Je hartslag gaat omhoog, je krijgt een knoop in je maag en je gedachten dwalen af naar de ander… Het lijkt veel op verliefdheid, maar is eigenlijk het tegenovergestelde. Deze keer gaan de gevoelens gepaard met intens verdriet en pijn. Hoe werkt liefdesverdriet in je lijf en brein?
Liefdesverdriet kan ons allemaal overkomen. Het is dan ook een van de meest bezongen onderwerpen in liedjes en er wordt veel over geschreven. Liefdesverdriet kan bijvoorbeeld optreden na een kortstondige periode van daten, door een onbeantwoorde liefde of na een langdurige relatie. Je kan je leeg voelen van binnen, overvallen worden door intens verdriet en je kan nauwelijks meer eten (of wil juist veel meer snoepen).
Liefdesverdriet en verliefdheid
Liefdesverdriet lijkt veel op verliefdheid. Wederom ben je constant met de ander bezig, je voelt je onrustig en je bent op zoek naar fysiek contact. De hormonen die aangemaakt worden tijdens verliefdheid en liefde kunnen namelijk een verslavende werking hebben. Als de relatie verbroken is, moet het lijf ook weer afkicken van deze hormonen. Hersenonderzoek wijst uit dat dit hetzelfde effect kan hebben als bij het afkicken van een verslaving! Het is dus niet gek dat je met de ander bezig bent, aangezien het lijf weer de hormonen aan probeert te maken. Toch is het niet handig om constant aan de ander te denken, want hiermee houd je de ‘wond’ open. Het kan helpen om je gedachten wat te sturen om het denken aan de ander wat te beperken. Lees oude berichten bijvoorbeeld niet (te vaak) terug. Hierdoor krijgen je hersenen rust waardoor de wond de tijd krijgt om te helen. Het goede nieuws is dat je de hormonen ook op een andere manier kunt aanmaken door dingen te doen die je fijn vindt zoals winkelen of iets lekkers eten!
Emotionele pijn en fysieke pijn
Bij liefdesverdriet kan de emotionele pijn ook daadwerkelijk als fysieke pijn aanvoelen. Uit hersenonderzoek blijkt dan ook dat dezelfde gebieden worden geactiveerd bij liefdesverdriet als bij fysieke pijn. Dat liefdesverdriet aanvoelt als hartenzeer of een gebroken hart, klopt wat dat betreft ook echt. Sterker nog, het ‘sociale pijncentrum’ in onze hersenen wordt door liefdesverdriet geactiveerd; het voelt als een afwijzing.
In deze korte film wordt uitgelegd wat liefdesverdriet allemaal nog meer met je lijf kan doen.
Huilen is goed!
Hoewel je je misschien niet altijd prettig voelt bij gevoelens van kwetsbaarheid of verdriet, heeft huilen desalniettemin een helende werking. Huilen heeft een positief effect op het lijf aangezien de hersenen tijdens het huilen een verdovende stof aanmaken. Hierdoor kan het (liefdes)verdriet (tijdelijk) minder pijn doen; een handig beschermingsmechanisme van het lijf! Ook kan het goed zijn om de emoties de vrije loop te laten, want hoe meer je je ertegen verzet, hoe langer het kan duren. Dus pak die doos tissues erbij en wees verdrietig, het mag en is goed voor je!
Liefdesverdriet kan lang duren, in sommige gevallen zelfs een jaar of langer. Maar mocht je liefdesverdriet zo heftig zijn dat je er daadwerkelijk depressief van wordt, dan is het goed om hulp te zoeken. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar de juiste zorgverlener.