EducatieSeksualiteit

Squirten: vrouwen die ejaculeren…

geschreven door 26 juli 2022
Vrouwen die ejaculeren

Als we de erotische filmindustrie mogen geloven, is ‘squirten’ iets wat heel normaal is tijdens seksueel contact of soloseks. Ook is het een zeer populaire zoekterm voor veel mensen die op zoek zijn naar erotisch beeldmateriaal. Maar wat houdt squirten precies in en kan elke vrouw dit?

Squirten

Squirten is een term die gebruikt wordt als vrouwen ejaculeren vanuit hun vagina. Dit houdt in dat er vanuit de vagina een vloeistof wordt gespoten. Het lijkt op een mannelijke ejaculatie, maar het vocht is, uiteraard, geen sperma. Gushing is een andere term die veel gebruikt wordt in combinatie met squirten. Dit is het geval wanneer er zeer veel vloeistof vrijkomt tijdens het squirten, denk maar aan de Nederlandse vertaling van gushing: ‘stromen’.

Vaginaal vocht

Tijdens seksuele opwinding maakt de vagina vocht aan. Dit zorgt ervoor dat de vagina niet droog is tijdens eventueel seksueel contact en dat penetratieseks geen pijn doet. De hoeveelheid vocht wisselt per vrouw en is grotendeels afhankelijk van de mate van seksuele opwinding. Hoe hoger de opwinding, des te meer vocht er vrijkomt. Dit is heel normaal en ook noodzakelijk tijdens penetratieseks. Echter merken sommige vrouwen dat ze vocht als het ware kunnen spuiten vanuit de vagina tijdens seksuele activiteit, waarbij het lijkt alsof ze ejaculeren. Maar waaruit bestaat dit vocht wat vrijkomt?

Squirten en het vocht dat vrijkomt

Hoewel squirten een populair fenomeen is, is er nog weinig onderzoek naar gedaan. Helaas is het dan ook onduidelijk waaruit de vloeistof die vrijkomt tijdens deze ejaculatie precies bestaat. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het niet louter vaginaal vocht (het vocht dat vrijkomt tijdens de seksuele opwinding) is en dat er vaak wel iets van verdunde urine bij zit. Maar uit de onderzoeken komen verschillende bevindingen. Daarnaast zijn de groepen die onderzocht zijn erg klein, waardoor de bevindingen van het onderzoek niet gegeneraliseerd kunnen worden.

Afbeelding afkomstig via Rawpixel

Klieren

Eén van de theorieën rondom squirten stelt dat de klieren van Skene betrokken zijn bij het squirten. Deze klieren zitten tussen de vagina en de urinebuis en zorgen ervoor dat je vochtig kan worden tijdens seksuele opwinding. Net zoals de vaginawand meer doorbloed raakt en vochtig wordt, vullen deze klieren zich met vloeistof. Tijdens een toename van opwinding zwellen deze klieren op en vullen zij zich. Ook worden de klieren voelbaar in de vaginawand doordat ze opzwellen. Tijdens het orgasme kan dan door de spiersamentrekkingen het vocht uit de klieren naar buiten worden gestuwd, waardoor de vrouw ejaculeert. Deze klieren worden soms ook gezien als het ‘vrouwelijk prostaat’.

Urine

Een andere theorie stelt dat het urine betreft dat naar buiten wordt geëjaculeerd. Uit een onderzoek bleek dat echo’s van de blaas vóór, tijdens en na seksueel contact waarbij ejaculatie plaatsvond, lieten zien dat de blaas zich vulde tijdens de seksuele activiteit (dit is normaal) en dat de blaas weer leeg was na het squirten (Salama et al., 2015). Nu lijkt het alsof er geplast werd tijdens de seksuele activiteit, maar de theorie stelt dat het vocht via de blaas en de vaginawand naar de klieren gaat in de vagina en vanuit daar naar buiten wordt gestuwd.

Heb jij weleens ‘gesquirt’?

Doordat het zo vaak wordt getoond in erotische films zou je haast denken dat squirten heel normaal en simpel is, maar toch is het eerder uitzondering dan regel. Dus mocht je niet kunnen squirten; maak je geen zorgen! Het is heel normaal als dat niet gebeurt. In theorie zou elke vrouw kunnen squirten met de juiste stimulatie. De theorie van de Gräfenberg-plek, oftewel de G-plek (ook wel ‘G-spot’ genoemd), stelt dat een vrouw ejaculerend klaar kan komen door deze plek op de juiste manier te stimuleren met de vingers. Maar ook dít geeft geen garanties. Het wel of niet kunnen squirten is beide normaal. Het belangrijkste is en blijft dat je geniet van het seksueel contact wat je hebt!

Hoofdafbeelding afkomstig via Rawpixel
Bronnen: Het Vagina Boek, Liekens, G. (aff.), Differential diagnostics of female “sexual” fluids: a narrative review, Z. Pastor & R. Chmel 2017, Squirting: een onoplosbaar raadsel, J. Drenth 2021, Nature and Origin of “Squirting” in Female Sexuality, Salama et al. 2015

Wellicht ook interessant voor jou: