EducatieTaboe

Bevrijd de tepel, #FreeTheNipple!

geschreven door 7 maart 2023
tepel

#FreeTheNipple! Bevrijd de tepel! Je hebt deze kreet vast wel eens gehoord. Maar wat betekent het? En waarom is deze term momenteel weer helemaal hot door Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram?

Wat is ‘free the nipple‘?

De kreet ‘free the nipple‘ is bedacht door filmmaker Lina Esco, in de periode voorafgaand aan het verschijnen van de gelijknamige film, die zij medeschreef. De film gaat over een activistische groep vrouwen in New York die strijden voor onder andere hun recht om in het openbaar hun ontblote borsten en tepels te kunnen laten zien. Oftewel, zij strijden voor gelijkheid tussen de seksen, want mannen kunnen immers zonder commentaar met ontbloot bovenlijf door het leven gaan. De vrouwen in de film uiten hun protest in de openbare ruimte, onder andere door met ontblote borsten de straat op te gaan.

De film verscheen in 2013 en in het jaar daarvoor begon Lina Esco #FreeTheNipple te gebruiken. Daarbij deelde zij korte fragmenten uit de film. Facebook weerde deze video’s omdat er tepels van vrouwen in te zien waren. Dat gaat namelijk in tegen de regels van Facebook ten aanzien van naakt. Tepels van mannen staan echter gewoon op Facebook. Hetzelfde geldt voor Instagram, het andere platform van moederbedrijf Meta. In een eerder artikel op Bedmanieren.nl kan je lezen over de functie van de tepel en de tepel als erogene zone.

tepel
Foto door Pablo Heimplatz via Unsplash.

Waarom geen vrouwentepels op Facebook?

Momenteel staat Facebook het plaatsen van afbeeldingen met vrouwentepels niet toe. Volgens Facebook omdat sommige mensen gevoelig zijn voor dit soort inhoud en om het delen van afbeeldingen zonder toestemming te voorkomen. Er worden wel een aantal uitzonderingen gemaakt:

Het volgende mag je niet plaatsen: beelden van echte, naakte volwassenen, als hierop het volgende te zien is: […] Onbedekte tepels van vrouwen, behalve in de context van borstvoeding, bevallingen en momenten na het bevallen, medische of gezondheidscontext (bijvoorbeeld na een borstamputatie, bekendheid geven aan borstkanker of een geslachtsaanpassende operatie) of als protestactie.

Naaktbeelden van volwassenen en seksuele handelingen, transparency.facebook.com1

Facebook geeft aan dat het beleid met de jaren genuanceerder is geworden. De kans is groot dat de regels binnenkort verder zullen veranderen, want op 17 januari 2023 heeft de Raad van Toezicht van Facebook een advies uitgebracht. De Raad adviseert dat Facebook de regels rond naaktbeelden van volwassenen en seksuele activiteit dusdanig aanpast, zodat het bestaat uit criteria die rekening houden met internationale mensenrechten.

Een verandering van kijk

Volgens de Raad van Toezicht is “het [huidige, red.] beleid gebaseerd op een binaire kijk op gender en een onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke lichamen”. Hierdoor zijn de regels voor het tonen van ontblote tepels onduidelijk als het gaat om intersekse, non-binaire en transgender gebruikers. Ook voor cisvrouwen zou een verandering van de regels bevrijdend en emanciperend zijn. Het idee van borsten en vrouwentepels als zijnde seksueel, zit diepgeworteld in onze maatschappij. Natuurlijk, in sommige contexten kunnen borsten seksueel zijn, maar in heel veel contexten zijn ze dat niet. Net als mannen zouden vrouwen de vrijheid in het tonen van hun lichaam mogen ervaren. Zonder dat dat automatisch wordt bestempeld als seksueel of shockerend. Of, zoals actrice Florence Pugh zei nadat zij op de rode loper verscheen in een doorschijnende jurk waarin haar tepels te zien waren:

Vrijheid voor de tepel

Meta heeft 60 dagen de tijd om te reageren op het advies van de Raad van Toezicht. Als de regels worden aangepast, is dat een doorbraak voor de free the nipple-beweging. Het is echter nog de vraag of de nieuwe regels in de praktijk goed toepasbaar zijn, gezien de Artificial Intelligence-systemen die Meta gebruikt om ongepaste afbeeldingen op te sporen. Voor deze systemen is het niet gemakkelijk om de context van een afbeelding of video mee te nemen; iets wat juist belangrijk is in deze kwestie. Hopelijk kunnen de systemen dusdanig worden aangepast dat de vrouwentepel niet meer wordt gediscrimineerd. Want door zichtbaarheid in al haar contexten zal de vrouwentepel losgeweekt kunnen worden van het label ‘seks’.

Hoofdafbeelding: Annie Spratt via Unsplash.

Bronnen:
1Meta Transparency Center, Naaktbeelden van volwassen en seksuele handelingen (online, 25 februari 2023).

Wellicht ook interessant voor jou: