EducatieSeksualiteit

Ben jij mindful tussen de lakens?

geschreven door 21 juli 2020
Mindful seks

Mindful zijn tussen de lakens betekent: met je aandacht in het hier en nu seks hebben. Mindful seks, hoe doe je dat? Wat is daar het voordeel van? En wat is ‘mindful zijn’ eigenlijk?

Mindfulness

Wat is mindfulness eigenlijk? Mindfulness betekent dat je aandachtig bent in het hier en nu, zonder oordeel. Bij mindfulness gaat het er dus om je aandacht te richten op wat je aan het doen bent. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar bedenk maar eens hoe vaak je eigenlijk met je aandacht bij iets heel anders bent dan in het nu! Je gedachten zijn makkelijk afgeleid en met iets anders bezig. Bijvoorbeeld nadenken over werk terwijl je aan het koken bent, bezig zijn met je boodschappenlijstje tijdens een gesprek met een vriend of vriendin, of dus aan andere dingen denken tijdens seks. Het is niet erg dat je gedachten zo vaak afdwalen. Ja, ook dat is mindfulness: niet oordelen over het feit dat je gedachten afdwalen. Stel vast dat dit gebeurt en leidt vervolgens je gedachten weer naar de taak waar je mee bezig was. Door mindful te zijn, maak je intenser en bewuster mee wat je aan het doen bent.

Voordelen van mindful seks

Wanneer je je aandacht in het hier en nu houdt tijdens seks, kan je zoveel meer genieten van de aanrakingen en het samenzijn met je (seks)partner. Mindful seks dus! We willen ook meteen benadrukken dat je zowel tijdens partnerseks als tijdens masturbatie mindful kan zijn. Voor het leesgemak schrijven we hierna steeds over partnerseks, maar alles geldt ook voor masturbatie.

In plaats van in je gedachten met allerlei andere dingen bezig te zijn, focus je je tijdens mindful seks juist op hoe jouw partner’s handen, lippen of lichaam op jouw lijf voelen. En ook omgekeerd, hoe je partner’s lijf voelt onder jouw aanrakingen. Zo kun je meer genieten van wat er tussen de lakens gebeurt. Daarnaast zorgt het hebben van deze grotere focus op jezelf en de ander dat je ook meer bezig kan zijn met wat jullie allebei fijn vinden in bed. Let eens goed op je eigen sensaties: welke dingen die jouw partner doet werken goed en welke minder? En let ook op wat jouw aanrakingen met je partner doen. Naast meer genot en meer aandacht voor wat goed werkt tussen de lakens, zorgt mindfulness ook voor een moment van rust in het doorgaans zo gehaaste leven.

Hoe word ik meer mindful?

Mindfulness kan je trainen. Dit kan bijvoorbeeld met een mindfulness-app, zoals Headspace of Buddhify. Verder zijn er ook mindfulness-boeken en -trainingen te vinden. Het gebruik van een mindfulness-app kan een mooie manier zijn om kennis te maken met mindfulness. Zo kan je eerst eens kijken of het iets voor jou is. Door met mindfulness te oefenen, kan je er steeds beter in worden om het afdwalen van je gedachten te voorkomen. Zo leer je om met meer gemak in het moment te zijn, op alle gebieden in je leven.

Hoe word ik mindful tussen de lakens?

Je kan niet alléén mindful zijn in bed en totaal on-mindful in alle andere gebieden in je leven. Zoals we net al uitlegden: mindfulness kan je trainen en vervolgens kan je het toepassen in je leven. Een mooie verzameling mindfulness-achtige oefeningen die onderdeel is van veel sekstherapieën, zijn de zogenaamde sensate-focus oefeningen.

In deze streeloefeningen ontdek je stapsgewijs door aanrakingen wat je wel en niet lekker vindt in bed. Stapsgewijs, omdat de reeks oefeningen begint met het strelen van alleen niet-genitale zones. Pas in vervolgoefeningen worden ook de genitale zones (de borstkas/borsten en geslachtsdelen) gestreeld. Het is de bedoeling je te richten op de eigen lichamelijke sensaties en beleving. Als de oefeningen samen met een partner worden uitgevoerd, leer je in de oefeningen ook aan te geven wat je wel en niet prettig vindt. Met een partner doorloop je altijd eerst een oefening waarin je pas ná de oefening vertelt wat je prettig en minder prettig vond. De reden hiervoor is dat je zo tijdens de oefening echt goed kan focussen op wat je fijn vindt en wat niet. Pas in de daarop volgende oefening zal je al tijdens het strelen aangeven wat goed en minder goed aanvoelt. Het strelen gebeurt om en om (dus één persoon streelt en de ander wordt gestreeld), om je zo goed te kunnen focussen.

Wil je met sensate focus oefeningen aan de slag? Rutgers WPF heeft duidelijke, stapsgewijze omschrijvingen van de streeloefeningen op hun website staan, zowel om samen met je partner als alleen uit te voeren.

Beeld: rawpixel.com.

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties

Jan 18 oktober 2017 om 13:40

Leuk, ik heb er een poos geleden ook over geschreven, https://www.210th.com/blogs/blog/mindful-omgaan-met-erotiek

Antwoorden
mm
Lisanne Hummel 29 oktober 2017 om 17:33

Goed en leuk om te zien dat er door meer mensen aandacht wordt besteed aan mindful intiem zijn, Jan!

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.