‘Wat een orgasme is, weet je pas als je er een gehad hebt!’. De ervaring van een orgasme kan variëren van ‘een niesbui van onderen’ tot een extatisch hoogtepunt. Hoe beleef jij een orgasme en voelt deze altijd hetzelfde?
Wat is een orgasme?
Eerder schreven we over de functies van het vrouwelijke orgasme, wat te doen aan de ‘orgasmekloof’ (bij heteroseksuele seks komen mannen bijna altijd klaar en vrouwen veel minder vaak) en squirten. Maar wat is een orgasme eigenlijk? Een orgasme wordt omschreven als een piekervaring aan intense opwinding en plezier, gepaard met een veranderde bewustzijnstoestand, onwillekeurige spiersamentrekkingen van de bekkenbodem en geslachtsorganen, en een intens gevoel van bevrediging en gelukzaligheid tot gevolg. Heb jij dit weleens ervaren? Een orgasme wordt vaak als extatisch beleefd wanneer er sprake is van zowel sterke seksuele opwinding als veel lichamelijke verschijnselen.
Verschillende fasen
Mannen beschrijven een orgasme vaak wat meer vanuit lichamelijke sensaties en vrouwen meer vanuit het gevoel dat ze erbij krijgen. Dat komt omdat het gevoel bij vrouwen minder geconcentreerd is op één lichamelijke sensatie dan bij mannen. Desondanks verlopen orgasmes bij mannen en vrouwen niet heel verschillend van elkaar. Je zit in de eerste fase van klaarkomen wanneer je het gevoel hebt dat een zaadlozing (ejaculatie) of orgasme niet meer te stoppen is. Dan kom je in de tweede fase waarbij het gevoel van klaarkomen wordt bepaald door spiersamentrekkingen van de bekkenbodem. Bij de man zorgen samentrekkingen van spiertjes in de zaadleiders, zaadblaasjes en prostaat voor een ‘pompende’ sensatie. Bij de vrouw trekken alle spieren in het gebied van de vagina, plasbuis en anus samen, evenals de baarmoeder zelf.
Fabeltje
Populaire websites en tv-programma’s spreken over de hoeveelheid en soorten orgasmes die je kunt ervaren. Is het er nou één, of bestaan er toch misschien wel vijftien soorten orgasmes? Doordat alle structuren zo met elkaar in verband staan binnen de bekkenbodem en geslachtsorganen, is het onmogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten orgasmes. Ongeacht hoe en waar de opwindende stimulatie plaatsvindt; een orgasme resulteert altijd in dezelfde lichamelijke reactie. Het is bijvoorbeeld onterecht dat er bij vrouwen nog steeds vaak onderscheid wordt gemaakt tussen het clitoraal en vaginaal orgasme (Masters & Johnson, 1966)! De clitoris is namelijk zo groot dat deze van veel kanten gestimuleerd kan worden, ook vaginaal. Wat ze in de media een ‘vaginaal klaarkomen’ noemen, is dus eigenlijk gewoon een clitoraal klaarkomen. Maak je bovendien geen zorgen: voor driekwart van de vrouwen is penetratie-seks onvoldoende om van klaar te kunnen komen. Kwestie van de juiste stimulatie door masturbatie, vingeren en/of orale seks!
Zaadlozing zonder orgasme?
Een zaadlozing bij de man is niet hetzelfde als klaarkomen. In de eerste fase van de zaadlozing komen de zaadcellen vrij uit de bijbal en vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat (emissie). In de tweede fase wordt het ejaculaat door alle spiersamentrekkingen met kracht naar buiten gestuwd (expulsie). Soms vindt de tweede fase (de expulsie) niet plaats, bijvoorbeeld doordat er geen sprake is van opwinding. Het zaad loopt dan in een slap straaltje en de orgastische sensaties blijven uit. Bijna iedere man heeft dit weleens meegemaakt. Dit betekent dat er andersom ook een orgasme mogelijk is zonder zaadlozing. Dit kan verschillende oorzaken hebben: doordat het ejaculaat (door te weinig opwinding of na een operatie) via een verkeerde route in de blaas terecht komt (reterograde ejaculatie), doordat de voorraad ejaculaat is uitgeput, of doordat de man de taoïstische techniek van het meervoudige orgasme toepast (overigens ook door vrouwen te leren).
Help
Is het voor jou lastig om klaar te komen? Lees dan eerst eens onze tips. Zou je hier hulp bij willen krijgen? Ga dan naar je huisarts. Die kan je verwijzen naar een seksuoloog. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie kan je een seksuoloog bij jou in de buurt vinden.
Inspiratie: ‘Seks! Een leven lang leren’ – Rik van Lunsen & Ellen Laan
Beeld: Paweł Czerwiński via Unsplash