ErotiekGender

Jouw love-map is om van te genieten

geschreven door 13 augustus 2019
love-map

Iedereen heeft een love-map. Een mentale seks- en liefdeslandkaart die jouw voorkeuren bepaalt. Hoe ziet die van jou eruit?

Love-map

In 1986 introduceerde seksuoloog John Money de term love-map. Iedereen heeft een mentale blauwdruk of landkaart die je toekomstige seks-, relatie- en liefdesleven grotendeels bepaalt. Zo representeert je love-map van welke prikkels, gevoelens, fantasieën, gedrag en kenmerken van partner(s) je seksueel opgewonden raakt. Anderzijds is het een template van jouw ideeën, gevoelens en wensen met betrekking tot seksualiteit. Deze landkaart ligt volgens Money onveranderlijk vast in ons brein vanaf ons zevende à achtste levensjaar. Je love-map komt tot uiting in je gedrag als je wat ouder wordt en gaat puberen. Dit zou ook betekenen dat je genderidentiteit, seksuele oriëntatie, seksuele voorkeuren en het scenario van je toekomstige liefdesleven van jongs af aan uitgestippeld zijn.

Ontwikkeling van jouw landkaart

Eerder schreven we hoe een (on)gezonde seksuele ontwikkeling eruit kan zien. In de kinderjaren leer je een koppeling te maken tussen je eerste seksuele gevoelens en een persoon of voorwerp. Daarnaast leer je affectie te koppelen aan iets of iemand anders. Alsook manieren om die affectie en erotische gevoelens te uiten. We weten dat genetische, biologische en psychologische omgevingsfactoren hierin een rol spelen. Zo hebben belangrijke anderen in je leven bijvoorbeeld, met hun stemgeluid, lichaamstaal, manier van aanraken of kledingstijl, invloed gehad op welke voorkeuren er bij jou ontstonden. Daarnaast kunnen de opvoedstijl van je ouders, of maatschappelijke normen en waarden, een rol spelen in jouw ontwikkelde love-map. Maar ook je persoonlijkheid, of hormonale veranderingen en schommelingen spelen een rol, bijvoorbeeld in je partnerkeuze.

Gezond uitgestippeld

Iedereen met een gezonde seksuele ontwikkeling ontwikkelt seksueel gedrag dus in bepaalde stapjes. Zo verloopt flirten of versieren bijna universeel hetzelfde. Er kunnen in de ontwikkeling echter ook dingen gebeuren waardoor liefde, lust en seksualiteit een ongewone koppeling maken. Wanneer een kind bijvoorbeeld opgroeit in een onveilige omgeving waarin seksueel misbruik voorkomt, zal seksualiteit niet worden geassocieerd met affectie, maar eerder met angst. Dit zorgt er verdrietig genoeg ook voor dat slachtoffers van misbruik zich op latere leeftijd vaak seksueel aangetrokken voelen tot personen die lijken op de oorspronkelijke daders. Anderzijds kunnen er parafiele stoornissen ontstaan waarbij seksualiteit alleen maar wordt gekoppeld aan niet-menselijke voorwerpen of situaties. Maar vergeet niet dat bijna iedereen weleens parafiele gevoelens heeft; waarom zou ‘Vijftig tinten grijs’ anders zo populair zijn geworden?

Ontdek

Wat zijn jouw voorkeuren, ideeën, gevoelens en wensen met betrekking tot seksualiteit? En waar komen die vandaan? Ga eens op onderzoek uit. Door jezelf en je eventuele partner vragen te stellen, bijvoorbeeld het lijstje dat The Gottman Institute heeft bedacht. Ook als je elkaar al goed kent, kun je elkaar updaten. De onderzoekers van dit instituut toonden bovendien aan dat emotioneel intelligente stellen die de love-map van hun partner goed kennen, samen beter om kunnen gaan met stress en conflict. Zij hebben meer kans van slagen in langdurige relaties. Dus waar wacht je nog op?

Beeld: Rawpixel

Inspiratie: Boeken ‘Seks! Een leven lang leren‘ en ‘Seksualiteit bij ziekte en lichamelijke beperking’.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.