Op Bedmanieren.nl schreven wij eerder over de genderkoek en aseksualiteit. Er is echter ook nog een andere vorm van seksualiteit, namelijk panseksualiteit. Weet jij wat dat inhoudt?
Zoals het artikel over de genderkoek al omschreef, kun je seksualiteit, biologisch geslacht, genderidentiteit en genderexpressie op een fluïde manier bekijken. Je hoeft niet alleen op mannen, vrouwen of op beiden te vallen. Het kan ook zo zijn dat je je weinig aantrekt van de genderidentiteit van de persoon tot wie je je aangetrokken voelt. In de huidige samenleving wordt steeds meer focus gelegd op de persoon zelf, in plaats van aantrekkingskracht tot ‘slechts’ man, vrouw of allebei.
Wat betekent het als iemand panseksueel is?
Het woord ‘pan’ betekent ‘alles’ in het Grieks. Als iemand zich panseksueel noemt, geeft hij of zij aan zich seksueel, emotioneel of fysiek aangetrokken te kunnen voelen tot een ander persoon, ongeacht biologisch geslacht, gender identiteit en/of gender expressie. Het maakt dus niet uit of iemand man, vrouw, androgeen of in transitie is. Een panseksueel kijkt hier niet naar. Dit is dan ook gelijk het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit. Het betreft niet het uiterlijk of de genderidentiteit van die persoon, maar eerder de persoonlijkheid.
Het verschil tussen panseksualiteit en omniseksualiteit?
De twee termen panseksualiteit en omniseksualiteit worden vaak met elkaar verward. Als we kijken naar de betekenis dan lijken ze ook wel veel op elkaar. Echter is er een wezenlijk verschil: als omniseksueel herken en erken je namelijk wel het gender waarmee iemand zich identificeert. Als panseksueel doe je dit niet; zoals hierboven omschreven staat kijkt een panseksueel helemaal niet naar gender.
Voor personen die zich identificeren met een ander gender dan hun biologische geslacht kan het een worsteling zijn om een relatie aan te gaan binnen de binaire denkwijze die onze huidige samenleving en denksysteem omschrijft. Maar als we er eens bij stilstaan is het wel een hele mooie manier om relaties te beschouwen; kijken naar de persoon voor ons, in plaats van het biologische, categorische geslacht van deze persoon. Gaat liefde uiteindelijk ook niet om de persoon zelf in plaats van het gender?