Een flink potje ruziemaken komt voor in elke relatie. Een beetje wrijving binnen de relatie is heel gezond, maar hoe leg het vervolgens weer bij? Een ruzie uitpraten kan met iedereen: ouders, buren, collega’s en vrienden. Partners hebben echter een extra middel: goedmaakseks. Waarom willen we deze vorm van seks en is dit wel een goed idee?
Als we ruziemaken voelen we vaak heftige gevoelens van boosheid. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat boosheid kan zorgen voor meer zin in seks. Uit een onderzoek naar de gevolgen van boosheid op hormonen kwam naar voren dat wanneer je boos bent, het hormoon testosteron vrijkomt. Dit hormoon speelt een rol bij agressie en competitie, maar is ook een bekende oppepper van seksuele opwinding voor zowel mannen als vrouwen. Daarnaast komt tijdens ruzie het hormoon adrenaline vrij. Deze heeft ook een versterkende werking op je zin in seks. Wanneer je boos bent, voel je je vaak sterker en onafhankelijker en kan je als aantrekkelijker worden gezien door je partner. Het is dus niet zo gek dat een ruzie een sterke stimulatie kan zijn voor opwinding en seks.
Afstand en intimiteit
Een tweede theorie waarom we seks willen na een ruzie wordt beschreven door Esther Perel. Perel probeert in haar boek Erotische Intelligentie te verklaren waarom seks met je partner minder interessant wordt als je weet dat je het kan krijgen wanneer je maar wilt. De balans tussen afstand en intimiteit binnen een relatie staat hierbij centraal. Volgens Perel vloeit erotisch verlangen voort uit afstand. Door ruzie ontstaat er ook een zekere afstand. Die afstand binnen een relatie kan een soort angst oproepen, waardoor je je meer aangetrokken tot elkaar kan voelen. Je moet weer moeite doen om je partner te veroveren. Er ontstaat een angst dat je je partner niet meer ‘bezit’, waardoor je het onbereikbare erotiseert.
Huilen en seks
Ruzie kan dus een stimulans zijn voor goedmaakseks. Toch kan deze seks bij een emotionele of verdrietige ruzie niet meteen passend zijn. Je tranen blijken namelijk een verlagend effect te hebben op de seksuele drive. Dit wordt ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Als je verdrietig bent, moet er eerst een moment zijn van troost en je tranen moeten gedroogd zijn voor je überhaupt aan die goedmaakseks kan denken. Als je huilt, komt het hormoon prolactine vrij, wat een troostend effect kan hebben. Dit hormoon is tevens verhoogd na het hebben van een orgasme.
Goedmaakseks om je weer fijn te voelen
Goedmaakseks wordt door sommigen zelfs afgeraden. Volgens de Amerikaanse psycholoog Seth Meyers heeft goedmaakseks niets te maken met passie of intimiteit. Hij is ervan overtuigd dat koppels na een ruzie vrijen omdat ze extreem negatieve gevoelens ervaren. Men probeert deze gevoelens kwijt te raken door ze om te vormen naar iets positiefs. Een koppel verlangt na een ruzie weer naar het gelukshormoon endorfine, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Een portie goedmaakseks (inclusief orgasme) is de ultieme manier om je weer fijn te voelen. Echter, wanneer de seks voorbij is, zullen de negatieve gevoelens weer terugkeren en je nog treuriger en eenzamer maken dan daarvoor.
Goedmaakseks is een fantasie waarin alles opgelost kan worden met seks, aldus Meyers. Bovendien kan goedmaakseks aanzetten tot nieuwe ruzies. Men wil weer zo’n grote ruzie omdat er een beloning tegenover staat. Meyers raadt daarom aan om bij ruzie eerst met je partner na te gaan of jullie wel om de juiste redenen seks willen.
Afweging
Het lijkt ‘m dus vooral in de afweging te zitten. Ruzie kan opwindend zijn en de gevoelens na een potje vrijen ook erg fijn. Maar uiteindelijk lost het natuurlijk niet de oorzaak van de ruzie op. Daarvoor is het nog steeds van belang om met elkaar te praten en dat kan waarschijnlijk het beste buiten een knallende ruzie of een opwindende sekspartij om.