Het klinkt vreemd, maar in de 19de eeuw gingen vrouwen naar de huisarts voor een orgasme. Ze werden een orgasme ‘voorgeschreven’ omdat ze aan hysterie leden. Wat is hysterie en waarom werd een orgasme hiervoor als remedie gezien? En wat heeft dit te maken met de uitvinding van de vibrator?
Eerder op Bedmanieren.nl hebben we al kort geschreven over hysterie in een artikel over soloseks. In dit artikel gaan we er uitgebreider op in. Hysterie, afkomstig van het woord hystera (het Griekse woord voor de baarmoeder), werd in de middeleeuwen gezien als een ziekte bij vrouwen waarbij de baarmoeder op zoek was naar sperma, bevruchting en dus een kind. De baarmoeder zou al zoekend door het lichaam wandelen als een levend dier, althans werd dat destijds gedacht. Als we terug kijken kunnen we stellen dat hysterie een ‘restdiagnose’ was voor vrouwen die niet binnen de norm van destijds vielen:
“Hysterie werd door de eeuwen heen al snel de einddiagnose voor vrouwen die leden aan onverklaarbare pijnen, depressiviteit, seksuele uitspattingen, woedeaanvallen of voor vrouwen die simpelweg eigenzinnig van geest waren.”
Hysteria – Voor een orgasme ging je naar de dokter
Later, in de 19de eeuw, werd het gezien als een stoornis bij vrouwen die veroorzaakt werd door seksueel gemis. Dit werd ook door Sigmund Freud beschreven in zijn werk. Volgens Freud werd hysterie gezien als een teken dat die vrouwen “seksueel onbevredigd waren” (Dabekaussen). In 1952 is de diagnose hysterie afgeschaft in de medische wereld en pas in 1980 is de term geschrapt uit de DSM, het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. Echter, vrouwen worden nog regelmatig als hysterisch bestempeld als ze iets doen wat niet binnen de norm valt of als ze ‘overmatig’ reageren: de term is (helaas) nog volop in gebruik.
Naar de huisarts voor een orgasme
Hysterie werd vaak gediagnosticeerd bij vrouwen zonder partner: nonnen, weduwen en vrijgezelle vrouwen. De behandeling voor deze grote groep vrouwen was simpel: door middel van een bekkenmassage kon men meer bloed laten stromen naar de baarmoeder, met als doel ‘hysterisch paroxisme’, ook wel een orgasme genoemd. Dit zou, met voldoende herhaling, de klachten kunnen verhelpen.
Uitvinding van de vibrator
Masturbatie werd destijds nog gezien als een zonde, waarbij het gerucht ging dat je er zelfs blind van zou kunnen worden. Thuis een orgasme opwekken was dan ook uit den boze. Doordat het bereiken van een orgasme als de juiste behandeling werd gezien, zaten de wachtkamers bij artsen die de bekkenmassage gaven vol. Naast een vol spreekuur, raakten de handen van de artsen die deze behandeling gaven overbelast. Van een nood een deugd maken is dan ook wel passend hier, want dit heeft ervoor gezorgd dat er een vibrator werd uitgevonden en ontwikkeld. Deze vibratoren werden door de artsen gebruikt in de praktijk.
De Britse dokter Joseph Mortimer Granville heeft als eerste patent aangevraagd op een vibrator (of manipulator zoals hij die destijds noemde). Hij gaf zijn manipulator de naam “Granville’s Hammer”. Dit wordt gezien als de eerste vibrator. In 2011 is er een film verschenen met de titel “Hysteria” die het verhaal van deze uitvinding in een romantische komedie schetst.
Moderne vibrators
Gelukkig is de tijd waarin masturbatie wordt gezien als een zonde voorbij. Het wordt zelfs aangemoedigd om te doen, om je eigen seksualiteit en voorkeuren te ontdekken. Vibrators zijn dan ook niet meer weg te denken en komen in veel soorten en maten. De laatste ontwikkeling rondom vibrators is de luchtdrukvibrator (aff.) waarbij er gebruikt word gemaakt van pulserende luchtdruk, wat een zuigend effect geeft. Dit in plaats van directe trilling op de clitoris, wat veel andere vibrators doen. Gebruik jij wel eens een vibrator als je masturbeert of tijdens partnerseks? Lees meer tips voor het gebruik van vibrators tijdens partnerseks.
Bronnen: Quest.nl, Geschiedenis beleven
Hoofdafbeelding: afkomstig via Rawpixel