EducatieTaboe

Klaarkomen tijdens het baren? Een natuurlijke pijnstiller!

geschreven door 12 juni 2018

Een orgasme tijdens de bevalling… Het lijkt een vreemde combinatie om zoiets pijnlijks te combineren met een plezierig hoogtepunt. Toch kwam het recentelijk voorbij in de populaire ziekenhuis serie Grey’s Anatomy. Maar kun je daadwerkelijk orgastisch bevallen? En zo ja, waarom zou je?

Eerder schreven wij op Bedmanieren.nl al over het vrouwelijk orgasme en het nut ervan. Ook is het bekend dat er bepaalde hormonen vrijkomen tijdens een orgasme. Maar hoe kun je deze inzetten tijdens de bevalling?

Orgasme en bevallingen

Een orgasme tijdens de bevalling komt voor bij ongeveer 0.3% van de bevallingen. Hier betreft het een ‘spontaan’ orgasme zonder dat diegene het orgasme bewust opwekt. Vermoedelijk klopt dit aantal echter niet, omdat er nog steeds een taboe rust op het bespreken van orgasmes, en dan vooral orgasmes in wat uitzonderlijke situaties. Ook berust dit cijfer waarschijnlijk op een spontaan orgasme dat kan ontstaan tijdens de bevalling door het samentrekken van de spieren. Maar je kan ook zelf een orgasme opwekken tijdens je bevalling om zodoende gebruik te maken van een natuurlijke pijnbestrijding. Dit staat bekend als een orgastische bevalling.

Hormonen

Tijdens seks en orgasme komen er meerdere hormonen vrij in het lichaam. Dit zijn met name oxytocine, adrenaline en endorfine. Oxytocine is een lichaamseigen hormoon dat ook in pijnstillers wordt gebruikt. Dit wordt tijdens de bevalling voorgeschreven om het proces te vergemakkelijken. Hoe handig is het als je lichaam dit ook zelf aanmaakt tijdens de bevalling? Uiteraard is de dosering lager dan wanneer het wordt toegediend, maar het helpt wel! Daarnaast zorgt de adrenaline voor energie, alertheid en het stimuleert de bloedstroom naar de spieren.

De hormonen oxytocine, adrenaline en endorfine komen sowieso al vrij tijdens de bevalling, maar een extra dosis hiervan door orgasme kan natuurlijk geen kwaad!

Klaarkomen in het ziekenhuis…

De setting van een ziekenhuis(kamer) is misschien niet de meest aangename omgeving om te masturberen. Gelukkig bestaat in Nederland nog altijd de mogelijkheid om thuis te bevallen. Deze setting kan veel prettiger zijn om orgasmes op te wekken tijdens de bevalling. Ook kan je partner hierbij helpen natuurlijk! Een doela – een soort bevallingscoach –kan ook uitkomst bieden. Zij hebben hier vaker meer ervaring mee.

Daarnaast is het goed om te weten dat het orgasme dat wordt opgewekt tijdens een bevalling vaak niet gekoppeld is aan seksuele opwinding, maar wel een fijne ervaring kan opleveren.

Wat denk jij? Zou jij of je partner een orgasme willen tijdens de bevalling?

Hoofdafbeelding: Rawpixel

Wellicht ook interessant voor jou:

4 reacties

Cornely Nijholt 1 augustus 2018 om 14:05

Interessant stuk alleen de cijfers kloppen niet helemaal. Er wordt geschreven ‘ Gelukkig bevallen de meeste vrouwen in Nederland nog altijd thuis.”Dit is zeker niet het geval. Zie o.a. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/typisch-hollands-fenomeen-uit-de-gratie-nog-maar-13-procent-kiest-voor-thuisbevalling~b302a3fc/

Wel een interessant stuk en een leuke site! Groeten Cornely Nijholt, Consulent Seksuele Gezondheid NVVS, Bureau Intieme Zaken, Den Bosch

Antwoorden
mm
Simone Speelman 4 augustus 2018 om 10:12

Beste Cornely,
Dank je wel voor je oplettendheid en positieve reactie over onze website! Je hebt inderdaad gelijk over de thuisbevallingen – ik zal het aanpassen.
Met vriendelijke groet, het team van Bedmanieren.nl

Antwoorden
Krijg een orgasme tijdens de bevalling… - Twijfelmoeder 10 april 2019 om 20:26

[…] Simone Speelman heeft er op Bedmanieren een interessant verhaal over geschreven. Over het aantal van 0,3% orgastische bevallingen tegenover ‘normale’ bevallingen, schrijft ze: “Vermoedelijk klopt dit aantal echter niet, omdat er nog steeds een taboe rust op het bespreken van orgasmes, en dan vooral orgasmes in wat uitzonderlijke situaties. Ook berust dit cijfer waarschijnlijk op een spontaan orgasme dat kan ontstaan tijdens de bevalling door het samentrekken van de spieren. Maar je kan ook zelf een orgasme opwekken tijdens je bevalling om zodoende gebruik te maken van een natuurlijke pijnbestrijding. Dit staat bekend als een orgastische bevalling.” Klik hier om het artikel te lezen. […]

Antwoorden
mm
Simone Speelman 12 april 2019 om 09:23

Bedankt voor het delen!
Groet, team Bedmanieren.nl

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.