot steun je dus bijvoorbeeld de LHBTQIAP+-gemeenschap, maar je kunt ook bondgenoot zijn van mensen die met racisme, seksisme of discriminatie anderszins te maken hebben. 

Tips om een goede bondgenoot te zijn voor de LHBTQIAP+-gemeenschap

Op welke manier zou je een goede bondgenoot  voor de LHBTQIAP+-gemeenschap kunnen zijn? De volgende handvatten kunnen je misschien helpen:

  • Vergroot je kennis. Lees je in en bekijk bijvoorbeeld documentaires. Ook staan er op de websites van De CorrespondentOne World en Brainwash goede artikelen. Op Bedmanieren.nl staan ook verschillende artikelen over seksuele en genderidentiteit.
  • Neem het serieus en laat dit zien in wat je zegt. Zeg dus niet ‘die LHBT-et cetera-gemeenschap’, maar weet dat het ‘LHBTQIAP+’ is. Spreek de letterreeks bovendien ook volledig uit en weet waar de verschillende letters en de ‘+’ voor staan.
  • Besef ook dat niet alle voorkeuren en identiteiten die bestaan in de letters LHBTQIAP+ te vangen zijn. Niet iedereen zal zich dus in de letters herkennen. En misschien heeft ook wel niet alles een letter en specificatie nodig. Eigenlijk zouden we natuurlijk toe willen naar een samenleving waarin al deze letters en labels niet meer nodig zijn, omdat iedereen elkaars gelijke is en als zo wordt beschouwd. Tot die tijd is het nodig dat iedereen wordt gezien en erkenning krijgt.
  • Toon interesse, maar laat het geen vrijbrief zijn om alles te vragen. Dat je je wilt verdiepen en goed op de hoogte wilt zijn geeft je geen toestemming om naar allerlei details te vragen die privé zijn. 
  • Spreek je uit in het moment. Wordt er een ongepaste opmerking of “grap” gemaakt, een belangrijk punt over het hoofd gezien, of wordt er iemand beledigd? Spreek je in het moment en het liefst openbaar uit. Op die manier breng je verandering teweeg, want je maakt zowel naar degene die de opmerking maakt als naar de andere aanwezigen duidelijk dat dit onacceptabel is. Vind je het spannend (wat begrijpelijk is, je spreekt je immers uit tegen iemand), dan kan de vraag ‘wat bedoel je daarmee, met wat je zegt?’ een goede opening zijn voor dit gesprek. 
  • Doe het niet voor jezelf, maar stel de ander voorop. In plaats van zelf het woord te nemen in een discussie of tijdens een presentatie, geef het woord aan de ander. In plaats van zelf vooraan te staan tijdens een demonstratie of lezing, geef de plek aan de ander.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Rawpixel.com
  • Zoek de balans als je dingen deelt op sociale media. Sociale media zijn, juist om bewustwording te creëren, geschikte media om jouw eigen inspanningen en die van anderen te delen. Let er echter op dat het niet om jouw eigen ‘Instagram-plaatje’ en jouw imago gaat. Bondgenootschap gaat immers om het solidair zijn met de ander. Laat dus de acties en inspanningen van de ander zien op jouw sociale media. 
  • Vraag aan de ander hoe hij/zij/hen aangesproken wil worden. Zo weet je zeker dat je de juiste aanspreekvorm gebruikt. Op bijvoorbeeld LinkedIn kan je eventueel zelf aangeven met welk gendervoornaamwoord jij wil worden aangesproken. Door dit ook als cisgender te doen, geef je aan dat het van belang is om er bewust van te zijn en niet zomaar een aanname over iemands gender te doen. 
  • Wanneer het gaat over de regenbooggemeenschap staat toch nog vaak de witte homoman op de voorgrond. Probeer dus altijd bewust te zijn van de andere letters en de ‘+’! En besef goed dat er ook binnen de LHBTQIAP+-gemeenschap gemarginaliseerde groepen bestaan. Die groepen verdienen extra aandacht. Dat zijn bijvoorbeeld transgender- of queer personen van kleur, mensen met een beperking en queer moslims. 
  • Steun goede doelen die de LHBTQIAP+-gemeenschap steunen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
  • Draag het uit. Helaas wordt het nog altijd niet als gebruikelijk gezien als je tot de LHBTQIAP+-gemeenschap behoort. Om deze uitzonderingspositie te veranderen en te gaan naar een wereld waarin alle seksuele en genderidentiteiten op waarde worden geschat, is het van belang je solidariteit met deze gemeenschap zichtbaar te tonen. Dus hang een Progress Pride-vlag, Intersex Pride-vlag of een andere vlag waar jij voor staat uit, deel belangrijke berichten op sociale media, voer gesprekken, spreek anderen aan en heb oog voor de valkuil van de hetero-cisgender-normatieve blik. 

Kortom, vergroot de zichtbaarheid en draag je solidariteit uit. Dat is de enige weg naar verandering. Want als iets gezien wordt, gaan mensen het gebruikelijk vinden, krijgt het een naam en wordt het op grote schaal geaccepteerd. Dat is waar we naartoe willen. 

Met dank aan Robbert Timmermans voor zijn bijdrage aan de inhoud van dit artikel. 
Beeld: Rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou: