EducatieTaboe

Seks bespreken met je kinderen/ouders… Doe jij dat?

geschreven door 19 maart 2024

Al eerder verschenen er op Bedmanieren.nl artikelen over praten over seks en seksualiteit. Deze artikelen waren vooral gericht op het praten over seks met je partner. Maar er zijn natuurlijk veel meer mensen om mee te praten over seks – zoals je ouders of je kinderen. Hoe is het om dat te doen?

Seksuele ontwikkeling

Als een kind eenmaal in de puberteit komt, kan het lastiger worden om over seks te spreken dan vóór deze ontwikkelingsfase (klik om alles te lezen over de seksuele ontwikkeling). De geslachtsdelen hebben voor de puberteit eigenlijk alleen de functie om te plassen en poepen en hebben nog geen voortplantings- of seksuele functie. Het kan wel lekker voelen om eraan te zitten, maar het heeft, naast dat het plezierig kan aanvoelen, geen verdere betekenis voor kinderen. Het is normaal voor (jonge) kinderen om aan hun eigen geslachtsdelen te voelen. Hierdoor maken zij kennis met hun eigen lichaam. 

Puberteit

In de puberteit gaat een jongere zijn/haar geslachtsdelen ontdekken als iets seksueels. Het geeft dan vaak nóg een fijner gevoel om eraan te zitten. Veel pubers ontdekken dat je, door de penis of clitoris op de juiste manier te stimuleren, een orgasme kan bereiken. Seksuele fantasieën en dromen komen dan ook voor en kunnen zorgen voor natte dromen. Natte dromen, oftewel seksuele dromen, komen voor bij zowel jongens als meisjes. Sommige jongens kunnen zich hier erg voor schamen, omdat bij hen de natte droom gepaard gaat met een zaadlozing. Schaamte is echter niet nodig, want het is een hele normale en gezonde ontwikkeling.

Seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting kan door verschillende personen worden gegeven: door bijvoorbeeld ouders, vrienden, school of zelfs televisieprogramma’s. Het bespreken van seks en seksualiteit met ouders wordt vanaf (ongeveer) het 12de levensjaar toch wat ongemakkelijker door de start van de puberteit. Het is makkelijker om met vrienden over seks te praten, omdat er dan een minder gevoel van schaamte is. Dit terwijl allerlei andere dingen vaak wel met ouders worden besproken, zoals pijn in de buik, ongesteld worden, ziek zijn, problemen op school of leuke gebeurtenissen op school.

Maar ondanks dat alle ouders seks hebben gehad om een kind op de wereld te zetten, blijft seks een lastig onderwerp om te bespreken voor zowel ouders als kinderen. Sommige ouders vinden dat het de verantwoordelijkheid is van de school om seksuele voorlichting te geven. Maar ook thuis ligt een grote en belangrijke taak om dit te bespreken, omdat je als ouder hiermee het goede voorbeeld geeft en het signaal geeft dat je kind hierover kan praten met jou. Want als je zelf geen open houding hebt in het bespreken van seksualiteit, dan kan je ook niet verwachten dat jouw dochter of zoon dit onderwerp aansnijdt bij jou als ze vragen hebben. Natuurlijk is het niet noodzakelijk om alles in detail te bespreken met je kind, maar dat het onderwerp wel iets is wat besproken kan en mag worden, zet de juiste toon.

Schaamtevol onderwerp

Doordat seks toch een schaamtevol onderwerp blijft om over te praten, bestaat vaak de neiging om de gevaren en risico’s te bespreken. Vaak wordt gedacht dat we als ouders moeten vertellen dat het belangrijk is dat ‘niks moet’, je moet je ‘grenzen aangeven’ en het moet ‘veilig gebeuren’. Hoezeer dit ook van belang is, houden we met het enkel bespreken van deze zaken niet de schaamte en het taboe op seks in stand? De ruimte om seks te bespreken maken we dan wel, maar als deze alleen wordt gevuld met het bespreken van de risico’s, wordt het geen fijn en veilig onderwerp om te bespreken. Seks is dan vooral iets wat gevaarlijk is. De fijne en plezierige kant van seks en seksualiteit komt dan niet aan bod. Terwijl dit juist een belangrijk onderdeel van seks is! Mocht je handvaten zoeken voor het bespreken met jongere kinderen: het boek Lijfklets geeft tips om samen in gesprek te gaan over lichaam, gender, liefde, seksualiteit en weerbaarheid.

Volwassenen onder elkaar

Het is dus lastig om seksualiteit te bespreken in de puberteit, maar hoe zit dat als je volwassen bent? Met vrienden kunnen we het er vaak makkelijker over hebben dan met onze ouders. Terwijl we de problemen tijdens de studie, op het werk of in de relatie vaak wel met onze ouders kunnen bespreken. Seks als gespreksonderwerp blijft toch een taboe. Zou jij dit willen bespreken met je ouders? Of met je kind(eren)?

In Amerika hebben ze een spelletje ontwikkeld om over seks te praten met je vader, moeder, dochter of zoon. Dit zorgt voor grappige, maar ook mooie momenten waarin ouders en kinderen seks openlijk met elkaar bespreken. Wat wel erg jammer is, is dat er drank bij betrokken wordt. Wij vragen ons af of dit nodig is om seksualiteit met je ouders te bespreken. Het kan de situatie misschien wat gemakkelijker maken, maar is het nou echt nodig?

Wil jij weten hoe dit spel werkt? Kijk hieronder het filmpje! Zou jij dit spel met je ouders willen spelen en is seks iets wat bespreekbaar is bij jou thuis? 

Hoofdafbeelding: YouTube

Wellicht ook interessant voor jou: