Seksualiteit

Erogene zones; ontdek je plekje.

geschreven door 8 september 2020

Hé, psst, doe je ogen eens dicht en strijk eens met je hand zachtjes over je lichaam. Hoe voelt dat? Heb je weleens écht aandacht besteed aan je eigen erogene zones?

Het is herfst, tijd om lekker warm binnen weer eens aandacht te besteden aan je lichaam. Bij seksualiteit speelt je lichaam een belangrijke rol; natuurlijk de geslachtsdelen en borsten, maar eigenlijk is je huid het allergrootste seksuele orgaan. Op je huid bevinden zich namelijk verschillende erogene zones. Dit zijn plekken op je lichaam die extra gevoelig zijn of je een extra lekker gevoel geven wanneer ze worden aangeraakt. Op deze plekken zitten namelijk veel zenuwuiteinden, waardoor ze erg gevoelig zijn voor aanraking. Deze fijne plekjes van het menselijk lichaam kunnen bij aanraking seksuele gevoelens opwekken. Ze danken hun naam aan Eros, de Griekse god van de liefde.

Waar zitten de erogene zones?

Het verschilt per persoon waar de erogene zones zich bevinden, maar er zijn een paar veelvoorkomende plekken. Bij vrouwen zijn dat bijvoorbeeld de vagina, schaamlippen en clitoris. Bij mannen de penis, ballen en prostaat. Maar er zijn nog veel meer plekken! Denk eens aan de binnenkant van je dijen, je wangen, hoofdhuid en haren, hals, schouders, rug, navel, heupen, knieholtes, billen, anus en perineum (het gebied tussen de uitwendige geslachtsorganen en de anus). Op de afbeelding hieronder kun je veel van de erogene zones vinden.

Bron: Seksualiteit.nl

Meer aandacht voor de erogene zones

Er ligt bij seks vaak veel focus op de geslachtsorganen en eigenlijk te weinig op de erogene zones. Zeker in langdurige relaties kan het voorkomen dat de partners niet meer alle aandacht voor elkaar hebben en meteen op hun doel af gaan. Natuurlijk kan in een langdurige relatie de spanning wat afnemen doordat je het lichaam van de ander goed kent, maar dat betekent niet dat je altijd blindelings op de geslachtdelen af moet gaan zonder enig voorspel. Dit kan voor scheve gezichten zorgen tijdens het vrijen. Het kan helpen om de tijd te nemen elkaar aan te raken op andere fijne plekken en elkaar te vertellen hoe en waar je aangeraakt wil worden.

Ontdek je plekje

Om erachter te komen waar jouw erogene zones zitten, kun je eerst zelf eens op onderzoek uitgaan. Neem bijvoorbeeld eens wat langer de tijd tijdens het masturberen om te kijken welke plekken op jouw lichaam bijzonder lekker aanvoelen. Of ga eens samen masturberen met je partner. Mocht je het lastig vinden om je fijne plekjes te ontdekken, kijk dan eens naar de online oefeningen (voor jezelf of samen) van Rutgers, kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Naast het onderzoeken op welke plekken je graag aangeraakt wil worden, is het ook belangrijk om na te denken over hóe je aangeraakt wil worden. De meest voor de hand liggende optie is om elkaars lichaam met de hand aan te raken, maar er zijn veel meer variaties te bedenken. Het kan heel prettig zijn om deze fijne plekken te verkennen met de lippen of de tong. Daarnaast kan je ook met voorwerpen, zoals een veertje, ijsblokje of een vibrator elkaars erogene zones prikkelen.

Deze ontdekkingsreis naar je erogene zones, alleen of samen, kan je seksleven een heerlijke boost geven. Daarnaast komt er door aanrakingen het knuffelhormoon oxytocine vrij en dit zorgt voor een sterkere band in relaties. Oxytocine heeft nog meer positieve effecten; het blijkt goed te helpen tegen stress en angst. Bovendien verzwakt het de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden, waardoor we ons socialer opstellen. Kortom, voldoende redenen om meer aandacht te hebben voor erogene zones; neem de tijd en ontdek je plekje.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.