ErotiekSeksualiteit

Anale seks: een heerlijk genot of logisch verbod?

geschreven door 5 oktober 2021
anale seks

Bij anale seks gebruik je je vingers, mond, penis of speeltjes om de anus te stimuleren. Sommige mannen en vrouwen vinden het heel opwindend, anderen eerder vies. Raak jij er opgewonden van?

Wat is anale seks?

Bij anale seks gebruik je je vingers, mond, penis of speeltjes om de anus te stimuleren. Het is een taboe geweest in veel westerse landen sinds de middeleeuwen. Anale seks is nog steeds illegaal in sommige landen, haram (onrein/verboden) binnen de islam en was tot voor kort verboden in sommige van de staten van Amerika. Door grotere openheid op seksueel gebied en de opkomst van pornofilms, is kontseks minder een taboe dan vroeger.

Anale seks alleen voor homomannen?

De billen, het perineum en de anus zijn erogene zones voor zowel mannen als vrouwen. Sommigen vinden het heel opwindend wanneer iemand hun anus aanraakt, deze kust of likt. Anderen daarentegen vinden anale seks vies en beginnen er liever niet aan. Het is een persoonlijke voorkeur. Het is dus een misverstand dat anale stimulatie vooral voor de homoseksuele man zou zijn, of alleen met de penis kan. Zowel hetero’s, homo’s en lesbische vrouwen kunnen van seks in de kont houden. Zo wordt er in de slaapkamer van heterostellen steeds meer met anale stimulatie geëxperimenteerd. Meer en meer stellen doen bijvoorbeeld aan pegging. Hierbij penetreert de vrouw de man anaal met behulp van een voorbinddildo of anale vibrator. Anusballetjes zijn ook bij beide seksen populair.

Anaal orgasme

Een kleine minderheid van de vrouwen kan een orgasme bereiken bij enkel anale stimulatie. Meestal hebben vrouwen echter extra stimulatie van de vagina of clitoris nodig om tot een orgasme te komen. Mannen komen gemakkelijker klaar bij anale seks, omdat de prostaat hierbij gestimuleerd wordt. Toch geldt dat ook niet voor de meerderheid van de mannen. Los van of je een orgasme kunt bereiken, kan anaal toch fijn zijn. De anus zit namelijk vol bloedvaten en zenuwen, en is dus super gevoelig.

Pijn

Bij het penetreren is het belangrijk dat je de aanwijzingen van de ontvangende (passieve) partner volgt. In de anus zitten namelijk twee sluitspieren op een kleine halve centimeter van elkaar. De buitenste sluitspier kan je zelf aan- en ontspannen, zoals je doet tijdens het ontlasten. De binnenste spier kun je alleen niet zo gemakkelijk sturen. Deze spier reageert ook op spanning en angst. Het is dus belangrijk dat je je veilig en ontspannen voelt. Maar zelfs al voel je je op je gemak, dan nog zal deze spier in eerste instantie samentrekken. Bij pijn moet je terugtrekken of stoppen met bewegen. Eenmaal de penis voorbij de kringspieren is (na ongeveer 4 à 5 centimeter), zal het gemakkelijker gaan. Voel je hierna nog pijn, dan is dat omdat de penis tegen de darmwand botst. Probeer dan een ander standje.

Tips van de zaak

 • Ga kort voor de seks naar het toilet en maak je darmen leeg. Controleer dit eventueel met je vinger. Als je regelmatig anale seks hebt, kan het natuurlijk zo zijn dat je een keer in contact komt met ontlasting.
 • Anale douches (een anale doucheknop, handpompje of klysma) zijn in principe niet nodig, maar ze kunnen je wel een schoner gevoel geven. Als je vochtige doekjes gebruikt, let er dan op dat er geen parfum in zit.
 • Het is goed om te weten dat, omwille van de wondjes die kunnen ontstaan bij anale seks, de kans op besmetting met soa’s en hiv (afhankelijk van de hoeveelheid hiv in het lichaam) groter is. Dit geldt zowel voor de ontvangende als penetrerende partner. Gebruik daarom een condoom dat goed past en (veel!) glijmiddel.
 • De anus maakt geen vocht aan om het penetreren te vergemakkelijken. Veel glijmiddel gebruiken, is dus ook om die reden nodig. Breng dit zowel óp als ín de aars aan, en op het seksspeeltje, je vinger of penis. Check even of je glijmiddel niet schadelijk is voor condooms of seksspeeltjes (op waterbasis is altijd goed).
 • Streel met je vinger rondom de anus en het perineum. Als jullie dat lekker vinden, kun je je vinger in de anus stoppen en langzaam op en neer gaan. Je kunt de anus ook met je tong aanraken, ook wel rimmen of kontlikken genoemd.
 • Zin om verder te gaan met je penis of een speeltje? Begin langzaam. Laat de sluitspier wennen aan de aanrakingen en aan de penetratie. Er zijn standjes die zich hier iets makkelijker voor lenen:
  • Zijwaarts (‘lepelen’): Als je als ontvangende (passieve) partner op je zij ligt met één been helemaal opgetrokken, heeft de endeldarm een ideale ligging. Wanneer je plat op je buik ligt, is de positie van de endeldarm niet ideaal.
  • Gehurkt: Laat je partner op de rug liggen en ga bovenop zitten, één been aan elke kant. Nu kun je als ontvangende partner jezelf op je eigen tempo en ritme over de stijve penis (of voorbinddildo) laten zakken.
  • Missionaris: Je ligt als ontvangende partner op je rug en trekt je benen geopend tegen je borst, zodat je billen naar je penetrerende partner wijzen. Als hij of zij zich over je heen buigt, kan je het bekken vasthouden en zo een beetje sturen tijdens het penetreren.
 • Ga niet na in de anus te zijn geweest in de vagina van een vrouw. Dat mag enkel als je jezelf of het speeltje eerst schoonmaakt of een nieuw condoom omdoet. Anders kan zij een vaginale infectie krijgen.
 • Heb bovenal vooral plezier!

Beeld: Rawpixel. Rebecca Salsbury Strand (1922) by Alfred Stieglitz.

Wellicht ook interessant voor jou: