Hoe ‘clitkundig’ ben jij? Clitoris, vulva, vagina, clitoraal orgasme, vaginaal orgasme: wat weet jij over de vulva, vagina, en de verschillende vormen van orgasmes die personen met deze anatomie kunnen ervaren? Lees erover in dit artikel.
Clitkundig
Hopelijk ben je aan het einde van dit artikel wat ‘clitkundiger’ geworden, oftewel, weet je meer over de clitoris, vulva, vagina, orgasmes enzovoort! Lees ook onze eerdere artikelen over orgasmes, de clitoris, en vulva en vagina. Het verdiepen van je kennis over clitorale anatomie en stimulatie – ofwel je ‘clitkundigheid’ verbeteren – kan zowel jou als je (seks)partner aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van seksueel genot en bevrediging.
De feiten
Wat zijn waarheden en onwaarheden over de vulva, vagina en seks?
Onwaar: de clitoris is een speldenknop en die zie je aan de buitenkant.
Voor lange tijd heeft de anatomie van de clitoris onvoldoende aandacht gekregen. Deze tekortkoming in zowel wetenschappelijk onderzoek als seksuele voorlichting heeft geleid tot een gebrekkig begrip van vrouwelijke seksualiteit en genot. Waar de penis al sinds jaar en dag correct en in zijn totaliteit wordt afgebeeld in biologie- en lesboeken, werd de clitoris afgebeeld als alleen een speldenknop tussen de vulvalippen. Gelukkig is daarin verandering gekomen en is inmiddels door onderzoek duidelijk geworden dat de clitoris groter dan wat zichtbaar is aan de buitenkant. De clitoris beslaat een heel ‘clitoraal complex’ met de ‘glans clitoris’ die als eikel van de clitoris zichtbaar is tussen de vulvalippen. Maar daarnaast omvat de clitoris ook verschillende inwendige zwellichamen die een rol spelen bij seksueel genot. Deze inwendige structuren kunnen eveneens gestimuleerd worden. Lees meer over de anatomie van de clitoris in ons eerdere artikel.
Waar: vaginale orgasmes bestaan niet.
Elk orgasme is namelijk clitoraal. Zelfs al lijkt een orgasme soms te komen door stimulatie in de vagina, ook dan komt het doordat de zwellichamen van de clitoris, die inwendig liggen, worden gestimuleerd via de vagina. En het is maar goed ook dat alleen de clitoris zo gevoelig is dat stimulatie tot een orgasme kan leiden: de vagina is immers een baringskanaal en het zou verschrikkelijk zijn als deze net zo gevoelig was als de clitoris. Lees ook meer over orgasmes in ons eerdere artikel.
Onwaar: de clitoris en penis zijn totaal verschillend.
In de eerste weken van de ontwikkeling in de baarmoeder heeft elk embryo een geslachtsdeel dat eruit ziet als een clitoris. Dit is onafhankelijk van het chromosomale geslacht (XX bij meisjes, XY bij jongetjes). Pas na enkele weken ontwikkelt deze in de basis clitorale structuur zich bij XY-dragers tot een penis. Daardoor lijken de clitoris en penis meer op elkaar dan mensen vaak denken. Allebei hebben ze zwellichamen en een glans (de glans clitoris of de glans penis). Lees op Bedmanieren.nl meer over de hoeveelheid zenuwuiteinden van de clitoris.
Onwaar: testosteron is een mannenhormoon.
Mensen denken vaak dat testosteron het ‘mannenhormoon’ is. Mannen en vrouwen hebben echter allebei testosteron, en bij beiden is het essentieel voor het seksueel functioneren. Mannen hebben dan wel een hogere concentratie testosteron in hun lichaam, vrouwen hebben 10 keer zoveel testosteron dan oestrogenen in hun bloed. Bovendien hebben ook mannen oestrogenen, naast testosteron. Testosteron zorgt ervoor dat je gevoelig en ontvankelijk bent voor seksuele prikkels. Oftewel, met voldoende testosteron reageert je lichaam makkelijker op seksuele prikkels. Je zal die seksuele prikkels echter altijd moeten opzoeken, het is dus niet zo dat een persoon door testosteron ‘spontaan’ zin krijgt. Lees meer over testosteron en over seksuele prikkels in onze eerdere artikelen.
Waar: elke vulva hoort er uit te zien zoals ze eruit ziet.
‘Hoort mijn vulva er zo uit te zien?’. Ja, die hoort er zo uit te zien. Elke vulva is uniek: zoveel mensen, zoveel vulva’s. De vulva heeft buitenste en binnenste lippen, waarbij de binnenste vaak groter zijn dan de buitenste. Er groeit haar. Verschillende kleuren zijn te ontdekken in de vulva. Plooien en vouwtjes zijn normaal. En, zoals prof. dr. Ellen Laan zei: ‘een vulva is gewoon rommelig‘. Een aanrader is het boek ‘A celebration of vulva diversity‘, waarin middels tekeningen de diversiteit van de vulva wordt weergegeven en gevierd!
#clitkundig, #getclitorate
Word ‘clitkundig’, get clitorate! Deel dit artikel met mensen waarvan je denkt dat zij hun kennis ook wat kunnen bijspijkeren.
Beeld: Rawpixel.com.