EducatieSeksualiteitSeksuele klachten

Le penis: hoe groot is die van jou?

geschreven door 25 september 2018
penis

Zo lang als er mannen bestaan, houden zij zich bezig met de grootte van hun penis. Heb jij die van jou weleens opgemeten? Tevreden?

Verschillende vormen en maten

Eerder schreven we al dat er piemels bestaan van verschillende vormen en afmetingen. Een slappe penis is bij 95% van de mannen 6,5 tot 11,5 (gemiddeld 9,8) centimeter lang. In erectie is een piemel gemiddeld 12,95 tot 13,97 centimeter lang. Doordat mannen met een kleine penis minder graag meedoen aan onderzoek, zitten de werkelijke gemiddeldes waarschijnlijk eerder aan de kortere kant (King, 2020). Een penis van minder dan 4 centimeter lang in slappe toestand noem je een ‘micropenis’. In stijve toestand is een micropenis korter dan 7 centimeter. De omtrek van een penis ligt gemiddeld tussen de 9,5 in slappe toestand en 12 centimeter in erectie. Daarnaast is een stijve piemel bijna nooit kaarsrecht. Door natuurlijke verschillen in de linker en rechter zwellichamen is er bij de meeste mannen sprake van een lichte kromming. Bij een kromming van meer dan 30 graden uit het lood (bijvoorbeeld door de ziekte van Peyronie) is er sprake van een probleem.

Hoe te meten?

De lengte van een penis meet je vanaf het schaambeen tot aan het topje van de eikel (glans). De omtrek van je piemel kun je meten met een meetlint. Trouwens, de grootte van je penis in slappe toestand zegt niks over de lengte in erectie. Daarnaast is de penis kleiner als het koud is of wanneer de bekkenbodemspieren gespannen zijn.

Het kleinepenissyndroom

Op onderzoek uitgaan op het internet om te kijken of ‘die van jou’ een normale lengte heeft, kan een vertekenend beeld opleveren. Zoekresultaten vallen meestal een centimeter groter uit dan wanneer mannen hun eigen penislengte mogen doorgeven (King, 2020). Zo komen mannen weleens bij huisartsen of urologen terecht, omdat ze bang zijn dat hun penis te klein is. Meestal heeft zo’n man dan een piemel van gemiddelde afmetingen en baat bij counseling hierover. Wanneer de zorgen onterecht groot zijn, wordt dit ook wel het kleinepenissyndroom genoemd (Wylie & Eardley, 2007). Bij een zeer verstoorde lichaamsbeleving kan de diagnose morfodysfore stoornis worden gesteld. Als er toch sprake is van een micropenis kan er soms een penisverlengende operatie worden uitgevoerd, voor mogelijk enkele centimeters winst.  Echter, dit is een zeer risicovolle operatie met vaak veel complicaties en geen van de technieken is gevalideerd (Romero-Otero, Manfredi, Ralph et al., 2020; Marra, Drury, Tran et al., 2020).

Does size matter?

In seksueel opzicht zijn de verschillen echter niet relevant; de ene sekspartner houdt van groot, anderen vinden dit juist niet plezierig. Ook is bekend dat penetratieseks voor veel vrouwen niet de meest ideale seksuele stimulatie is: je kunt op andere manieren beter het clitorale complex stimuleren. Daarnaast past de vagina zich aan elke omvang en lengte aan. Bovendien wordt het contactgevoel tijdens gemeenschap meer bepaald door de mate van spierspanning in de bekkenbodem van je bedpartner. Bij een gespannen bekkenbodem is een penis met een grotere diameter eerder een kwelling. Tot slot zijn de meeste lovers meer geïnteresseerd in de kwaliteiten van de man als minnaar dan in de grootte of vorm van zijn penis!

Wellicht ook interessant voor jou:

11 reacties

Brecht 21 maart 2019 om 21:16

Ik denk dat het idd een mannending is het opmeten. Er wordt dan ook zoveel over lengte gepraat. Niet persee maatstaf voor genot. Dat is toch meer het kunnen laten gaan ( en het laten gaan van verwachtingen, in het moment zijn ).
Als ik zo over de maten lees is die van mij groot in erectie. En ben het helemaal met je eens Rinske: zijn lul kan nog zo perfect zijn..als zijn persoonlijkheid je niet aanstaat heb je er niets aan, dan kan je je er als vrouw lijkt me niet voor openen.

Antwoorden
Swa 27 juni 2019 om 07:42

Ik heb een pik van 4cm slap en 12 cm stiff en Ben er fier op: 300% verschil. De meeste vrouwen verschieten

Antwoorden
mm
Rinske Bakker 6 juli 2019 om 10:36

Dag Swa,
Goed om te horen dat je er trots op bent. Dank voor het delen van je ervaring.
Groet,
Team Bedmanieren.nl

Antwoorden
Jakob 15 september 2019 om 19:57

Mijn pik is slap 3cm en stijf 12cm en in omtrek stijf zelfs 12.5 cm

Antwoorden
Marc 14 december 2019 om 06:39

Mijn penis is 8 cm slap en 14 cm in erectie, ben er zeer tevreden over en mijn vriendin ook!

Antwoorden
Derk 1 januari 2020 om 18:21

Mijn penis is slap +- 8 cm lang en in volle erectie 20 cm, met een omtrek van 14 cm.
Ik ben er tevreden over. Mijn partner soms iets minder.

Antwoorden
Annab 10 januari 2020 om 12:50

Hallo, ik ben tevreden maar mijn man heeft een penis lengte van 22,5cm en een omtrek van 15cm tijdens een erectie is dit groot en dik gemiddeld gezien? Kan iemand mij dit vertellen ben wel benieuwd naar de normale gemiddelde waarde van een penis

Alvast bedankt

Antwoorden
Stefaan 11 december 2022 om 12:00

Mijn penis is slap 16 cm en omtrek 12 cm
In erectie 19 cm en 15 cm omtrek

Antwoorden
Bart 31 januari 2020 om 17:43

Hallo Annab;
Je bent tevreden zeg je, dat is de belangrijkste vaststelling. Dat is maar goed ook want een penislengte van 22.5 cm en een omtrek van 15 cm, is wat formaat betreft fors bovengemiddeld. De gemiddelde lengte van de penissen in Nederland is meen ik 13-15 cm, omtrek weet ik zo niet maar die zal op ongeveer 11-12 cm zitten, dit alles in stijve toestand uiteraard.

Antwoorden
kees 29 augustus 2021 om 14:27

hoi..
in slappe toestant 6 cm en stijf 14 cm en kaal

Antwoorden
Jos 13 augustus 2022 om 15:20

Hoi , mijn penis is slap 12cm en stijf 18cm , hij heeft een omtrek van 16,5 cm , mijn ex vrouw vond hem wat te dik , maar mijn huidige vriendin vindt hem geweldig , ik ook trouwens .

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.