De vooruitgang van onze technologie gaat snel. Sekspoppen ontwikkelen zich daardoor ook in een razend tempo. Een seksrobot van 15.000 dollar die communiceert, leert en nooit nee zegt; iets voor jou?
Voor wie daar behoefte aan had, bestonden er vroeger alleen plastic opblaaspoppen. Dit voorjaar was in de media te zien dat er nu ook robotachtige sekspoppen op de markt worden gebracht. Poppen die je welkom heten als je thuiskomt, gesprekken kunnen voeren over Shakespeare en natuurlijk seks met je kunnen hebben wanneer je wil. Verslaggeefster Jenny Kleeman van The Guardian ging op bezoek bij de Matt McMullen van het bedrijf RealDoll in San Marcos. RealDoll is zo’n bedrijf dat, na twintig jaar hard werken en investeren, levensechte vrouwelijke seksrobots maakt. Ze maakte hierover een korte documentaire (te bekijken onderaan dit artikel).
Wat kan een seksrobot?
Voor de robotachtige sekspop is heel wat vernuftige techniek nodig. Met behulp van software kunnen seksrobots nu stemmen en gezichten herkennen, moppen tappen en gesprekken voeren over van alles. De poppen glimlachen, knipperen met hun ogen en fronsen hun wenkbrauwen. Ze weten hoe je familieleden heten, wat je lievelingseten is en wat je seksuele voorkeur is. Daarnaast zal zo’n pop natuurlijk seks met je hebben wanneer jij dat wil, en weten hoe, wanneer en hoe vaak jij het liefst seks hebt. Ze kan een perfect ‘fake orgasm’ bereiken. De klant kan o.a. kiezen uit 14 verschillende soorten vulva’s en 42 typen tepels. Er staan echte vrouwen model voor. De pop kan nog niet lopen, aldus McMullen. Die robottechniek staat nog in zijn kinderschoenen en is heel duur. Maar het duurt vast niet lang meer voordat dit ook mogelijk wordt. Het aanbod van mannelijke sekspoppen is tot op heden helaas nog beperkt, maar ook daar wordt aan gewerkt.
Voor- en nadelen van kunstmatige bedpartners
Het doel van McMullen is om mensen gelukkig te maken. “Veel mensen hebben moeite met het aangaan van relaties. Het gaat erom deze mensen de illusie van een partnerschap te geven. Wat kan er verkeerd zijn aan iemand onvoorwaardelijke liefde en steun bieden?”, aldus McMullen. Dit deed ons denken aan de (overigens aan te raden) film Lars and the Real Girl (2007). In de film neemt Ryan Gosling de rol op zich van een jongen die moeite heeft met contact maken en vervolgens een relatie krijgt met een sekspop. De pop uit de film is er een van RealDoll.
Voor mensen met een beperking, een seksueel probleem, eenzame mensen en iedereen die zijn seksleven hiermee wil aanvullen, kunnen seksrobots interessant zijn. Gebruikers geven aan dat de sekspop een leegte op kan vullen. Voor sommige mannen kan de pop daarnaast een perfecte partner zijn: onderdanig, gebouwd als een pornoster en altijd seksueel beschikbaar. Britse wetenschapper Kathleen Richardson vindt de ontwikkeling gevaarlijk. Ze vraagt zich af of mannen hun altijd gewillige robot nog wel zullen kunnen onderscheiden van de echte vrouwen om hen heen. Zo’n echte vrouw met wensen, grenzen en behoeftes. Ze is bang dat mannen echte vrouwen als hun eigendom gaan zien en oog verliezen voor hun bereidwilligheid.
Wij maken ons geen zorgen over of robots uiteindelijk de plek van echte mensen in zullen nemen. Eenzaamheid zullen ze mogelijk niet volledig kunnen opvullen. Voor de meesten van ons wordt seks immers pas betekenisvol wanneer iemand naar jou verlangt. Bovendien, een volledig maakbare en perfecte partner, bestaat die wel? Dat is toch alleen maar saai? Kun jij genoegen nemen met en plezier beleven aan een robogasme? Reikt onze verbeeldingskracht ver genoeg om een bevredigende (seksuele) relatie op te bouwen met een robot?
Hoe ziet onze toekomst eruit?
Er gaat jaarlijks zo’n 30 miljard dollar om in de seksindustrie. De seksindustrie zal dus niet achterblijven in de zogenaamde robotisering van de samenleving. Seksrobots zijn een gat in de markt. Ook de Foundation for Responsible Robotics (FRR) concludeert dat de seksrobot niet zal en hoeft te verdwijnen. Ze zullen steeds levensechter worden, meer kunnen en goedkoper zijn. Die van RealDoll zijn eind dit jaar te koop voor minimaal 15.000 dollar. Er zijn al honderden aanvragen binnen.
Bekijk ook de korte documentaire van verslaggeefster Jenny Kleeman van The Guardian:
Beeld: RealDoll