Seksualiteit

Politiek in je slaapkamer

geschreven door 2 maart 2021
Politiek in de slaapkamer

Seksualiteit klinkt heel privé. Je bepaalt immers zelf wat, wanneer en met wie je het doet. Misschien heb je het niet direct door, maar de politiek heeft invloed op onze seksualiteit. Denk maar eens aan de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, anticonceptie en homo-emancipatie. Met betrekking tot deze onderwerpen zijn verschillende standpunten in te nemen. De keuzes die de politiek maakt, hebben gevolgen voor hoe vrij je bent in je seksualiteit. In hoeverre sluit jouw politieke voorkeur aan op je mening over seksualiteit?

Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

In Nederland hebben we verschillende seksuele rechten. De Seksuele, Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) houdt in dat iedereen recht heeft op prettige en veilige seks. Seksualiteit is een mensenrecht: het recht op informatie, keuzevrijheid en autonomie over je eigen lichaam. We mogen in Nederland trots zijn dat we de primeur hadden door in 2001 als eerste land wereldwijd het homohuwelijk in te voeren. Het is ook goed dat vrouwen in Nederland legaal voor een veilige abortus kunnen kiezen. In andere landen zijn de SRGR niet vanzelfsprekend. Probeer maar eens een condoom te kopen in India als je niet getrouwd bent. Of als homostel hand in hand te lopen in Oeganda. Ongewenste zwangerschappen, sterfte onder moeders en hiv-infecties vormen grote problemen in het sommige landen. Daarom zet Nederland zich ook in voor SRGR in andere landen. Deze ontwikkelingssamenwerking is niet alleen goed voor de mensen zelf, maar ook voor de sociale en economische vooruitgang van die landen.

De invloed van de politiek

Dat politieke keuzes grote invloed hebben, bewees het beleid van ex-president van de Verenigde Staten: Donald Trump. Hij tekende de zogenaamde Global Gage rule. Dit beleid houdt in dat de Amerikaanse regering stopt met de financiering van organisaties die direct of indirect iets te maken hebben met abortus. Dit is een grote stap terug in de tijd op het gebied van anticonceptie en seksuele gezondheid. Het staken van deze geldstroom raakt direct miljoenen vrouwen wereldwijd: geen toegang meer tot anticonceptie, een toename van ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen. Niet alleen vanuit Amerika heeft de politiek invloed, ook hier in Nederland. Onlangs stemde de meerderheid van de Tweede Kamer tegen de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij een abortus.

Politieke Stemwijzer

Nu de verkiezingen in Nederland eraan komen op 17 maart 2021, is het goed om na te denken over wat je politieke keuze is met betrekking tot seksualiteit. Hiervoor is de Politieke Sekswijzer gelanceerd. Deze stemwijzer is geïnitieerd door Rutgers, Amref Flying Doctors, WO=MEN en Aidsfonds. Met de stemwijzer kunnen Nederlandse kiezers uitzoeken welke politieke partij het beste past bij hun standpunt met betrekking tot thema’s als abortus, hiv/aidsbestrijding, internationale samenwerking, genderrechten, meisjesbesnijdenis en anticonceptie. Het is belangrijk om te gaan stemmen en om uit te zoeken welke standpunten je inneemt op deze thema’s. Op deze manier kan de politiek vervolgens onze seksuele vrijheid waarborgen. Dit zien we vervolgens weer terug in de slaapkamer. Seksualiteit is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. Jouw stem is belangrijk!

Wellicht ook interessant voor jou: