Kale mannen hebben een hogere testosteronspiegel en zijn potenter. Voordat je denkt ‘ik heb lang haar en nu?’ of ‘ik val op mannen met lang haar, hoe kan dat?’: wacht even! Deze misvatting over mannelijke kaalheid moet genuanceerd worden.
Dr. Hamilton’s experiment
De zogenaamde androgene haaruitval (mannelijke kaalheid) komt voor bij 30% van de dertigjarige mannen en bij 50% van de vijftigjarige mannen. De link tussen mannelijke kaalheid en testosteron werd voor het eerst gelegd door dr. James B. Hamilton in de jaren ‘40. Hij onderzocht 21 jongens die gecastreerd waren (toentertijd een geschikte behandeling voor mannen die geestelijk ziek waren, dacht men). Een tweelingbroer van een van deze jongens kwam langs bij dr. Hamilton. De geleerde zag dat hij compleet kaal was, terwijl zijn gecastreerde broer een hoofd vol haar had. Hij besloot een experiment te doen en gaf de gecastreerde broer testosteron. Zijn libido was niet te houden en hij verloor zijn haar – eureka!
Testosteron en kaalheid
Tegenwoordig hebben we gelukkig een iets genuanceerder beeld van mannelijk haarverlies in relatie tot testosteron. Het mannelijke geslachtshormoon testosteron heeft verschillende lichamelijke functies en een lagere testosteronspiegel wordt in verband gebracht met o.a. een slechter korte termijn geheugen, verminderde spiermassa, botontkalking, depressieve gevoelens, hart- en vaatziekten en ook minder zin in seks. Echter, een verhoogde testosteronspiegel hoeft er niet voor te zorgen dat iemand meer haar verliest en kaal wordt. Sterker nog, de testosteronspiegels van mannen waren 20 jaar geleden gemiddeld gezien 22% hoger dan tegenwoordig, maar het is niet zo dat mannelijke kaalheid toen meer voorkwam dan nu. Hoe zit dat?
Genetische aanleg
Een verhoogde testosteronspiegel zorgt voor haarverlies, maar alleen bij diegene die er een genetische aanleg voor hebben. Je kunt deze aanleg zowel van je vader als van je moeder erven. Maar slechts in combinatie met een hogere testosteronspiegel zorgt dit voor kaalheid. Castratie voorafgaand aan de puberteit voorkomt inderdaad mannelijke kaalheid, maar dit is wel een extreme manier om haaruitval te voorkomen.
Kale mannen kunnen dus wel een verhoogde testosteronspiegel, en dus een gezonde sexdrive, hebben. Maar, of die dan hoger of lager is dan die van zijn goed beboste buurman kun je dus niet zomaar zien vanwege de vereiste combinatie met een genetische aanleg! Vergeet ook niet dat kaalheid onomkeerbaar is en dat de hoeveelheid haar op een mannenhoofd dus vooral iets zegt over testosteronspiegels in het verleden. En tot slot: de hoeveelheid zin in seks is natuurlijk afhankelijk van veel meer (omgevings)factoren dan alleen dit hormoon!
Beeld: John Schaidler via Unsplash