Relaties, en dan met name liefdes-relaties, zijn vaak onderwerp van gesprek maar ook van onderzoeken. Waarom slaagt de ene relatie wel en de ander niet? Het is een intrigerend fenomeen. Relaties blijven een lastig iets want je hebt met twee (of meerdere) personen te maken. Daarnaast zijn er steeds meer singles en blijft het aantal scheidingen toenemen waardoor een duurzame relatie bijna een onhaalbaar streven lijkt. Geen wonder dat er zo veel onderzoek naar relaties gedaan wordt. Maar alsnog blijft de vraagt: wat maakt een relatie duurzaam?
Gert Jan Kloens heeft onderzoek gedaan naar relaties die stand houden, oftewel duurzame relaties. Volgens zijn onderzoek bestaat een duurzame relatie uit vier ingrediënten. Namelijk uniciteit, intimiteit, realiteit en duurzaamheid:
- Uniciteit. Beide partners zien elkaar nog als een individu in de relatie en doen dus ook dingen los van elkaar. Er is een duidelijk onderscheid tussen de partners en dit wordt ook gerespecteerd door elkaar. Het geeft ruimte voor elkaar om je eigen leven te kunnen leiden, naast het leven samen. Dit is vaak een ontwikkeling die je doormaakt in de loopvan de relatie. Want aan het begin van de relatie wil je niks liever dan bij elkaar zijn en alles samen doen. Maar het is juist zo van belang om ook nog een eigen leven te hebben naast je partner.
- Intimiteit. Naast het alleen blijven doen van dingen is het ook belangrijk om samen dingen te doen. Ongeveer 50% van de relatie en intimiteit is vriendschap – elkaar door en door kennen en weten wat de behoeftes zijn van de ander. Daarnaast, net zo belangrijk, het vertrouwen hebben in elkaar en in de relatie. Dit geeft dan weer veiligheid. Naast die vriendschap is het ook zeer belangrijk om op fysiek vlak intiem te zijn. Dit kan in de vorm van seks maar het is goed om te onthouden dat ook aanraken, strelen, knuffelen en zoenen belangrijk zijn. Vooral het aanraken van elkaar zorgt voor verbintenis tussen de partners. Dit versterkt wederom de gevoelens van verbintenis door vertrouwen en veiligheid. Ook worden we er rustig van als een ander ons een knuffel geeft of onze arm even aanraakt.
- Realiteit. Dit is een van de belangrijkste factoren in een duurzame relatie. Realiteit houdt in een realistische kijk op de relatie: zowel de relatie als de partner worden niet geïdealiseerd. Tijdens de eerste fase van een relatie waarbij je verliefd bent op elkaar idealiseer je je partner en de relatie wel. Maar als de roze wolken zakken dan komt het echte leven weer om de hoek kijken. De vuile was moet gedaan worden en de ander is minder perfect dan dat je dacht. Deze realistische kijk helpt de relatie. Niemand is perfect: je partner niet maar jij ook niet. Door zo naar de relatie te kijken zorgt het ervoor dat je realistisch blijft en teleurstelling voorkomt. Ook is het van belang dat er een realistische kijk op hoe de relatie verloopt. Het is niet alleen maar leuk en gezellig. Nee. Het gaat met vallen en opstaan. Door bij elke tegenslag uit het veld geslagen te raken houdt een relatie geen stand. Het besef hebben dat er minder leuke momenten zullen zijn is ook een realistische kijk op de relatie.
- Duurzaamheid. De laatste eigenschap is duurzaamheid. Dit houdt in dat beide partners naar de lange termijn kijken naar de relatie in plaats van de korte termijn. Hierbij zijn volharding, trouw en doorzettingsvermogen zeer belangrijk. Zoals hierboven al beschreven werd – als iemand bij de kleinste tegenslag al de handdoek in de ring gooit dan houdt de relatie geen stand. Het doorzetten en met een lange termijn visie je richten op het ontwikkelen van je relatie is een vereiste voor een duurzame relatie.
Mocht je meer over dit onderwerp willen weten dan kan je het boek Het Geheim van Duurzame Relaties (aff.) van Gert Jan Kloens en Grethe van Duijn lezen.