Educatie

HPV, hoe staat het ermee?

geschreven door 23 juli 2019
HPV virus

Zorgeloze en plezierige seks voor iedereen is een mooi streven. Helaas zijn er elementen aan seksueel contact waardoor het niet helemaal zorgenvrij is. Eerder schreven we al op Bedmanieren.nl over de verschillende seksuele overdraagbare aandoeningen (soa’s). Deze keer gaan we verder in op de enige soa waar een vaccinatie voor bestaat die onze zorgen kunnen verminderen; het Humaan Papillomavirus (HPV). Waarom bestaat er juist voor dit virus een vaccinatie en waarom is het zo belangrijk om je te laten inenten?

Wat is Humaan Papillomavirus?

Het Humaan Papillomavirus (HPV ) is een virus dat veel voor komt. Het wordt overgedragen via seksueel contact en behoort dus tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Tijdens onveilige seks (zonder condoom) kan de besmette lichaamsvloeistof in contact komen met ander slijmvlies en kunnen virusdeeltje daarin doordringen. Infecties met Humaan papillomavirus komen zeer veel voor. Zo’n 80-90% van de mensen wordt eens in hun leven besmet met het virus. HPV-besmetting kan resulteren in genitale wratten (wratten bij de vagina of penis). Dit is een van de meest voorkomende soa ‘s in Nederland. Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Mogelijke klachten zijn bloedingen tijdens of na seksueel contact en pijn of een branderig gevoel in de vagina.

Een HPV-besmetting kan naast genitale wratten ook kanker veroorzaken. Er bestaan namelijke verschillende typen van het virus. Deze typen worden ingedeeld in de typen met een hoog risico op kanker en de typen met een laag risico. De meeste infecties met HPV gaan vanzelf weer over. Ze worden opgeruimd door het lichaam. Dit is niet het geval wanneer je wordt besmet met het een hoog-risicovariant van het virus waardoor kanker kan ontstaan. HPV kan verschillende soorten kanker veroorzaken. De bekendste is baarmoederhalskanker, maar het virus kan ook kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis en mond of keelholte veroorzaken. Nagenoeg alle gevallen van baarmoederhalskanker worden veroorzaakt door HPV. Elk jaar krijgen ongeveer 750 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker en ongeveer 200 van hen overlijden hieraan. Door de HPV-vaccinatie zouden overlijdensgevallen in de toekomst moeten worden voorkomen. 

Bescherming tegen HPV

Omdat Humaan pappiloma virus heel besmettelijk is, kun je een infectie moeilijk voorkomen. De meest gebruikte vorm om je te beschermen tegen soa’s,  is het condoom. Door een condoom te gebruiken heb je minder kans op het oplopen van het virus, maar de bescherming is niet 100%. Het virus kan namelijk ook worden overgebracht via contact met de huid rondom de geslachtsdelen. Een vaccinatie geeft wel bescherming tegen HPV. Deze vaccinatieis dan ook voor meisjes opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds 2009 krijgen meisjes van twaalf tot dertien jaar een HPV-vaccinatie aangeboden tegen baarmoederhalskanker. In het jaar dat meisjes dertien jaar worden, worden ze uitgenodigd voor de vaccinatie. 

Op internet gaan veel verhalen rond over ernstige andere bijwerkingen van vaccinaties. Zo zouden er ernstige vermoeidheidsklachten optreden bij jonge meisjes. Daar is echter geen bewijs voor. Van de klachten is niet aan te tonen of ze wel of niet worden veroorzaakt door de vaccinatie. Ook veel meisjes die niet zijn gevaccineerd krijgen namelijk deze klachten. Ruim tien jaar geleden zijn veel jonge vrouwen voor het eerst gevaccineerd met het HPV-vaccin. Hun gezondheid is al die jaren in de gaten gehouden. Zij hebben geen klachten die bewezen door het vaccin veroorzaakt zijn. Het is daarom niet te verwachten dat er op lange termijn bijwerkingen zijn van het HPV-vaccin.

Niet alleen voor vrouwen

In juni 2019 werd bekend dat de Gezondheidsraad wil dat de HPV-vaccinatie ook voor jongens wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes en jongens zouden volgens de gezondheidsraad de vaccinatie tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt rond hun negende jaar moeten krijgen. De leeftijd is lager gesteld zodat kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium beschermd worden en de effectiviteit het grootst is.

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat jongens deze vaccinatie nog niet krijgen. Ook zij kunnen HPV dragen, overdragen en er kanker van krijgen. Bij hen kan het leiden tot kanker van de penis, de anus, de lippen, de mondholte, de keelholte en de tonsillen. Ongeveer 2% van alle kanker bij mannen is het gevolg van HPV. Peniskanker wordt voor meer dan 50% veroorzaakt door HPV-16. Juist tegen dat virus beschermt de vaccinatie die in Nederland gebruikt wordt.Daarnaast hebben mannen die seks hebben met mannen (MSM) geen enkele baat bij de beschermende werking van een HPV-vaccinatieprogramma dat zich enkel richt op meisjes.

Voor meer informatie over  de vaccinatie of bescherming tegen HPV kun je vinden op de site van het RIVM en Soa Aids Nederland

Wellicht ook interessant voor jou: