EducatieErotiek

Swingers? Blijven jullie wel seksueel gezond?

geschreven door 14 november 2023
swingers

Swingers zijn meestal heteroseksuele stellen die als stel samen seks hebben met andere stellen of vrijgezellen. Zou dit iets voor jullie kunnen zijn? En hoe zorg je dat je dan veilig vrijt?

Wat is swingen?

Er zijn veel verschillende manieren om invulling te geven aan je seksleven binnen je relatie. Swingen is een vorm van seksueel contact tussen twee of meerdere koppels. Volgens de definitie gaat het om heteroseksuele stellen die andere man-vrouwstellen of vrijgezelle koppels ontmoeten voor seks en/of blijvende intieme vriendschappen. Wij vragen ons echter af of er niet net zoveel homoseksuele swingers bestaan? Hoe dan ook wordt er dan gedaan aan partnerruil en er wordt onderling van seksuele partner gewisseld.

Same-room-seks, waarbij twee of meer paren vrijen in dezelfde ruimte, maar elk met zijn eigen partner, is dus eigenlijk geen swingen. Die vorm van seks is meer voyeuristisch en/of exhibitionistisch van aard. Ook ben je geen swinger wanneer je vrijgezel bent en veel van sekspartner wisselt. Daarnaast vallen stellen met een open relatie, waarbij de partners mogen vrijen met derden zonder dat de wederhelft erbij is, ook niet binnen de categorie ‘swingers’. Het swingen gebeurt dus echt in paarverband en elkaars aanwezigheid. 

Verbreding van je seksleven

De motivatie om aan partnerruil deel te nemen kan variëren. De meeste swingers ervaren de behoefte om ‘het’ eens met iemand anders te doen. Het swingen wordt dan ervaren als een verbreding van het seksleven. Het is niet precies bekend hoeveel swingers er zijn. Schattingen voor Nederland lopen uiteen van tienduizenden tot honderdduizenden. Swingen is iets dat plaatsvindt onder jong en oud. Afspraken worden vaak gemaakt via internet community’s, bekenden of een parenclub (uitgaansgelegenheden speciaal voor dit soort erotische ontmoetingen). Tegenwoordig wordt er ook heel wat af geswingd via allerlei datingapps, zoals Feeld. Hebben jullie ervaring? En welke websites, apps en/of ontmoetingsplekken bevallen jullie het meest?

Verschillende soorten swingers

Het swingen kent verschillende vormen. Zo zijn er stellen/koppels die uit zijn op een seksuele relatie, terwijl anderen het juist willen beperken tot flirten (een lichte vorm van swingen). Een andere zachte vorm van swingen is wat de Fransen mélangisme noemen. Daarbij streelt en zoent een stel met een ander koppel. In het Engels wordt de term soft swap gebruikt voor een vorm van partnerruil waarbij niet gepenetreerd wordt. De echtparen ruilen van partner om te kussen, strelen, of in een verdergaande vorm voor fellatio (orale bevrediging van een man) of cunnilingus (orale bevrediging van een vrouw). Met de term full swap bedoelt men dan een volledige vorm van partnerruil met penetratie.

Swingers identificeren zich buiten de swingerswereld over het algemeen als heteroseksueel. Echter, in de swingerscultuur is seks met iemand van hetzelfde geslacht heel normaal, met name voor vrouwen. Wanneer er meer dan twee paren meedoen, spreek je bovendien van groepsseks. Tot slot zijn veel swingers ook ‘wappers’. Wappen is een term die swingers zelf gebruiken en betekent het innemen van (party)drugs en/of erectiemiddelen tijdens het swingen. Onder invloed van deze middelen hebben ze vaak langdurig seks met wisselende partners.

Veilig vrijen tijdens het swingen

Uit een recente studie in België onder bijna 400 swingers bleek dat zij seksueel actiever waren, in hogere mate riskant seksueel vertoonden en vaker een soa hadden dan het algemene publiek (Platteau et al., 2016). Vrouwelijke deelnemers bleken het vaakst te swingen, vaker met dezelfde sekse en vaker onder invloed van alcohol. Mannelijke swingers hadden relatief meer anale seks en rapporteerden vaker geslachtsgemeenschap zonder condoom. Inconsistent condoomgebruik, alcoholgebruik en drugsgebruik tijdens het swingen verhogen het risico op soabesmetting. Van de door de onderzochte swingers gebruikte drugs waren XTC en GHB de meest genoemd, respectievelijk 12% en 10%. Van de mannen gebruikten 17% partydrugs en 20.6% van de vrouwen deed dit.

Mogelijke verklaringen voor hun seksueel gedrag zijn dat swingers mogelijk meer verlangen naar seks, meer openstaan voor nieuwe seksuele ervaringen en openlijker praten over seksualiteit en seksuele fantasieën. In dit onderzoek zijn de swingers die minder aandacht hebben voor hun seksuele gezondheid echter mogelijk ondervertegenwoordigd, omdat ze daar niet voor uit willen of durven te komen. Ook hebben deelnemers misschien sociaal wenselijk geantwoord op de vragen over expliciet riskant seksueel gedrag en drugsgebruik.

Tips voor als je wilt swingen

Bij partnerruil is het van belang dat je onderling afspraken maakt. Hieronder volgen een paar onderwerpen die voor jullie belangrijk kunnen zijn om te bespreken:

  • Ga je tijdens het swingen allemaal seks hebben in dezelfde ruimte? Sommige mensen vinden het opwindend om allemaal seks te hebben in dezelfde kamer of hetzelfde bed en elkaar te kunnen zien. Anderen vinden het juist prettig om de volledige privacy te hebben tijdens partnerruil.
  • Bespreek welke grenzen je hanteert tijdens het seksueel contact: welke seksuele handelingen wil je wel doen en welke niet? Hoe ga je naar elkaar communiceren waar je grenzen liggen tijdens het seksueel contact? Maar ook: hoe laat je elkaar weten wat je wel en niet plezierig vindt? Jullie doen het tenslotte voor het plezier! Dit alles zal bekender terrein worden naarmate je vaker met hetzelfde koppel van seksuele partner hebt gewisseld.
  • Indien je ongewenste zwangerschap wilt voorkomen: wie gebruikt er welk soort anticonceptie?
  • Maak afspraken over veilig vrijen. Gebruiken de mannen en/of vrouwen condooms? Zijn je sekspartners getest op soa’s en hiv en vertrouw je hen hierin? Als je je op soa’s of hiv wil laten testen, zorg er dan voor dat je volledig en op de juiste manier getest wordt bij je huisarts of de GGD. Heb je anale seks, seks tegen betaling of (anale) seks met homomannen? Laat je dan ook anaal testen op chlamydia en gonorroe. Laat je daarnaast vaccineren tegen hepatitis B. Dit is gratis voor mannen die ook seks hebben met mannen en mensen die seks tegen betaling hebben.
  • Waarschuw bij een positieve soa-testuitslag altijd je sekspartners. Meer informatie over partnerwaarschuwing vind je op partnerwaarschuwing.nl.

Grappig extraatje

Er werd ooit een Nederlandse speelfilm gemaakt over de psychologische aspecten van het swingen door Stephan Brenninkmeijer: Swingers (2002). Het budget van de gehele film was 20.000 euro. De filmcrew en acteurs deden mee op basis van ‘no cure no pay’. Het verhaal: Diana en Julian (dertigers) zijn al geruime tijd bij elkaar. Ondanks Diana’s onzekerheid, stemt ze toch in om seksueel te experimenteren met een ander stel. Ze plaatsen hiervoor een advertentie op het internet waarop de ervaren Timo en Alex reageren. In de loop van dat weekend veranderen de onderlinge verhoudingen echter drastisch.

Bekijk hier de trailer:

Literatuur: Platteau, T., van Lankveld, J., Ooms, L., & Florence, E. (2016) Sexual behavior and sexually transmitted infections among swingers: Results from an online survey in Belgium. Journal of Sex and Marital Therapy, 30:1-11.

Wellicht ook interessant voor jou: