Seksualiteit

Duurzame seksualiteit: save water, share a shower!

geschreven door 15 juni 2021
Samen douchen

Er is steeds meer aandacht voor het milieu en verantwoorde levensstijlen. Maar kun je dit ook toepassen in je relatie, seksleven en persoonlijke verzorging? Ja hoor, dat kan zeker! Denk nu niet dat je je condooms twee keer moet gebruiken om ze te recyclen, dat lijkt ons niet zo verstandig… Maar wat kun je wel doen?

Save water, share a shower!

Zoals de titel van dit stuk al zegt: om water te besparen, kun je samen gaan douchen! Dit is niet alleen leuk om te doen, maar ook nog eens verantwoord (mits je samen niet al te lang onder de douche blijft staan). Het leuke ervan is dat je elkaar kunt inzepen (lekker intiem). Als je hiervoor ook nog eens vegan, no-waste zeep (aff.) gebruikt, ben je helemaal goed bezig! Staat één van de twee in de kou tijdens het douchen? Koop dan een dubbele douchekop (aff.)– probleem opgelost! Samen in bad gaan is natuurlijk ook een optie, én verantwoord!

Groene condooms

Groene condooms ja! En dan hebben we het niet over hun groene kleur, maar hun bijdrage aan een beter milieu. Zo zijn er verschillende merken die rekening houden met de productie van de condooms, de belasting hiervan op het milieu, de duurzaamheid van de rubberplantages en of ze fair trade zijn. Groene condoommerken die je in Nederland kan verkrijgen zijn Loovara (aff.), Fair Squared (aff.) en Huzzy (aff.). Wil je er meer over lezen? Dan kan hier! Daarnaast is het gebruiken van een condoom überhaupt al verantwoord om zwangerschappen te voorkomen – de wereldwijde overbevolking belast het milieu immers enorm!

Verantwoord menstrueren

Tijdens de menstruatie gebruiken de meeste vrouwen maandverband en/of tampons. Deze zijn veelal gemaakt van katoen (en andere materialen zoals plastic en synthetische stoffen) en daar wordt veel water voor gebruikt. Daarnaast is katoen één van de meest met pesticides bespoten gewassen. Helemaal niet zo duurzaam dus. Je tampon na gebruik door de wc spoelen is daarnaast ook schadelijk voor het milieu. Er bestaan tampons gemaakt van biologisch geteelde katoen zoals Yoni (aff.)– deze zijn al beter voor het milieu. Maar wat echt duurzaam is, is de menstruatiecup (aff.). Dit is een siliconen ‘cup’ die je ruim vijf jaar lang kan gebruiken. Je brengt het vaginaal in en kan het vervolgens twaalf uur laten zitten. Daarna spoel je de cup uit en breng je deze weer in. Na je menstruatie kook je het uit voor volgend gebruik. Zo simpel kan het dus zijn. Dit is vele malen beter voor het milieu omdat je het hergebruikt en geen afval creëert. Daarnaast is het ook nog eens gunstig voor je portemonnee want de herbruikbare cup kost tussen de €20 en €35; tel uit je winst! Lijkt het je vies en onhygiënisch? No worries – het is gemaakt van siliconen van medische kwaliteit waar geen bacteriën aan kunnen hechten, dus het is ook nog eens veilig. Voor meer informatie kun je hier verder lezen.

© rawpixel

Tot zover wat tips om in je relatie en persoonlijke verzorging ook aan een duurzaam bestaan te werken! Heb jij andere gebruiken of tips om bij te dragen aan een beter milieu? Laat het ons hieronder weten!

Hoofdafbeelding: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou: