Relaties

Let’s talk about sex – deel twee

geschreven door 8 november 2016

Praten over seks is moeilijk, daar hebben wij al in de vorige blog over geschreven. Toch loop je tegen iets aan in je seksuele relatie en dan wil je het er over gaan hebben… Maar ja, hoe doe je dat? Als het zo makkelijk was geweest, dan had je het al wel gedaan toch? Het makkelijkste is om niks te zeggen en zo door te gaan, alleen gaat er dan niks veranderen.

In de praktijk merken wij vaak bij cliënten dat het lastig is om te praten over onderwerpen waarbij wij ons kwetsbaar op moeten stellen, of waarbij we de ander misschien (denken te) gaan kwetsen. We weten dat we het willen bespreken maar de stap er naar toe is lastig. Hierbij wat tips om er toch mee te gaan beginnen.

  • Heb voor jezelf duidelijk wat je wilt zeggen en met welk doel. Bijvoorbeeld – ervaar je pijn tijdens de seks dan kun je bedenken dat je dat wilt bespreken met als doel om geen pijn meer te hebben tijdens de seks. Wil je vaker, of misschien minder vaak seks dan is dit je doel.
  • Schrijf het voor jezelf op wat je wilt zeggen. Dit kan helpen zodat je niet verzand geraakt in je eigen hersenspinsels of dat je dichtklapt en niet meer weet wat je wou zeggen. Ook al lees je het niet voor kan het wel helpen om je gedachtes te ordenen zodat je het gesprek voor jezelf kan voorbereiden.
  • Het tijdstip is nooit ideaal want het perfecte moment bestaat niet, maar een heel onhandig moment bestaat wel. Vijf minuten voordat je weg moet naar een verjaardag is bijvoorbeeld niet handig. Het kan voor jezelf helpen om alvast een moment te prikken zodat je niet blijft wachten.
  • Bedenk voor jezelf hoe het zou zijn als jouw partner dit zou aangeven. Vaak vinden we het lastig om te horen maar ook fijn om te horen want dan kunnen we er samen aan werken.
  • Wees beleefd en spreek vanuit jezelf. Zeg dingen zoals “Ik merk dat ik meer behoefte heb aan seks” of “ik voel mij hierdoor niet gelukkig”. De ander beschuldigen gaat het probleem niet oplossen en zal voor een afstand zorgen tussen jullie beiden.
  • Bedenk ook van te voren hoe je het probleem samen kan gaan oplossen. Vraag je partner ook of hij/zij hier ideeën over heeft en of hij/zij wat van jouw oplossingen vindt. Door het een gezamenlijk probleem te maken kunnen jullie er ook samen aan werken.
  • Onthoud – hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker het gaat worden.

Mochten jullie er samen niet uitkomen dan kun je altijd een afspraak maken met een hulpverlener. Neem contact op met je huisarts om dit te bespreken zodat je naar de juiste persoon kan worden doorverwezen.

Bron hoofdafbeelding: rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou: