EducatieErotiek

Ode aan het knuffelen

geschreven door 7 augustus 2018
James R Read

Knuffelen wordt gezien als een manier om affectie te tonen. Misschien dat je met dit warme weer en je bezwete lichaam nou niet direct zit te wachten op een goede knuffelpartij, maar toch kan een knuffel veel voordelen opleveren voor je gezondheid.Al eerder schreven we op Bedmanieren.nl over de erogene zones en over de huid als ons grootste zintuigelijke orgaan. De huid bestaat uit miljoenen gevoelscellen die reageren op verschillende signalen uit de omgeving zoals hitte, kou, pijn, druk en tast. Afhankelijk van de emotionele lading van de knuffel bepaalt het brein wanneer hormonale reacties op gang worden gebracht. Door deze reacties voel je je gelukkiger, meer ontspannen en worden helende processen gestimuleerd.

De voordelen van hormonen

Een van de belangrijkste hormonen die bij een knuffel vrijkomt is oxytocine. Dit stofje wordt geassocieerd met gevoelens van liefde en verbondenheid en staat niet voor niets bekend als het knuffelhormoon. Daarnaast zorgt een knuffel ook voor een vermindering van het stresshormoon cortisol, waardoor je je automatisch meer relaxed voelt.

Tijdens een knuffel komen er ook andere hormonen vrij, zoals serotonine en dopamine. Deze hormonen hebben een verdovende invloed op het lichaam en creëren gevoelens van rust, welzijn en kalmte. Problemen met het dopaminesysteem of een serotoninetekort kunnen leiden tot depressiviteit en lusteloosheid, terwijl een toename van deze stofjes ervoor zorgt dat iemand zich gemotiveerder en zelfverzekerder voelt. Het is niet voor niets dat de meeste drugs deze hormonen beïnvloeden, toch is een knuffel een veel gezonder en voordeliger optie.

Daarnaast zijn de gevoelens die een knuffel oproept niet alleen merkbaar tijdens het knuffelen zelf, maar ook nog lang daarna. Er is zelfs uit onderzoek gebleken dat de hormonen die vrijkomen tijdens het knuffelen (o.a. oxytocine, serotonine en dopamine) ook het immuunsysteem reguleren. Dus hierdoor kan knuffelen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je minder snel verkouden wordt.

Een knuffel voor zelfwaardering

Een welgemeende knuffel kan naast de eerdergenoemde hormonale reacties je zelfwaardering ook een boostgeven. De link die we als kind leggen tussen de liefdevolle aanrakingen van onze ouders en onze eigenwaarde wordt op celniveau in ons zenuwstelsel opgeslagen. Een goede knuffel is in staat deze associatie op te halen en daarmee ons gevoel van eigenwaarde te vergroten. Voor mensen met een laag zelfbeeld kan knuffelen (zelfs al is het met een teddybeer) helpen bij het leren omgaan met existentiële angsten (bijvoorbeeld de angst om dood te gaan), zo blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit. Volgens wetenschapper Sander Koole zijn aanrakingen dus zo krachtig dat het mensen een gevoel van betekenis kan geven.

Knuffeltherapie

Er zijn zoveel voordelen verbonden aan knuffelen dat ‘knuffeltherapie’ zelfs wordt gebruikt om depressie en andere psychologische stoornissen te behandelen. Volgens Kathleen Keating, de schrijfster van het boek ‘Hug Therapy’, zorgen knuffels voor meer dan een goed gevoel. Knuffels zijn namelijk van essentieel belang voor de mentale en intellectuele ontwikkeling van kinderen. Dit kan ze helpen hun angsten te overwinnen. Fysiek contact is dus niet alleen aangenaam, maar ook noodzakelijk voor ons psychologisch, emotioneel en lichamelijk welzijn. Daarnaast zegt Keating dat een knuffel een speciale manier van aanraking is, die ervoor zorgt dat je jezelf meer accepteert en je jezelf beter geaccepteerd voelt door anderen.

Genoeg redenen om meer stil te staan bij het belang van een goede knuffel. Waar wacht je nog op? Ga halen, die knuffel.

bron hoofdafbeelding: artist jamesread.com

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.