Bedmanieren.nl is hét toegankelijke platform waarop serieus en onomwonden over seks wordt gesproken. Ons team wil graag dat dit platform (h)erkenning biedt en een opening is voor een respectvol gesprek over seksualiteit. In de interviewreeks gaat Bedmanieren met anderen in gesprek. Deze keer met Belle Barbé, specialist seksuele opvoeding en auteur van onder andere het onlangs verschenen boek ‘Lijfklets’.
Kan je jezelf kort voorstellen?
Mijn naam is Belle Barbé (31), specialist seksuele opvoeding en daarnaast moeder van vier kinderen. Toen ik zeven was werd mijn broertje geboren. Ik mocht bij de thuisbevalling zijn en toen zag ik mijn moeder als een soort automonteur onder de baarkruk liggen. Als ik terugblik, is mijn fascinatie voor seksualiteit daar begonnen. Later op de basisschool ging mijn spreekbeurt over de puberteit en kinderen krijgen. Tijdens mijn studie koos ik ervoor om pedagogiekvakken te combineren met Sexuality Studies in San Francisco, om mij te specialiseren in seksualiteit bij kinderen en jongeren. Daar ben ik dus vervolgens mijn werk van gaan maken: ik doe inmiddels heel veel verschillende projecten, waaronder het schrijven van boeken.
Wat heeft je aangezet tot het schrijven van je boek ‘Lijfklets’?
Er zijn natuurlijk veel mooie voorlees- en informatieboeken over seksualiteit voor kinderen. Maar toen ik door Gezinnig (een platform voor praktische opvoedhulp, red.) werd benaderd om een zogenaamd ‘kletsboek’ te maken, een echt interactief boek voor ouders samen met hun kind, was ik heel enthousiast. Zo’n boek bestond namelijk nog niet. Tijdens het schrijven van dit boek was er ook veel commotie rondom de Week van de Lentekriebels. Het was daardoor voor mij soms moeilijk om niet aan zelfcensuur te doen. In gedachten kon ik al zien welke pagina’s op Twitter zouden belanden. Zo zit er in het boek een pagina met een mandelakleurplaat van een piemel. Een lichaamsdeel is een lichaamsdeel en veel kinderen vinden kleurplaten mooi, dus waarom niet een piemelkleurplaat? Maar ik besefte mij dat dit uit zijn verband gerukt kan worden. Gelukkig hebben we ons niet laten tegenhouden en een heel mooi, inclusief boek gemaakt. Kinderen van zes tot negen jaar kunnen dit samen met hun opvoeder (of alleen) invullen en zo allerlei dingen ontdekken over lichaam, seksualiteit, gender, weerbaarheid en meer.
Wat is de belangrijkste boodschap die jij probeert uit te dragen met je boek?
Dat het goed is om op jonge leeftijd (6-9 jaar) over deze onderwerpen te praten. Juist op die leeftijd rust er voor veel kinderen nog geen taboe op: ze hebben nog niet geleerd dat dit onderwerp vaak als schaamtevol wordt ervaren. Door al jong te leren dat het oké is om over deze onderwerpen te praten, is het als tiener ook makkelijker om erover te praten met je ouders of op school en heb je als volwassene een plezierige beleving van seksualiteit.
Wat is jouw favoriete onderdeel van ‘Lijfklets’?
Dat zijn er te veel om op te noemen! Ik vind de pagina over je eigen geboorteverhaal erg leuk, waar je kunt invullen van wie het eitje en het zaadje waren waarmee je bent gemaakt. En bij wie je in de buik hebt gezeten. Daar kan je aan merken hoe inclusief het boek is, want je zou namelijk ook heel goed kunnen invullen dat je meer dan een vader en moeder hebt. Bijvoorbeeld doordat je bij een draagmoeder in de buik hebt gezeten. Verder vind ik het vooral heel leuk dat er zoveel praktische opdrachten en doe-dingen in zitten. Dat is echt de verdienste van Michal Jansen, mijn co-auteur, die ook voor educatieve uitgeverijen schrijft. Zij weet als geen ander hoe je deze informatie op een speelse, kinderlijke manier kan toepassen.
Hoe hoop je dat seksuele opvoeding in Nederland er over vijf à tien jaar uit zal zien?
Ik hoop dat we gaan erkennen dat kinderen (op hun eigen manier) seksualiteit ervaren. Dat het oké is voor kinderen om hun eigen lijf te ontdekken, inclusief de geslachtsdelen. Ik hoop dat er niet steeds paniek ontstaat wanneer dit soort boeken verschijnen of als er lesgegeven wordt op school. Er is nog genoeg verbetering te halen. Er zijn terechte vragen zoals ‘is het onderwijs goed uitgerust om seksuele vorming te geven?’ of ‘hoe houd je rekening met verschillende culturen?’, maar laten we het in ieder geval bespreekbaar maken en met elkaar in verbinding blijven, in plaats van het gepolariseerde gesprek voeren dat we nu vaak zien gebeuren.
Wil je nog iets delen met de volgers van Bedmanieren.nl met betrekking tot seksualiteit?
Iedereen, jong of oud en in welke functie dan ook, kan nog iets over seksualiteit leren!
Hoe kunnen onze lezers jou volgen? Waar kunnen wij meer informatie vinden over jou en je werk?
Je kunt op mijn website kijken: www.bellebarbe.nl of op mijn Instagrampagina (roze knop onderaan de pagina, red.). Er komen nog veel leuke dingen aan. Zo ben ik bezig met het lanceren van een opleidingsinstituut voor onderwijs- en zorgprofessionals om te leren over seksualiteit: de Seksualiteitschool. De eerste bijscholing die we aanbieden is een e-learning over gender. Dus hou het vooral in de gaten! 🙂
Meer lezen? Belle schreef eerder ‘Ik & Seks’ en ‘100 antwoorden bij seksuele opvoeding’!
Beeld: © Lijfklets, met illustraties van Annelieke Hooymans.