ErotiekGenderTaboe

Travestie; de kunst van het verkleden

geschreven door 8 juni 2021
travestie

Het is meer dan je een keertje verkleden tijdens carnaval. Toch worden personen die zich verkleden met carnaval doorgaans beter begrepen dan een travestiet. Er bestaat nog altijd veel schaamte rondom het onderwerp en het is vaak niet iets dat mensen zomaar met hun partner delen. Maak eens kennis met travestie. Zo kun je een travestiet beter leren begrijpen of er misschien wel achter komen of het iets voor jou is.

Travestie is de fundamentele behoefte om af en toe kleding van het andere geslacht te dragen. De term travestie komt voort uit de Latijnse woorden trans en vesta. Trans staat voor wisselen en vesta betekent kleding. In de Nederlandse taal kennen we hier maar één woord voor: travestiet. In de Engelse taal wordt er echter onderscheid gemaakt tussen transvestism en crossdressing. Dit verschil is ontstaan omdat er in de jaren 70 een groep zich niet kon vinden in de term transvestism. Het woord transvestism wordt namelijk meer geassocieerd met seksuele opwinding of met seksueel fetisjisme, terwijl crossdressing enkel betekent dat men kleding draagt die geassocieerd is met het andere geslacht.

Alleen voor mannen?

Bij travestie denkt men meestal aan een man die zich kleedt, voordoet en gedraagt als een vrouw. Vrouwen die zich mannelijk kleden of gedragen worden meestal niet als travestiet gezien. Veel hangt dus blijkbaar af van de culturele connotatie. Maatschappelijk gezien worden mannelijke travestieten dan ook minder getolereerd dan vrouwelijke travestieten. Dit is ook de reden dat veel travestie in besloten kring of in het geheim plaatsvindt. Toch is tussen de 1% en 5% van de Nederlandse mannen travestiet; dit zijn tussen 70.000 en 300.000 mannen in Nederland (Bron: NISSO onderzoek, 1997).

Beweegredenen voor travestie

De motieven voor deze behoefte lopen bij travestieten nogal uiteen. Het verkleden of ‘kleden als’ kan gericht zijn op erotiek, showtravestie, of op het imiteren van een vrouw of man. Niet alle personen die zich vanuit een fundamentele behoefte regelmatig in de kleding van het andere geslacht hullen zijn travestiet. Transgenderisten en transseksuelen kennen deze behoefte namelijk ook. Het motief verschilt echter, omdat travestieten zich over het algemeen op de eerste plaats goed voelen met hun genderidentiteit, terwijl dit bij transgenderisten en transseksuelen meestal niet het geval is. Travestieten dragen overwegend kleding conform hun gender en hebben meestal geen behoefte aan lichamelijke geslachtsaanpassing.

https://shop.hommemystere.com, lingerie voor mannen

Vrouwen trekken gewoonlijk vrouwenkleding aan omdat dit hun genderidentiteit bevestigt. Als een man vrouwelijke kleding draagt of andersom, wordt zijn of haar genderidentiteit niet bevestigd, maar juist geopponeerd. Dat maakt het dragen van de kleding voor hem of haar juist spannend en vaak ook seksueel opwindend. Dat laatste hoeft niet te betekenen dat het aantrekken van de kleding ook tot seksuele handelingen leidt. Vaak beleven travestieten plezier aan hun erotische uitstraling en/of de spanning van hun veranderde uiterlijk. Uit het onderzoek naar seksuele gezondheid in Nederland (De Graaf & Vanwesenbeeck, 2006) bleek dat 2,8% van de Nederlandse mannen weleens travestie beoefent omdat het hen opwindt. Van de Nederlandse vrouwen beoefent 0,1% weleens travestie vanwege de seksuele opwinding.

Travestiet zijn is zo makkelijk nog niet

Travestie komt meestal voort uit een onweerstaanbare drang die moeilijk onder woorden valt te brengen. De hevigheid van die neiging kan variëren van tijd tot tijd. Vaak probeert men deze behoefte te verdringen uit angst voor intolerantie vanuit de omgeving. Toch blijft het verlangen meestal wel aanwezig. Dit kan samengaan met een gebrek aan zelfaanvaarding, angst voor ontdekking, depressieve gevoelens, eenzaamheid en isolement. Het zou mooi zijn als je travestie eerst voor jezelf kan aanvaarden en omarmen. Het bespreken met je partner kan hierbij een belangrijk, maar soms ook lastig punt zijn. Onthoud dat je er niet alleen in staat en dat het allesbehalve een ziekte is, maar voor velen juist een (creatieve) uitingsvorm.

Heb je professionele hulp nodig vanwege je travestie, maak dan een afspraak bij je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een seksuoloog.

Onderstaande trailer van de film van Mars naar Venus is gemaakt door Kevin Kok, om meer aandacht te vragen voor het onderwerp travestie en crossdressing.

Van Mars naar Venus | CineCrowd teaser from CineCrowd on Vimeo.

Wellicht ook interessant voor jou: