Seksuele klachten

Postcoïtale dysforie: weleens verdrietig na de seks?

geschreven door 14 februari 2017
Postcoïtale dysforie

Heb jij weleens last van de blues na de seks? Dat is helemaal niet ongewoon. Ontzettend veel vrouwen blijken ooit weleens last te hebben gehad van zogenaamde postcoïtale dysforie.

Wat is postcoïtale dysforie?

Er bestaat veel aandacht voor seksuele klachten die kunnen ontstaan vlak voor of tijdens seksueel contact, met jezelf of met een partner. Minder is er bekend over seksuele klachten die kunnen bestaan na afloop van seksueel contact. Recentelijk is onder de aandacht gebracht dat vrouwen na coïtus, oftewel seksuele gemeenschap, de ‘post-seks blues’ kunnen ervaren (Schweitzer, O’Brien & Burri, 2015). Deze zogenaamde postcoïtale dysforie is de ervaring van negatieve emoties na afloop van seksuele gemeenschap, zoals verdrietig zijn, je melancholisch of depressief voelen, of het ervaren van angst, agitatie of agressie. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren. Sommigen zijn van mening dat vrouwen hier ook last van kunnen hebben na een orgasme door masturbatie en dus zonder het bijzijn van een sekspartner.

Meer dan 46% van de vrouwen rapporteert ooit tot vaak last van te hebben gehad van somberheid na seksueel contact. Twee procent van de vrouwen zegt dit zelfs altijd te hebben na de seks.

Waarom zou je verdrietig zijn na de seks?

Somberheid na de seks wordt lang niet altijd veroorzaakt door een tegenvallende sekspartij, te weinig intimiteit of doordat de vrouwen last hebben van seksuele klachten tijdens de seks, waardoor ze misschien balen of zich schuldig voelen. Meestal wordt het ervaren als iets dat uit de lucht komt vallen. Wetenschappers denken dat het ervaren van verdriet na seksueel contact samenhangt met zowel erfelijke factoren (zoals het makkelijk kunnen huilen zonder reden), maar ook psychologische oorzaken kan hebben.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld enigszins een relatie gevonden tussen postcoïtale dysforie en seksueel, fysiek en/of emotioneel misbruik in de kindertijd. Misbruik kan hechtingsproblemen veroorzaken en kan het je moeilijk maken om intieme relaties aan te gaan. Sommigen zijn daardoor extra vatbaar voor negatieve emoties of hebben in relaties het gevoel hun eigen identiteit kwijt te raken. Ook kan dan het herkennen en communiceren van behoeftes moeilijk zijn. Je kunt je voorstellen dat vrouwen die vroeger zijn misbruikt daardoor vaker relaties hebben waarin hun behoeftes aan intimiteit en tijdens seksueel contact niet vervuld worden. Hierdoor kunnen zij zich na afloop van de seks bijvoorbeeld verdrietig, teleurgesteld en eenzaam voelen.

Het is echter nog niet helemaal duidelijk hoe postcoïtale dysforie werkt. Er zijn namelijk ook vrouwen die aangeven dat zij weleens huilen tijdens of na een orgasme vanuit een soort ontlading. Tijdens de ontlading van een orgasme komen er veel hormonen, waaronder bijvoorbeeld oxytocine, vrij in de hersenen. Hierdoor ervaren deze vrouwen dan waarschijnlijk eerder een vorm van opluchting en geluk. De meeste mannen vinden zo’n huilbui trouwens helemaal niet erg, zolang je met elkaar kan praten over wat er aan de hand is.

Hoe zit dit bij mannen?

Er zijn ook mannen die aangeven weleens een huilbui te hebben na de seks. Mannen kunnen lichamelijke vermoeidheid ervaren na een zaadlozing en dit kan ook gepaard gaan met een huilbui. Onderzoek naar postcoïtale dysforie bij mannen is echter nog niet gedaan. Net zoals dat er bij vrouwen nog veel onduidelijk is, is dit bij mannen dus ook het geval.

Dus, een huilbui na de seks is niet ongewoon en je hoeft je er niet voor te schamen. Praat erover met elkaar. Onderzoek of je misschien bepaalde onvervulde behoeftes hebt, of dat je simpelweg grote opluchting ervaart. Als je denkt dat jouw huilbui te maken heeft met nare gebeurtenissen uit het verleden, zoek dan hulp bij een psycholoog of seksuoloog.

Beeld: Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.