Je hebt vast weleens gehoord van de orgasmekloof: bij heteroseksuele seks komen mannen bijna altijd klaar en vrouwen veel minder vaak. Hoe komt dit en wat kan je eraan doen?
De orgasmekloof
De orgasmekloof is een benaming voor het feit dat mannen tijdens heteroseksuele seks bijna altijd klaarkomen, terwijl een orgasme veel minder vaak voorkomt bij vrouwen tijdens een vrijpartij. Hoe kan dat? Heteroseksuele partnerseks bestaat vaak uit penis-vagina penetratie. Hoewel vaginale penetratie door de penis voor vrouwen opwindend en lekker kan zijn, is het voor veel vrouwen lastig om hierdoor een orgasme te krijgen. Dat komt omdat de vagina niet heel gevoelig is. De vagina is immers een baringskanaal. Het is maar goed dat zich daar minder zenuwen bevinden, anders zou een geboorte van een kind ondraaglijk. Bij vrouwen is vooral de clitoris erg gevoelig. Voor de meeste vrouwen is dan ook stimulatie van de clitoris nodig om een orgasme te kunnen krijgen. Tijdens vaginale penetratie wordt de clitoris vaak niet voldoende gestimuleerd. Bij mannen is de eikel het gevoeligste stukje van de penis. Deze wordt tijdens vaginale penetratie wel genoeg geprikkeld. Tijdens gemeenschap komt dan ook 90% van de mannen klaar, versus maar 25% van de vrouwen.
Stimulatie van de clitoris
Het verschil in stimulatie van de geslachtsdelen tijdens penis-vagina seks is dus één van de oorzaken van de orgasmekloof. Dit idee wordt ondersteund door een onderzoek waaruit bleek dat vrouwen vaker een orgasme hebben tijdens seks waarbij stimulatie van de clitoris plaatsvindt, dan tijdens seks bestaande uit alleen vaginale penetratie (met een penis, vingers of iets anders). Dit was zowel voor lesbische als heteroseksuele vrouwen het geval. Ook bleek dat lesbische vrouwen tijdens seks met hun partner vaker klaarkomen dan heteroseksuele vrouwen. Bij de lesbische vrouwen vond er, je raadt het al, vaker stimulatie van de clitoris plaats, terwijl bij de heteroseksuele vrouwen juist vaker sprake was van vaginale penetratie.
Onvoldoende stimulatie van de clitoris is natuurlijk niet de enige oorzaak voor het minder vaak of moeilijker krijgen van een orgasme. In een onderzoek werden vrouwen gevraagd naar de redenen die volgens hen ten grondslag lagen aan de moeite die zij hadden om een orgasme te bereiken. De meest genoemde reden was algemene stress/angst (58%), gevolgd door te weinig opwinding of inadequate seksuele stimulatie (48%) en het hebben van te weinig tijd tijdens seks (40%).
Tips voor meer orgasmes
Je kan je voorstellen dat het, wanneer je wel een orgasme bereikt tijdens seks, de volgende keer aantrekkelijker is om seks te gaan hebben: grote kans dat er namelijk een belonend orgasme in het verschiet ligt. Wat kan je doen om de kans op een orgasme te vergroten?
- Ken je eigen lichaam en opwinding. Let eens op bij masturbatie of tijdens partnerseks: welke bewegingen, houdingen of seksspeeltjes zorgen ervoor dat jij een hoogtepunt bereikt? Zo kan je erachter komen wat jij nodig hebt om hoog opgewonden te raken.
- Zorg dat je goed opgewonden raakt. Vraag je (seks)partner datgene te doen en jou te stimuleren op een manier waar jij opgewonden van raakt. Want onthoud: seks is zoveel meer dan alleen penetratie. Raak jij opgewonden van stimulatie van je clitoris? Vraag je partner dit te doen, en leg uit op welke manier jij dat het lekkerste vindt. Word je er opgewonden van als jouw partner je tepels streelt? Vind je het opwindend als je partner wat ruwer is tussen de lakens? Vertel dit aan je partner. Het kan spannend zijn om hardop te vertellen wat je lekker vindt of om hiernaar te vragen, maar als je partner weet wat hij/zij moet doen om jou op te winden, vergroot je de kans dat je zó opgewonden raakt dat je klaar kan komen.
- Als je houdt van clitorale stimulatie, maar tegelijkertijd ook van vaginale penetratie wil genieten, kies dan voor seksstandjes waarbij de clitoris wordt gestimuleerd of die jou of je partner de ruimte geven om de clitoris te stimuleren.
- Neem meer tijd voor seks, zodat je kan ontspannen en genoeg tijd hebt om opgewonden te raken. Vrouwen hebben vaak wat meer tijd nodig dan mannen om goed opgewonden te raken, dus misschien dat er voor jou iets meer tijd nodig is dan voor je partner. Dat komt overigens niet omdat het lijf van mannen anders werkt, maar doordat mannen (over het algemeen) gedurende de dag wat meer bezig zijn met seks in hun hoofd. Daardoor warmen ze gedurende de dag al een beetje op, en komt de opwinding dus “sneller” als ze gaan vrijen. Een andere reden is, zoals we hierboven al omschreven, dat (hetero)seksuele seks vaak gericht is op stimulatie van de eikel door penetratie; iets wat voor mannen opwindend is, en voilà, zo raken zij sneller seksueel opgewonden.
- Een “vluggertje” kan natuurlijk ook erg opwindend zijn, dus doe dat vooral als je daar zin in hebt! Juist het feit dat het dan snel tussendoor is, kan veel seksuele opwinding geven.
- Durf je over te geven aan seks. Als je tijdens seks in je hoofd constant bezig bent met hoe je eruitziet, of je geen gekke gezichten trekt of rare geluiden maakt, dan wordt het lastig om je te laten gaan. Jouw (seks)partner vindt het als het goed is juist fijn om te zien dat jij geniet en dat hetgeen wat hij/zij doet een positief effect heeft, dus je mag dat laten zien! Zie het maar als positieve feedback geven aan je partner.
- Probeer je tijdens seks niet af te laten leiden door omgevingsgeluiden of gedachten. Als je tijdens seks na ligt te denken over je to do-lijstje van werk, is het lastig om je volledig te richten op wat de aanrakingen met jou doen. Heb je ons artikel over mindfulness tussen de lakens al eens gelezen? Daarin staat uitgelegd waarom het belangrijk is om in het moment te zijn tijdens seks en hoe je dat voor elkaar kan krijgen.
- Voel je je gestrest door werk of door iets anders? Neem dan voorafgaand aan seks de tijd om te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een douche of bad, of laat je partner jou masseren. Doe de dingen waar jij ontspannen van raakt en waardoor je je zorgen even iets opzij kunt zetten. Het kan bijvoorbeeld ook helpen om de stressbron eerst met je partner te bespreken. Dat hoeft niet per se iets op te lossen, maar kan de onrust wel verlichten. Daarna kan je je hopelijk beter overgeven aan het sensuele contact met je partner.
- Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar: focus niet te veel op het krijgen van een orgasme. Als je tijdens de seks in je hoofd alleen maar bezig bent met dat orgasme, kan het lastig worden om in het moment te zijn en te voelen. In plaats daarvan zal je misschien juist gefrustreerd raken als het niet (snel genoeg) lukt. Dat leidt af, terwijl het juist belangrijk is om te voelen wat de aanrakingen van jezelf of je partner met je doen.
Is het voor jou lastig om klaar te komen en zou je hier hulp bij willen krijgen? Ga dan naar je huisarts. Die kan je verwijzen naar een seksuoloog. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie kan je een seksuoloog bij jou in de buurt vinden.