Relaties

Rolverdeling in relaties: terug naar de oertijd!

geschreven door 6 december 2016

De oertijd. Mannen waren de jagers – mentaal en fysiek sterk. Vrouwen waren verzorgend, ‘zwak’ en moesten beschermd worden. Gelukkig is de rolverdeling nu anders. Hoewel, ik zeg wel gelukkig maar moeten wij daar zo blij mee zijn? Hoe kunnen we een weg vinden in de nieuwe rolverdeling in relaties?

In een maatschappij waarin zowel mannen als vrouwen goed voor zichzelf kunnen zorgen en eigenlijk geen partner nodig hebben om zichzelf te onderhouden komt de rolverdeling in de relatie voor een impasse te staan. De vrouw heeft de man niet meer ‘nodig’ en andersom ook niet. Met een eigen inkomen, carrière en onafhankelijkheid zijn vrouwen sterker dan ooit. Mannen blijven dan nog wel meer verdienen maar vrouwen komen steeds dichterbij en weten het allemaal goed te regelen. Maar welke gevolgen heeft dit voor relaties? Mannen willen zich man voelen: de oerman,de ik bescherm je man, de “ik sloop deze muur er zo voor je uit” man, de “ik gooi je op het bed en scheur de kleding van je lijf” man. Alleen lijkt het dat naast een sterke vrouw, een minder sterke man komt te staan. Het lijkt een menselijke eigenschap dat, als je zekerheid hebt, je je wat afhankelijker op kan stellen. Daar is dan de ruimte voor. Waar voorheen vrouwen die ‘rol’ op zich namen, of eigenlijk moesten nemen, want zodra je trouwde stopte je met werken, krijgen mannen nu ook die mogelijkheid om zich afhankelijk op te stellen. Alleen kan een persoon dan zijn of haar drive verliezen wat weer gevolgen heeft voor de relatie.

De afstemming hierin lijkt te ontbreken in huidige relaties. Carrière staat voorop, we moeten een leuk leven hebben en alles is mogelijk. Met alle gevolgen van dien voor de relatie. De oerman kan de oerman niet meer zijn, de vrouw neemt de rol van ‘oervrouw’ en regelt alles. Maar laten we eerlijk zijn, ook de oervrouw wil de oerman zien: de sterke man die voor je zorgt en die de kleding van haar lijf scheurt. Eigenlijk is het antwoord heel simpel – we willen ons nodig voelen in een relatie. We willen horen dat we er toe doen. Zowel mannen als vrouwen willen dit dus: neem niet alles uit handen bij je partner. Ga op zoek naar die afstemming in je relatie waarbij je je partner de oerman/vrouw laat zijn maar trek zelf ook even weer je dierenhuid uit de kast met je knuppel, verdedig je grot en voel je zelf ook weer even in de oertijd wanen.

Mocht je meer willen lezen hierover dan kan dat!

Beeld: rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou: