Seksuele klachten

Endometriose: niet te verwaarlozen

geschreven door 10 mei 2022
endometriose

Door endometriose kunnen kleine bloedinkjes in de buik, (seksuele) pijnklachten en verklevingen ontstaan. Niet te verwaarlozen aangezien maar liefst 1 op de 10 vrouwen hier last van heeft!

Endometriose in het kort

Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Bijvoorbeeld rond de eierstokken, eileiders, het buikvlies, blaas, darmen of in de spierwand van de baarmoeder. Normaal gesproken verlaat baarmoederslijmvlies het lichaam tijdens de menstruatie onder invloed van hormoonveranderingen. Maar bij iemand met deze aandoening kan het lichaam het endometriose-slijmvlies, dat net zo goed reageert op hormonen, niet kwijt. Hierdoor kunnen o.a. kleine bloedinkjes in de buikholte en verklevingen ontstaan. Deze aandoening kan daarom leiden tot onvruchtbaarheid en extreme (seksuele) pijn (Rossi, et al., 2022). Niet te verwaarlozen als je je bedenkt dat maar liefst 1 op de 10 vrouwen hieraan lijdt! Hoe het precies ontstaat, weten we nog niet. Frankrijk heeft alvast geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek.

Hoe herken je endometriose?

Endometriose kan een enorme invloed hebben op het sociale-, werk- en privéleven van vrouwen. Welke klachten je hebt en hoeveel last je ervaart, verschilt per vrouw. Bij sommigen wordt de aandoening namelijk per toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens vruchtbaarheidsonderzoek bij het uitblijven van een zwangerschap. Andere vrouwen hebben echter milde vormen van de chronische aandoening of juist veel klachten. Triest genoeg lopen sommige vrouwen bovendien lang door met (hevige) pijnklachten, zonder te weten dat dit door endometriose veroorzaakt wordt. Ook zijn er helaas verhalen bekend van vrouwen die niet goed geholpen worden door hun huisarts en niet doorverwezen worden naar een specialist.

Welke klachten kun je ervaren?

  • Pijn bij het plassen of poepen;
  • Pijnlijke menstruaties;
  • Pijn tijdens seks;
  • Slijm of bloed bij je ontlasting of bij plassen;
  • Obstipatie (verstopping);
  • Buikpijn;
  • Vermoeidheidsklachten.

Endometriose en seksualiteit

Vrouwen met endometriose kunnen tijdens en na seksueel contact pijn ervaren, voornamelijk onderin de buik. Het is dan ook aangetoond dat vrouwen met endometriose vaker last en negatieve emoties bij seks ervaren (Rossi, et al., 2022). Door de pijn kan ook de zin in toekomstige vrijpartijen afnemen. Daarnaast kan deze pijn erin resulteren dat de bekkenbodem teveel wordt aangespannen. Bedmanieren.nl schreef eerder over pijn bij het vrijen als gevolg van een te gespannen bekkenbodem.

Zwanger worden

Naar schatting is 60-70% van de vrouwen met endometriose vruchtbaar, wordt spontaan zwanger en kan kinderen krijgen, volgens de Endometriose Stichting. Dit is echter erg afhankelijk van de vorm en plaats van de aandoening. Wel is bekend dat de maandelijkse kans om zwanger te worden bij vrouwen met de aandoening lager is dan bij vrouwen die geen endometriose hebben.

Hoe kom ik erachter?

Vermoed jij dat je misschien endometriose hebt? Vraag dan je huisarts om een verwijzing naar een gynaecoloog. Een dagboek bijhouden over je klachten kan hierbij ook helpen. Inwendig gynaecologisch onderzoek, een echo of MRI, maar ook ander blaas- darmonderzoek, kan verheldering geven.

Bestaande behandelingen

Helaas is er geen behandeling waarmee je van endometriose afkomt: het is een chronische aandoening waar je mee moet gaan leren leven. Leren omgaan met de aandoening is maatwerk en hangt af van jouw specifieke situatie. Meestal verdwijnen de klachten na de overgang. Wel kunnen voeding en stress invloed hebben op je hormoonhuishouding, en het onderzoeken waard zijn. Er zijn daarnaast verschillende behandelopties om de endometriosegroei te remmen, zoals hormonale therapie, een chirurgische ingreep, of alternatieve therapieën zoals acupunctuur, mesologie, homeopathie en osteopathie. De Endometriose Stichting biedt informatie, bijeenkomsten en verhalen van lotgenoten. Ook geeft de stichting een overzicht van in welke ziekenhuizen er een endometriose-team aanwezig is. Heb je tot slot klachten tijdens de seks? Laat je dan verwijzen naar een geregistreerd seksuoloog NVVS.

Beeld: Rawpixel.

Wellicht ook interessant voor jou: